Ο Ματέο Ρέντσι έχει ένα κυρίως αίτημα, το οποίο και θα προβάλει προς τον Αμερικανό πρόεδρο: να επαναλάβει ότι η λιτότητα και οι εθνικοί εγωισμοί οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο. Να στείλει και πάλι, παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ, ένα μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής της χρησιμότητας.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ήδη στηρίξει τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, πριν από έναν μήνα, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Ρέντσι στην Ουάσινγκτον.
Μετά, όμως, το αναπάντεχο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεν θα επιδιώξει, πιθανότατα, μια νέα, σαφή παροχή βοήθειας από τον απερχόμενο πλανητάρχη.
Σε δύο εβδομάδες οι Ιταλοί ψηφίζουν για το συνταγματικό δημοψήφισμα και ουδείς μπορεί να προβλέψει και να καθορίσει με σαφήνεια, πλέον, τι θεωρείται χρήσιμη υποστήριξη και τι ενδέχεται να ερμηνευτεί ως κίνηση -φανερή ή υπόγεια- της άρχουσας τάξης.
Ο Ματέο Ρέντσι, λοιπόν, μπορεί να αρκεστεί σε κάποιες πιο γενικές αναφορές στην επικινδυνότητα του λαϊκισμού και στην ανάγκη μιας αλληλέγγυας Ευρώπης. Σίγουρα, πάντως, η Ιταλία δεν εννοεί να σηκώσει άλλο μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, μαζί με την Ελλάδα. Και η συνάντηση του Βερολίνου αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για να το επαναλάβει, με άκρως κατανοητό τρόπο.
«Δεν είμαστε ο κουμπαράς ή το μηχάνημα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών της Ευρώπης» δήλωσε χθες βράδυ στη Rai Uno.
«Είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά ονειρευόμαστε μια Ευρώπη που να ασχολείται περισσότερο με τα κοινωνικά προβλήματα.
»Και, κυρίως, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν για το μεταναστευτικό, δεν θα επιτρέψουμε οι ανατολικές χώρες να οικοδομούν τείχη με τα χρήματα της Ιταλίας. Φτάνει με τη λογική της λιτότητας, ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μια Ευρώπη διαφορετική».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία για να καταργηθούν οι σπατάλες και η πολιτική κάστα. Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν όχι, υπενθυμίζω πως είμαι 41 ετών, ότι είμαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα, αλλά αν δεν θέλουμε να τα αλλάξουμε, κάποιοι άλλοι είναι πιο ικανοί από μένα στο να επιπλέουν».
Οσο για τις σχέσεις με την Τουρκία, η θέση της κυβέρνησης της Ρώμης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί. Ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς έχει καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανοίξει τις πύλες της σε ένα καθεστώς που φυλακίζει δημοσιογράφους και δικαστικούς. Καμιά αμερικανική μελλοντική πίεση δεν θεωρείται πιθανό να καταφέρει να αλλάξει, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, τη στάση αυτή.
Ο Ρέντσι, τις ημέρες αυτές, παίζει τα τελευταία του χαρτιά πριν από την αναμέτρηση του δημοψηφίσματος. Και στο Βερολίνο παρουσιάζεται σήμερα, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, ως ο ευρωπαϊστής που για να σώσει την Ενωση, αμφισβητεί μέρος επιζήμιων ισορροπιών της.
Μιλά στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά, στην πραγματικότητα, απευθύνεται στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Στις 5 Δεκεμβρίου θα διαπιστώσουμε με ποια ακριβώς απήχηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας