Στο δικαστήριο του συγκροτήματος φυλακών στο Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης -εκεί όπου τρία χρόνια πριν είχε εκδικαστεί η πολύκροτη υπόθεση «Εργκενεκόν»- άρχισε χθες, υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας και μιας μόνιμης πια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η πιο σημαίνουσα μέχρι σήμερα δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Κατηγορούμενοι είναι 29 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 24 βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, 4 υπό δικαστικό έλεγχο μετά την καταβολή εγγύησης, ενώ ένας διαφεύγει. Δικάζονται για συνέργεια, απειθαρχώντας στις εντολές των ανωτέρων τους τη «μαύρη» εκείνη νύχτα του Ιουλίου.
Οι εισαγγελείς ζητούν καταδίκη τρις σε ισόβια για τους 21 και ποινές από 7,5 έως 15 χρόνια φυλάκιση για τους υπόλοιπους οχτώ. «Οποιος ενέχεται στην απόπειρα πραξικοπήματος πρέπει να έχει μια δίκαιη δίκη» δήλωσε ο δικηγόρος Ορχάν Τσαγρί Μπεκάρ, επικεφαλής του «Συνδέσμου της 15ης Ιουλίου», που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων της απόπειρας.
Ομως «όσοι είναι ένοχοι πρέπει να καταδικαστούν με τη βαρύτερη ποινή για προδοσία της χώρας» τόνισε, την ώρα που στη χώρα πλανάται το ερώτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.
Στο μεσοδιάστημα το πογκρόμ συνεχίζεται. Χθες συνελήφθησαν επιπλέον 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, ενώ εκκρεμούν άλλα 38 εντάλματα σύλληψης.
Συνολικά οι συλληφθέντες για την απόπειρα πραξικοπήματος ξεπερνούν τους 41.000, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλους τους τομείς.
«Εάν το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα ήταν πολύ χειρότερα. Εχω όμως φίλους στη φυλακή που δεν έχουν καμία σχέση με τον Γκιουλέν» λέει στο BBC ο δικηγόρος Φατίχ Τζανμπάι. «Εκείνη τη νύχτα προσπάθησαν να κλέψουν τις ζωές μας.
»Τώρα, αν και σε μικρότερη κλίμακα, είμαστε αντιμέτωποι με μια ανάλογη απόπειρα εν μέσω κατάλυσης του κράτους δικαίου».
Αν και σιωπηρά -προς το παρόν τουλάχιστον- ο προβληματισμός αυτός εντείνεται στην Τουρκία, καθώς προχωρούν οι εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στη χώρα.
Εν μέσω θυελλωδών συνεδριάσεων -μία μάλιστα κατέληξε σε συμπλοκές- εγκρίθηκαν ήδη τρία (σε σύνολο 21) άρθρα.
Αυτά επιγραμματικά προβλέπουν: (α) αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 550 σε 600, (β) μείωση από τα 25 στα 18 έτη του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και (γ) την προσθήκη του χαρακτηρισμού «αμερόληπτων» στη διάταξη περί «ανεξάρτητων» δικαστηρίων.
Εκτακτη συνάντηση
Χρειάστηκε πάντως μια έκτακτη συνάντηση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, και του... πολύτιμου κυβερνητικού «συμμάχου» σε αυτά τα σχέδια, ηγέτη του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα νέο εμπόδιο που ανέκυψε αιφνιδιαστικά στην όλη διαδικασία: μια εν εξελίξει μίνι ανταρσία βουλευτών του ίδιου του κυβερνώντος AKP.
Αφορμή, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ήταν η πρόβλεψη σε ένα από τα υπό εξέταση άρθρα περί «αντικατάστασης βουλευτών».
Πολλοί κατήγγειλαν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εξόντωση -πολιτική, αλλά και φυσική (!)- όσων παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής. Κι αυτοί, γράφει ο έγκριτος αναλυτής και διευθυντής της αγγλόφωνης «Χουριέτ», Μουράτ Γιετκίν, ολοένα και πληθαίνουν...
«Κανείς στο AKP δεν θέλει να εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του, προκειμένου να μην προκαλέσει την αντίδραση του Ερντογάν. Σε κλειστή συνεδρίαση ωστόσο τα είπαν έξω από τα δόντια, όχι μόνο για τον Ερντογάν, αλλά και για το πολιτικό παρασκήνιο της Αγκυρας» αναφέρει.
«Ορισμένοι βουλευτές συμφωνούν με την ιδέα ο πρόεδρος να παραμείνει μέλος του AKP, δεν θέλουν όμως να αναλάβει την κομματική ηγεσία» επισημαίνει ο Γετκίν. Αλλοι «αντιτίθενται στην εξουσία του προέδρου να διατάσσει τη διάλυση της Βουλής».
Κι άλλοι «κυρίως κουρδικής καταγωγής, είναι δυσαρεστημένοι από τη στενή συνεργασία με το MHP». Κι σαν... κερασάκι στην τούρτα αποκαλύπτει πως «δύο σημαντικές δημοσκοπήσεις, από εταιρείες που θεωρούνται αξιόπιστες από το AKP, δείχνουν ότι η λαϊκή υποστήριξη στο προεδρικό σύστημα κυμαίνεται σήμερα στο 45%».
Ποσοστό που για το προωθούμενο δημοψήφισμα για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης σαφώς και δεν αρκεί...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας