Ολοι και όλα στη μάχη για το «Ναι». Δυο μέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα πολεμοφόδια προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα.
Μετά τις απειλές ότι αν καταρρεύσει η κυβέρνησή του τα ηνία της χώρας θα τα αναλάβουν οι τεχνοκράτες, κινητοποιεί εγχώριους και ξένους συμμάχους, ενώ μαζί με τις απανωτές δηλώσεις και νουθεσίες προσφέρει και μερικά προεκλογικά «δωράκια» στους ψηφοφόρους.
Μέχρι στιγμής, με το στρατόπεδο του «Ναι» έχουν συνταχθεί, μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.
Καθώς ο Ρέντσι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη συνδέοντας τη νίκη στο δημοψήφισμα με την παραμονή του στην εξουσία, κανένας τους δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση σε μια Ιταλία με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκτασιν τριγμούς στην Ε.Ε.
Εξαιρετικά αμφίβολο όμως είναι το κατά πόσο αυτές οι παραινέσεις των «επωνύμων» θα βοηθήσουν τον Ιταλό πρωθυπουργό σε ένα ζήτημα, το οποίο οι υποστηρικτές τού «Οχι» έχουν αναγάγει ουσιαστικά σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης Ρέντσι και κατά της εγχώριας και ευρωπαϊκής ελίτ.
Αν οι δημοσκοπήσεις έχουν δίκιο (οι τελευταίες δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μία εβδομάδα), το «Οχι» προηγείται με 5 έως 8 μονάδες. Και αυτός που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που έχουν πρωτοστατήσει στην καμπάνια κατά της μεταρρύθμισης που εισηγείται ο Ρέντσι.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους ψηφοφόρους του εξωτερικού.
«Αν το στρατόπεδο του “Ναι” κατορθώσει να κερδίσει τα δύο τρίτα των Ιταλών του εξωτερικού, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε χθες ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Χθες, έληγε η προθεσμία της ψηφοφορίας για τους Ιταλούς της διασποράς.
Χθες πάλι, «συμπτωματικά» τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, ανανεώθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες προβλέπουν μέση αύξηση στους μισθούς κατά 85 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο Ρέντσι δεσμεύτηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων στο Δημόσιο και ότι στον νέο νόμο που προωθεί θα περιοριστεί αυστηρά η εποχική εργασία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, η ανεργία τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 11,6%. Η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών ήταν στο 36,4%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012, αλλά, όπως τονίζει η Istat, αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των νέων που σταματούν να ψάχνουν για δουλειά.
Αν, όπως σχολιάζουν οι κακές γλώσσες, το μεγαλύτερο επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση των απολύσεων, οι τελευταίες κινήσεις και υποσχέσεις του Ρέντσι ίσως είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας