• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
AP Photo / Petros Karadjias

Σκόνταψαν σε εμπόδιο, συνεχίζουν την κούρσα

 • A-
 • A+

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί μοιάζουν με δύο αθλητές που κλήθηκαν να τρέξουν σε έναν μακρύ δρόμο μετ’ εμποδίων. Αφού υπερπήδησαν δύσκολα ή εύκολα όλα τα εμπόδια που βρήκαν στον δρόμο τους, σκόνταψαν σε ένα από τα τελευταία και δεν κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.

Αυτή είναι –με όρους αθλητών στίβου– η μέχρι τώρα επίδοση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις ενδοκυπριακές συνομιλίες.

Το Μον Πελεράν απεδείχθη, παρά τις θετικές προσδοκίες όλων, αξεπέραστο εμπόδιο.

Πέραν της αναμενόμενης επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα των συνομιλιών ως προς το εδαφικό ζήτημα, που είναι εν πολλοίς προβλεπτό και αναμενόμενο, το ουσιαστικό ερώτημα που πλανιέται πάνω από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι απλό: Τι θα γίνει από δω και μπρος;

Και ως συνεπακόλουθο τα ερωτήματα: Θα προχωρήσουν οι συνομιλίες; Θα ευοδωθούν; Θα πάμε στην τελική φάση που είναι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις;

Εχοντας προσωπική εμπειρία από την προϊστορία όλων των γύρων ενδοκυπριακών συνομιλιών θα έλεγα πως είναι ρίσκο να προχωρήσει κανείς σε σίγουρες προβλέψεις.

Ωστόσο η πείρα διδάσκει επίσης ότι όση απογοήτευση κι αν νιώθει κάποιος από το ναυάγιο έκαστου γύρου, άλλο τόσο βέβαιο θεωρείται ότι δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, όπως άλλωστε λέχθηκε από επίσημα χείλη. Επομένως, η πρώτη επισήμανσή μας είναι ότι πιθανότατα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Η κοινή λογική (πέραν της προϊστορίας) λέει ότι δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια που, συν τοις άλλοις, απέδωσε πλήθος συγκλίσεων και συμφωνιών σε επιμέρους ζητήματα.

Το «τελευταίο μίλι»

Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι οι διαπραγματευτές να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων όσα με κοπιώδεις προσπάθειες και αμοιβαίες υποχωρήσεις πέτυχαν ώς τώρα.

Δεν είναι δυνατόν τώρα που έφτασαν στο «τελευταίο μίλι» του μαραθωνίου τους να επιτρέψουν την κατάρρευση των συνομιλιών και της προοπτικής λύσης.

Ποιος «παίκτης» στη διεθνή σκακιέρα θα επέτρεπε κάτι τέτοιο;

Αλλωστε, η διαφορά στο μείζον θέμα του εδαφικού, όπως ξεκαθάρισε στην τελευταία σύνοδο στο Μον Πελεράν, δεν υπερβαίνει το 1%, δηλαδή 29,2% της τουρκοκυπριακής πλευράς έναντι 28,2% της ελληνοκυπριακής.

Είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι το 1% είναι διαφορά που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε ναυάγιο.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτούς.

Και αυτή είναι η Μόρφου, η οποία με το απορριφθέν από τους Ελληνοκύπριους σχέδιο Ανάν του 2004 θα επιστρεφόταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και παρουσιάζονται δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν μοιάζουν να είναι αξεπέραστες.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει σενάρια περί «ομοσπονδιακών περιοχών» και πιθανότατα να βρεθεί και εδώ η χρυσή τομή.

Οπότε εξαλείφεται η αιτία του ναυαγίου του Μον Πελεράν, που ήταν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Λύση στο θέμα της Μόρφου σημαίνει αυτομάτως και λύση του εδαφικού-προσφυγικού.

Ελλάδα, Τουρκία και στο βάθος συμβιβασμοί

Στον δρόμο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας βρίσκονται ακόμη η Ελλάδα και η Τουρκία.

Είναι γνωστές οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων.

Είναι θέσεις που προσυπογράφει και η κυπριακή κυβέρνηση και σε σχέση με αυτό πολλά θα εξαρτηθούν από το χρώμα του καπνού που θα βγει μετά τη συνάντηση των Τσίπρα και Ερντογάν.

Είμαι της άποψης πως αν πρυτανεύσει η φιλοσοφία της εξεύρεσης συμβιβασμών, τότε και εδώ δεν θα υπάρξει αδιέξοδο.

Στη διπλωματία υπάρχουν πολλοί τρόποι να διασφαλίσεις κάτι χωρίς να πλήττεις τις θέσεις του αντιπάλου.

Εξάλλου, το ρητορικό ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όλα τα άλλα –και στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων ή της αντικατάστασής τους χωρίς τις μητέρες πατρίδες και τη Βρετανία– θα απέρριπταν η Ελλάδα και η Κύπρος την προοπτική λύσης σε περίπτωση που υπήρχε πρόνοια για παραμονή μονάδων τύπου ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ (όπως στο καθεστώς Ζυρίχης) για μια μεταβατική περίοδο;

Να υπενθυμίσω ότι ο πρώην πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, εξέχων εκπρόσωπος της «απορριπτικής σχολής», είχε χαρακτηρίσει «ευλογία» το καθεστώς Ζυρίχης σε σύγκριση με την κατοχή. Επομένως, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Με βάση τα πιο πάνω είναι πιθανό να έχουμε και στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης θετικό αποτέλεσμα.

Δημοψηφίσματα: το υψηλότερο εμπόδιο

Υπάρχει, τέλος, ένα άλλο, το τελευταίο και πιο δύσκολο εμπόδιο στον δρόμο των συνομιλητών. Είναι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν προκειμένου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να αποφανθούν αν είναι υπέρ ή εναντίον της λύσης.

Τα 42 χρόνια διχοτόμησης, το γεγονός ότι οι νέες γενιές εκατέρωθεν του οδοφράγματος μεγάλωσαν χωριστά και δεν γνωρίζουν καλά η μια την άλλη, το γεγονός ότι πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς (ΔΗΣΥ) και της Αριστεράς (ΑΚΕΛ), που μαζί συγκροτούν την πλειοψηφία, υπάρχουν οι μικρότεροι σχηματισμοί που μονίμως αντιπαλεύουν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι παράγοντες που πρέπει να προσμετρηθούν στην εξίσωση του «ναι» ή του «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Οι δυνάμεις της απόρριψης της λύσης δεν είναι αμελητέες ούτε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πρόσθετα, υπάρχουν κάποια ΜΜΕ που σπέρνουν συνεχώς τον φόβο και την απόρριψη και φυσικά επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την κοινή γνώμη.

Επομένως, αυτό το τελευταίο εμπόδιο είναι και το υψηλότερο που θα κληθούν, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, να υπερπηδήσουν οι δύο κοινότητες.

Εδώ δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με σιγουριά το αποτέλεσμα, παρ’ όλο που πολλά θα εξαρτηθούν από την ποιότητα της προσφερόμενης λύσης.

Ενημερώνει τον κυπριακό λαό ο Αναστασιάδης.

Με διακαναλική συνέντευξη στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Κύπριους για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»
Βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσα από ειρηνικό διάλογο, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει, από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα...
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»
ΕΥΡΩΠΗ
Επαφή Αναστασιάδη και Αμερικανού υφυπ. Εξωτερικών για το Κυπριακό
Στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κυριότερο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και η πρόθεση της...
Επαφή Αναστασιάδη και Αμερικανού υφυπ. Εξωτερικών για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σημειώνει πως η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, εμπερικλείει πολλούς κινδύνους, καθώς «χωρίς συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το κατοχικό, διχοτομικό...
Ανησυχία ΑΚΕΛ για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων «και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε,...
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ακιντζί απορρίπτει προσάρτηση στην Τουρκία
Η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία δεν ωφελεί κανέναν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ενώ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει συμφωνία...
Ο Ακιντζί απορρίπτει προσάρτηση στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»
​Την εκτίμηση ότι υπάρχει τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που αφορούν δικαιώματα τρίτων και όχι των πολιτών της Κύπρου, διατύπωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ομιλία...
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας