Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε κλοιό η Βουλή της Πολωνίας

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν την αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, κατηγορώντας για αυταρχισμό την κυβέρνηση της Μπεάτε Σίντλο

AP Photo / Czarek Sokolowski

Σε κλοιό η Βουλή της Πολωνίας

  • A-
  • A+

Επικίνδυνα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Πολωνία, καθώς για τρίτη μέρα χθες συνεχίστηκαν οι μαχητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η κατάληψη της αίθουσας της ολομέλειας του Κοινοβουλίου από δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ένταση πυροδοτήθηκε την Παρασκευή με αφορμή την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και νέων κανονισμών για τη δημοσιογραφική κάλυψη των εργασιών της Βουλής, που κατέθεσε η υπερσυντηρητική, εθνικιστική κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS).

Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την πρώην κυβερνώσα Πλατφόρμα Πολιτών (PO), κατηγόρησε την κυβέρνηση της Μπεάτε Σίντλο πως καταπνίγει την ελευθερία του Τύπου, περιορίζοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που θα μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο της Βουλής κι επιτρέποντας πια μόνο σε πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς να καταγράφουν και να αναμεταδίδουν εικόνες από τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Μόλις δύο δημοσιογράφοι από κάθε ΜΜΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ειδικό χώρο για τον Τύπο, με ρητή απαγόρευση να τραβούν φωτογραφίες και πλάνα από τις εργασίες του σώματος.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έτσι εξασφαλίζεται άνετο περιβάλλον για να κάνουν τη δουλειά τους τόσο οι βουλευτές όσο και οι λειτουργοί του Τύπου.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση επιμένει πως τα μέτρα παρεμποδίζουν το έργο των δημοσιογράφων και τη δυνατότητά τους να εντοπίζουν παραβιάσεις του κανονισμού της Βουλής ή ατασθαλίες, π.χ. τη συμμετοχή σε ψηφοφορία απόντος βουλευτή μέσω διπλοψηφίας από παρόντα συνάδελφό του.

Στη διάρκεια, λοιπόν, της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού την Παρασκευή, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές διέκοψαν τη συνεδρίαση, ανάρτησαν πανό και ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία, αρνούμενοι να φύγουν.

Σε μια ανορθόδοξη κίνηση, η κοινοβουλευτική ομάδα του PiS αποχώρησε και ολοκλήρωσε την ψηφοφορία σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, προκαλώντας νέο κύμα κατακραυγής από την αντιπολίτευση για εξόφθαλμη καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Το κτίριο της Βουλής στη Βαρσοβία είχε ήδη περικυκλωθεί από χιλιάδες υποστηρικτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων και οργανώσεων, που απέκλεισαν όλες τις εισόδους.

Δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν βίαια για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ η πρωθυπουργός κι ο ισχυρός άντρας της Πολωνίας και ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αναγκάστηκαν να φύγουν ξημερώματα από την πίσω πλευρά, με τα αυτοκίνητά τους να πολιορκούνται από διαδηλωτές.

Η Σίντλο κατήγγειλε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, αποδίδοντας τις διαμαρτυρίες σε «κλαψουρίσματα» της αντιπολίτευσης επειδή έχασε στις τελευταίες εκλογές.

Από την κατάκτηση αυτοδυναμίας και την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβρη του 2015, η πολωνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει σειρά επίμαχων νόμων για ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στα δημόσια ΜΜΕ, αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και για απαγόρευση της άμβλωσης – το μόνο μέτρο που αναγκάστηκε να πάρει πίσω υπό την πίεση πανεθνικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ

Οι νέες μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο και χθες, Κυριακή, σε μεγάλες πόλεις και στη Βαρσοβία, με επίκεντρο το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου εν όψει της αντικατάστασης από «ημέτερο» του PiS του προέδρου του σώματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται σύμβολο αντίστασης στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι μεταρρυθμίσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν φέρει την Πολωνία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει κατηγορήσει ανοιχτά τους κυβερνώντες για παραβίαση του κράτους δικαίου, απειλώντας με κυρώσεις.

Στο μείζον ζήτημα παρενέβη ο Ντόναλντ Τουσκ -ο Πολωνός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρώην πρωθυπουργός με την αντιπολιτευόμενη PO και άσπονδος φίλος του Κατσίνσκι- που ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον λαό, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «δικτατορία».

Σπάζοντας τη σιωπή του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (που πρόσκειται στο PiS) ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή και ξεκίνησε χθες διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, σε μια απόπειρα εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο λαϊκισμός νίκησε ξανά στην Πολωνία
Με ισχνή διαφορά από τον φιλελεύθερο αντίπαλό του (51,2% έναντι 48,8%), επανεξελέγη πρόεδρος της Πολωνίας ο εθνικιστής Αντρέι Ντούντα, ομοϊδεάτης των Ντόναλντ Τραμπ και Βίκτορ Ορμπαν.
Ο λαϊκισμός νίκησε ξανά στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνία: Νίκη των κυβερνώντων εθνικιστών βάσει exit poll
Εισιτήριο για δεύτερη συναπτή τετραετία στην κυβέρνηση φαίνεται πως έδωσαν στο υπερσυντηρητικό εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.
Πολωνία: Νίκη των κυβερνώντων εθνικιστών βάσει exit poll
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνική παραχάραξη της Ιστορίας
Εκδηλη οργή στο Ισραήλ και ρητή ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την πολωνική Γερουσία και ποινικοποιεί κάθε αναφορά σε πιθανή συνέργεια της Πολωνίας στο...
Πολωνική παραχάραξη της Ιστορίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ντούντα έστειλε... PiSω δύο από τους τρεις νόμους
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση υπό το βάρος και των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα έβαλε χθες βέτο σε δύο από τους τρεις νόμους της αντιδημοκρατικής δικαστικής...
Ο Ντούντα έστειλε... PiSω δύο από τους τρεις νόμους
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
​Νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων στην Πολωνία και περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Βαρσοβίας - Βρυξελλών πυροδότησε η υπερψήφιση και του τρίτου νόμου της σαρωτικής δικαστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί με διαδικασίες...
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
ΕΥΡΩΠΗ
Ασφαιρα πυρά για τη δικαστική «μεταρρύθμιση» στην Πολωνία
Κλιμακώνεται (τουλάχιστον για το θεαθήναι) η διαμάχη Βρυξελλών - Βαρσοβίας για τις νέες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που προωθεί κατακαλόκαιρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η...
Ασφαιρα πυρά για τη δικαστική «μεταρρύθμιση» στην Πολωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας