• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%

Ιταλοί αστυνομικοί κάνουν φύλλο και φτερό τα ευρήματα από το δίκτυο κυβερνο-κατασκοπίας

Polizia di Stato HO via ANSA

Ντράγκι και Ρέντσι στα «δίχτυα» κατασκόπων

 • A-
 • A+

Ενα ακόμη «ιταλικό μυστήριο» το οποίο μπορεί και να μη λυθεί ποτέ, όπως συνέβη με τόσα άλλα στο παρελθόν. Η είδηση των δύο αδελφών, που είχαν μετατραπεί σε «διαδικτυακούς κατασκόπους», έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο πυρηνικός μηχανικός Τζούλιο Οκιονέρο, 45 ετών, συνελήφθη μαζί με τη 48χρονη αδελφή του Φραντσέσκα Μαρία, με την κατηγορία ηλεκτρονικής κατασκοπίας και αφαίρεσης προσωπικών και απόρρητων εγγράφων, που ανήκαν σε επιφανή ονόματα της ιταλικής πολιτικής και όχι μόνο: στη λίστα των θυμάτων τους συγκαταλέγεται ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο τεχνοκράτης και πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, αλλά και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, επιχειρηματίες και δικηγόροι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Mέσα Eνημέρωσης, το «κατασκοπευτικό δίδυμο» ενδέχεται να αφαίρεσε πολύτιμα και ευαίσθητα στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι και είκοσι χιλιάδων φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ο Οκιονέρο είναι μασόνος και παρακολουθούσε πολλούς άλλους «αδελφούς» της στοάς του, με σαφή υστεροβουλία.

Για λόγους που συνδέονται με την ανάγκη προστασίας των ερευνών, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα στην τυχόν χρήση των προσωπικών δεδομένων και οικονομικών στοιχείων που είχαν κλαπεί.

Χρησιμοποιούσαν πρόγραμμα malware και μέσω ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα δυο αδέλφια ήταν σε θέση να ανοίξουν όλα τα αρχεία των υπολογιστών των θυμάτων τους.

Αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι το σύνολο των πληροφοριών και στοιχείων στέλνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου γινόταν μια προσεκτική ταξινόμηση, ανάλογα με τον ρόλο του κατόχου του κάθε «αλωμένου υπολογιστή».

Οι Οκιονέρο και οι τυχόν συνεργοί τους δεν προκύπτει να προχώρησαν σε εκβιασμούς και σε άμεσες πιέσεις σε βάρος πολιτικών ή επιχειρηματιών, αλλά θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να έγινε μια έμμεση χρήση των πληροφοριών, η οποία ενδέχεται να οδήγησε σε οικονομικά οφέλη, στo πλαίσιo οικονομικών και επιχειρηματικών κινήσεων.

Προς το παρόν, στην πρώτη χθεσινή ανάκριση, ο Τζούλιο Οκιονέρο αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας πως ενοχοποιητικά στοιχεία μπορεί να έβαλαν στους υπολογιστές του ακόμη και οι υπεύθυνοι των εισαγγελικών ερευνών.

Δύο δημοψηφίσματα

Πέρα, όμως, από την ιστορία αυτή, σχεδόν μυθιστορηματικής, διαδικτυακής κατασκοπίας, η Ιταλία ασχολείται και με την πολιτική της επικαιρότητα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων. Το πρώτο αφορά την κατάργηση της χρήσης επιταγών-voucher για την αμοιβή πολιτών, που απασχολούνται περιστασιακά.

Μια δυνατότητα που οδήγησε, συχνά, σε κατάχρηση και επέτρεψε σε πολλούς εργοδότες να παρουσιάζουν ως περιστασιακές, συνεργασίες οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Το δεύτερο δημοψήφισμα, που θα μπορέσει να οργανωθεί, ζητά να γίνει σαφές πως οι υποχρεώσεις των εταιρειών που αναλαμβάνουν μια εργολαβία, θα πρέπει να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι το τέλος, έστω κι αν στην πορεία μέρος της εκτέλεσης ανατεθεί σε υπεργολάβους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, απέρριψε το σημαντικότερο από τα τρία προτεινόμενα δημοψηφίσματα: εκείνο που αφορούσε τη δυνατότητα κατάργησης του κύριου πυρήνα της εργασιακής μεταρρύθμισης του Ματέο Ρέντσι.

Το δικαίωμα, δηλαδή, το οποίο δόθηκε στους εργοδότες να μπορούν να απολύουν τους εργαζόμενους χωρίς βάσιμη αιτία, μόνο με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης.

Οι εμπνευστές της πρότασης δημοψηφίσματος, με επικεφαλής το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, ζητούσαν την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο προέβλεπε πολλά περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, αρχίζοντας από εκείνο της επαναπρόσληψης σε περίπτωση άδικης απόλυσης.

Ολες οι δημοσκοπήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή, είχαν δείξει ότι η πλειοψηφία των Ιταλών θέλει την κατάργηση της μεταρρύθμισης, ενώ τις τελευταίες ημέρες δεν έλειψαν και διαρροές που αναφέρονταν σε ενδεχόμενες πιέσεις επί των ανώτατων δικαστών, από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι.

Η γραμματέας του συνδικάτου Cgil, πάντως, Σουζάνα Καμούσο, δήλωσε ότι μπορεί να αποφασιστεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αίτημα να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δείχνει διατεθειμένη να περιορίσει μόνο τη χρήση των επιταγών-voucher, όχι να αλλάξει τα υπόλοιπα σημεία της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή των νόμων στο Κοινοβούλιο, τα δύο δημοψηφίσματα που έλαβαν την αναγκαία δικαστική έγκριση, θα μπορούν να οργανωθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Εκτός και αν, τελικά, αποφασιστεί να στηθούν οι κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ακριβώς την ίδια περίοδο, και τα δημοψηφίσματα πάρουν υποχρεωτική αναβολή…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ρέντσι επιμένει πως αντιστέκεται
Ο Ματέο Ρέντσι επιμένει στη νέα στρατηγική του: «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει την προοπτική και τη στρατηγική της, έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. O Ρέντσι...
Ο Ρέντσι επιμένει πως αντιστέκεται
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ντράγκι έρχεται και ανακατεύει την τράπουλα
Αν όπως φαίνεται καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ιταλός τεχνοκράτης θα αλλάξει πρόσωπα -όπως τον εντεταλμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι- και προσεγγίσεις απέναντι στον κορονοϊό.
Ο Ντράγκι έρχεται και ανακατεύει την τράπουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Ματαρέλα καλεί Ντράγκι!
Ο Τζουζέπε Κόντε αποτελεί παρελθόν και ο Μάριο Ντράγκι είναι, όπως όλα δείχνουν, η Ιταλία επιστρέφει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών με «μπροστάρη» τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ματαρέλα καλεί Ντράγκι!
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
Προεκλογική περίοδο «μυρίζουν» οι κινήσεις στη γειτονική χώρα: ο... αειθαλής Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει σε άριστη φόρμα και έτοιμος να ηγηθεί της κεντροδεξιάς συμμαχίας με σοβαρές πιθανότητες αυτοδυναμίας,...
Στην Ιταλία ετοιμάζονται να ξαναστήσουν κάλπες
ΕΥΡΩΠΗ
Η ιταλική υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών «κόλλησε» στον Αλφάνο
«Τα δικαιώματα μπορούν να περιμένουν» θα μπορούσε να τιτλοφορήσει κανείς την είδηση σχετικά με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι: η έγκριση του νόμου για την παροχή της ιταλικής υπηκοότητας στα...
Η ιταλική υπηκοότητα στα παιδιά μεταναστών «κόλλησε» στον Αλφάνο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα Πέντε Αστέρια ξεθώριασαν…
Μόνο σε οκτώ δήμους πέρασαν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι του Μπέπε Γκρίλο, χωρίς αυτό -κατά τους αναλυτές- να σημαίνει πολλά, διότι οι συμμαχίες των «τοπικών» εκλογών εύκολα καταρρέουν στις βουλευτικές, εκεί...
Τα Πέντε Αστέρια ξεθώριασαν…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας