Λευκωσία - Ανταπόκριση
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι εξήγησε λεπτομερώς στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών το τι έγινε στο Μον Πελεράν και τόνισε: «Πιστεύω ότι κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς».
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι πήγαν στο Μον Πελεράν, γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης. «Αυτό το ήξεραν και οι δύο πλευρές. Να συγκλίνουμε όσο είναι δυνατόν και αν μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιον χάρτη, να τον βγάλουμε» είπε.
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι στην πρώτη συνάντηση στο Μον Πελεράν προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία. «Στο βήμα που κάναμε εμείς στο ποσοστό εδάφους, περιμέναμε κάτι ανάλογο και από αυτούς. Περιμέναμε να κάνουν και αυτοί ένα βήμα, να μας προσεγγίσουν σε άλλα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Αυτό δεν έγινε, αυτό το βήμα δεν έγινε. Γι` αυτό το λόγο, δυστυχώς, υπήρξε το αδιέξοδο».
Πενταμερής και τέλος το 2017
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συνέχισε, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα για λύση, πολιτική βούληση και καλή θέληση σχετικά με το τέλος του 2016, αυτά τα βήματα μπορούν και πάλι να γίνουν. «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης και μέχρι εκείνη την ημέρα, να κάνουμε την εργασία. Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές».
Δεν τίθεται θέμα να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του 2016, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, αλλά ας μάθουμε πάνω-κάτω τι θα γίνει στο εδαφικό, τι θα γίνει στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, με τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα των Τ/κ και η συγγραφή των ομοσπονδιακών νόμων και των συνταγμάτων μπορεί να γίνει εντός του 2017. Επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2017, να δοθεί επαρκής χρόνος για να γνωρίσει ο λαός τη συμφωνία και στα μέσα του νέου χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.
Στις 4 Δεκεμβρίου η συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συνάντησης Τουρκίας – Ελλάδας, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην 4η Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όταν ήρθε στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν υπήρξε ξεκάθαρη ημερομηνία, σημείωσε. Η ε/κ πλευρά –τόνισε- έχει θέληση και ακόμη είναι δεσμευμένη στο στόχο του 2016, γι` αυτό και αξίζει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Αλλά, είπε, εάν είναι μακριά από το σημείο να σκεφτούν μια ημερομηνία (για πενταμερή), αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, δεν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Άιντα, είπε ο κ. Ακιντζί, διεξάγει εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις για το θέμα και γι` αυτό ας περιμένουμε το αποτέλεσμα των εργασιών του χωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα και μετά να αξιολογήσουμε την κατάσταση.
Τρεις στους τέσσερις οι Ελληνοκύπριοι
Ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται στις 940.100 στο τέλος του 2015 σε σύγκριση με 938.400 τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 0,2%, σύμφωνα με τη «Δημογραφική Έκθεση 2015» που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Η σύνθεση του πληθυσμού κατά κοινότητα ήταν: Ελληνοκυπριακή κοινότητα 701.000 ή ποσοστό 74,5%, Τουρκοκυπριακή κοινότητα 91.800 ή 9,8%, ξένοι υπήκοοι 147.300 ή ποσοστό 15,7%. Στο συνολικό πληθυσμό της Κύπρου δεν περιλαμβάνονται οι Τούρκοι έποικοι.
Ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου υπολογίζεται σε 848,3 χιλιάδες στο τέλος του 2015 σε σύγκριση με 847,0 χιλιάδες τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή σημείωσε αύξηση 0,2%,
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας