Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΟΗΕ: Κινδυνεύουν πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του ψύχους

Πρόσφυγες στη Σερβία προσπαθούν να προστατευθούν από το κρύο σε πρόχειρο κατάλυμα

AP Photo/Darko Vojinovic

ΟΗΕ: Κινδυνεύουν πρόσφυγες και μετανάστες λόγω του ψύχους

  • A-
  • A+

Την ανησυχία της εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξαιτίας της κακοκαιρίας και του ψύχους, καθώς λόγω του χειμώνα, πρόσφυγες και μετανάστες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στην Ευρώπη. Καλεί τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών να συμβάλλουν περισσότερο στην παροχή βοήθειας και στην προστασία τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας, Σεσίλ Πουιγί, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες και τονίζει ότι η « διάσωση ζωής πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, αναφέρει ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στέγασης στη Λέσβο και τη Χίο τις τελευταίες μέρες.

«Ωστόσο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση περίπου 1.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά, που συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές και σε κοιτώνες χωρίς θέρμανση στις πτέρυγες του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Σάμο.

»Συνεχίζουμε να διανέμουμε χειμωνιάτικα είδη σε όλη την Ελλάδα, μαζί και στα νησιά. Έχουμε διανείμει συνολικά σχεδόν 360.000 είδη, όπως θερμικές κουβέρτες, υπνόσακους, καθώς και χειμωνιάτικες μπότες και ρούχα.

»Η διανομή της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας διεξάγεται σε συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ και συντονίζεται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα νησιά που θα επιτρέπουν την ταχύτερη μεταφορά στην ενδοχώρα, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στέγασης».

Η Σερβία

Στη Σερβία, αναφέρει, «πάνω από το 82% των 7.300 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα στεγάζονται σε κρατικές δομές φιλοξενίας με θέρμανση.

»Ωστόσο, μας ανησυχεί η κατάσταση περίπου 1.200 ανδρών που εξακολουθούν να ζουν στο ύπαιθρο σε ανεπαρκείς άτυπες δομές στο κέντρο του Βελιγραδίου, μεταξύ των οποίων και 300 ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους αγόρια.

»Τις τελευταίες βδομάδες, μεταφέρουμε σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε συγκεκριμένες κρατικές δομές φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων 190 που μεταφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες.

»Ως μέτρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, συνεχίζουμε να παρέχουμε θερμαντικά σώματα, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα σε όσους διαμένουν σε άτυπες δομές φιλοξενίας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να μεταφερθούν σε κρατικές δομές.

»Καλούμε τις αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αυξήσουν τις θέσεις στέγασης έκτακτης ανάγκης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν τα ασυνόδευτα παιδιά».

Θάνατοι λόγω ψύχους

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι ανησυχεί εξαιρετικά για τις αναφορές ότι αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν ή να μετακινηθούν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων πέντε άτομα ήδη από την αρχή του έτους, λόγω του ψύχους.

«Στις 6 Ιανουαρίου, δύο Ιρακινοί άνδρες βρέθηκαν νεκροί στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, αφού είχαν διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία. Πιστεύεται ότι πέθαναν από το κρύο και την εξάντληση.

»Στην ίδια περιοχή της Βουλγαρίας, στις αρχές Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρή από τις αρχές μια νεαρή Σομαλή. Δύο Σομαλοί έφηβοι που ταξίδευαν μαζί της νοσηλεύτηκαν με κρυοπαγήματα μετά από πέντε μέρες στο δάσος σε συνθήκες μεγάλου ψύχους.

»Οι βουλγαρικές αρχές έχουν ενισχύσει από τότε τις περιπολίες στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν θανάτους λόγω του καιρού.

»Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, στις 3 Ιανουαρίου, ένας 20χρονος Αφγανός πέθανε λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από την έκθεσή του στο κρύο αφού διέσχισε τον ποταμό του Έβρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που η θερμοκρασία ήταν -10°C».

Κλειστοί δρόμοι και επαναπροωθήσεις

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας κάνουν ξανά έκκληση «να αυξηθούν οι ασφαλείς οδοί για την εισδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, μεταξύ άλλων μέσω της επανεγκατάστασης, της οικογενειακής επανένωσης, των ιδιωτικών χορηγιών και άλλων μηχανισμών, ώστε να υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική στην παράτυπη μετακίνηση και την εξάρτηση από δίκτυα διακινητών.

»Δεδομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών, μας ανησυχούν εξαιρετικά οι αναφορές ότι οι αρχές στις χώρες της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να προβαίνουν σε άτυπες αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από την επικράτειά τους σε γειτονικές χώρες.

»Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόσφυγες και μετανάστες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βία από την αστυνομία.

»Πολλοί κατήγγειλαν επίσης ότι κατάσχεσαν ή κατέστρεψαν τα κινητά τους, αποτρέποντάς τους κατ’ αυτόν τον τρόπο από το να καλέσουν σε βοήθεια αφού τους είχαν εγκαταλείψει. Μερικοί ανέφεραν ακόμα ότι τους κατάσχεσαν ρούχα, αφήνοντάς τους έτσι περισσότερο έκθετους στο κρύο».

Όπως τονίζεται πρόκειται για πρακτικές «απλά μη αποδεκτές και πρέπει να σταματήσουν, καθώς θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή προσφύγων και μεταναστών και παραβιάζουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σε όσους δεν επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο, τα κράτη πρέπει να τους προσφέρουν την εναλλακτική της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής».

Τέλος καταγγέλλει άλλες μορφές κακομεταχείρισης εναντίον προσφύγων και μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες, «που περιλαμβάνουν απαγωγές, σωματική βία, απειλές και εκβιασμούς. Καλούμε τα ευρωπαϊκά κράτη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα εγκληματικά αυτά δίκτυα και να φροντίσουν για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών», λέει η Ύπατη Αρμοστεία καταλήγοντας.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
Εξι άνθρωποι τη μέρα πέθαιναν κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης - ένας διάπλους «στο πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο»,...
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ΜΚΟ στη... διόπτρα του «κώδικα συμπεριφοράς»
​Μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση-εξπρές από Βουλή και Γερουσία, ξεκίνησε ολοταχώς χθες το απόγευμα η ναυτική επιχείρηση της Ιταλίας εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, με πιο περιορισμένα πλωτά μέσα...
Οι ΜΚΟ στη... διόπτρα του «κώδικα συμπεριφοράς»
ΕΥΡΩΠΗ
Καλώς ήρθατε στο ευρωπαϊκό όνειρο...
Απίστευτες σκηνές ταλαιπωρίας εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στα βόρεια Βαλκάνια, καθώς οι όλο και μεγαλύτεροι περιορισμοί διέλευσης που βάζουν οι χώρες-τράνζιτ στον δρόμο προς τη βόρεια Ευρώπη έχουν...
Καλώς ήρθατε στο ευρωπαϊκό όνειρο...
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
Η ιταλική κυβέρνηση άλλαξε κι έγινε «κεντροαριστερή», αλλά ο... Σαλβίνι παραμένει σ’ αυτήν. Οχι ως φυσική παρουσία, φυσικά, αλλά ως ξενοφοβική πολιτική και νοοτροπία.
Ο Σαλβίνι έφυγε, το μπλόκο στους πρόσφυγες παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Οι μετανάστες στη στεριά,
Τους πήρε σχεδόν είκοσι μέρες, αλλά οι (α-)φιλόξενοι Ευρωπαίοι έκαναν τελικά το σωστό και δέχτηκαν, με τα πολλά, να μοιραστούν αναμεταξύ τους τους 49 μετανάστες που θαλασσοδέρνονταν αρόδο σε δύο πλοιάρια ΜΚΟ,...
Οι μετανάστες στη στεριά,
ΕΥΡΩΠΗ
Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο
Δύο από τις πέντε ΜΚΟ, που τα τελευταία χρόνια έχουν διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους μετά την απειλητική ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης - σε...
Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας