• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.7°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.0°C / 20.5°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 24.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.3°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 21.6°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  77%

Η ηγέτις των Τόρις Τερέζα Μέι θα έπρεπε να διαθέτει... μαγικές δυνάμεις για να διαχειριστεί τα πολύπλοκα ζητήματα που προκύπτουν από το Brexit

AP PHOTO/ MATT DUNHAM, POOL

Brexit: δεν είναι μόνο το άρθρο 50, αλλά και το 127

 • A-
 • A+

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) αποτελείται από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς επίσης την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Δημιουργήθηκε το 1994 με βάση τέσσερις «ελευθερίες»: την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων μεταξύ των χωρών που τον απαρτίζουν.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της Ενωσης είτε αγνοεί την ύπαρξη του ΕΟΧ είτε θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της Ε.Ε. Πρέπει να σημειωθεί πως ο ΕΟΧ έχει δικά του όργανα.

Μια μικτή επιτροπή και ένα συμβούλιο, το οποίο μάλιστα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο για να διευθετήσει θέματα που αφορούν τα κράτη-μέλη του.

Η δεξαμενή σκέψης British Influence λοιπόν, που αποτελείται κυρίως από δικηγόρους με φιλο-ευρωπαϊκές θέσεις, υποστηρίζει πως άλλο πράγμα είναι ο ΕΟΧ και άλλο η Ε.Ε.

Στα επιχειρήματά τους αναφέρουν τις τρεις χώρες που δεν ανήκουν στην Ενωση ενώ, όπως επισημαίνουν στον Guardian, η Κροατία έγινε μέλος του ΕΟΧ έξι μήνες μετά την είσοδό της στην Ε.Ε.

Με αυτό το σκεπτικό λένε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ενωση δεν σημαίνει αυτόματα και την αποχώρησή της από τον ΕΟΧ.

Συνεπώς, όπως τονίζουν, ακόμη και αν τελικά πραγματοποιηθεί το Brexit, αυτό δεν θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από χώρες του ΕΟΧ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υπέρμαχων της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. ήταν ο πλήρης έλεγχος και ο περιορισμός των μεταναστών.

Για να βγει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα πρέπει είτε να γίνει ακόμη ένα δημοψήφισμα με σχετικό ερώτημα είτε το θέμα να έρθει για συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο έχει την αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει το άρθρο 127 που προβλέπει την έξοδο μιας χώρας από τον ΕΟΧ.

Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως επειδή «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος του ΕΟΧ με την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε., η αποχώρηση από την Ενωση σημαίνει αυτόματα και την αποχώρηση από τον ΕΟΧ.»

Παράλληλα μας επισήμαναν για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως στόχος της είναι να ενεργοποιηθεί «το άρθρο 50 μέχρι τα τέλη Μαρτίου της επόμενης χρονιάς».

Η ομάδα των δικηγόρων πάντως είναι διατεθειμένη να φέρει το θέμα στα δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαδικασία του Brexit.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι συγχρονίζει τα ρολόγια του Brexit
Ενω η Τερέζα Μέι κατευθυνόταν προς την Ουαλία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ουαλών στα σχέδιά της για το Brexit, ο εκπρόσωπος Τύπου της αποκάλυπτε ότι τελικά στις 29 Μαρτίου θα σταλεί η πολυσυζητημένη...
Η Μέι συγχρονίζει τα ρολόγια του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Βαρύς ο πέλεκυς του Brexit
«Η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Απειλές ενάντια στη Βρετανία έχουν εκτοξευτεί από...
Βαρύς ο πέλεκυς του Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Brexit... και όποιος αντέξει
«Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρηδων θα εγγυάται την απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών της Ε.Ε., την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την κοινή αγορά αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Αυτό...
Brexit... και όποιος αντέξει
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέι μιλάει εθνικά, ο Κόρμπιν ταξικά
​Μπορεί το πρωί της Τρίτης η Τερέζα Μέι να διαμαρτυρόταν έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ λέγοντας ότι η Βουλή δεν τη στηρίζει στο θέμα του Brexit, δεν μπορεί όμως να πει το ίδιο και για τη συμπεριφορά του...
Η Μέι μιλάει εθνικά, ο Κόρμπιν ταξικά
ΕΥΡΩΠΗ
Το Brexit... στήνει κάλπες
«Πριν από το Πάσχα, πέρασα μερικές μέρες διακοπών και περπατήματος στην Ουαλία με τον σύζυγό μου. Σκέφτηκα πολύ και αποφάνθηκα πως για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η σιγουριά για το μέλλον, η μόνη λύση...
Το Brexit... στήνει κάλπες
ΕΥΡΩΠΗ
Οι πρώτες συνέπειες του Brexit είναι εδώ
Το Λονδίνο, με εξαίρεση τα περίχωρά του, είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, τα οποία αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του κράτους. Το Σίτι και το Γουεστμίνστερ. Το πρώτο είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας και για...
Οι πρώτες συνέπειες του Brexit είναι εδώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας