Δειλά δειλά, οι Βρυξέλλες τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης, κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα απομάκρυνσης από την αυστηρή πολιτική λιτότητας που έχει κυριαρχήσει την τελευταία δεκαετία και προσέγγισης μιας αναπτυξιακής πολιτικής.
Βέβαια, τα μικρά αυτά βήματα θα πραγματοποιηθούν προσεκτικά και πάντα στο πλαίσιο του γερμανικής έμπνευσης Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει επιβάλει το Βερολίνο. Μη συγχυστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
Η τάση προς μια μεγαλύτερη ευελιξία με στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας φαίνεται από τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της Ε.Ε. για το 2017, όπως διατυπώθηκαν χθες στο πλαίσιο του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου, που συνίσταται στην εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών από την Κομισιόν.
Φυσικά, κανείς δεν μιλάει ανοικτά για την ανάγκη να λυθεί με δυναμικό τρόπο ο γερμανικός γόρδιος δεσμός της πολιτικής λιτότητας. Τα πάντα περιβάλλονται από «περικοκλάδες». Αλλά, ίσως για πρώτη φορά, υπάρχουν ενδείξεις για μια στροφή ή μάλλον ημιστροφή αλλαγής πολιτικής από την πλευρά των Βρυξελλών.
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Επιτροπή συνιστά μια θετική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής... Αυτοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ενώ εκείνοι που έχουν λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με στόχο μια φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος, κατά τον οποίο δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την ΕΚΤ.
Αυτοί που «αντέχουν οικονομικά», οι χώρες με πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, πρέπει να κάνουν επενδύσεις και η παρότρυνση αυτή αφορά κυρίως την αύξηση των δημόσιων δαπανών στις εν λόγω χώρες.
Το «ενάρετο τρίγωνο»
Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς το «ενάρετο τρίγωνο» της τόνωσης των επενδύσεων, της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών.
Και με αυτόν τον τρόπο, να επικεντρωθούν στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Η Κομισιόν απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη «να ξεπεράσει τον κίνδυνο της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού» και να στηρίξει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ...
Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπό τη μορφή μερικής αναστολής των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις. Βέβαια, συστήνεται στις χώρες αυτές να λάβουν διορθωτικά μέτρα, αλλά χωρίς ίχνος απειλής και χωρίς κανένα τελεσίγραφο.
Επίσης, οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν για τις αποκλίσεις της Ιταλίας από τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και -ναι, ναι- τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις ήταν εντυπωσιακά χαμηλοί. «Θα δούμε», «θα επανεξετάσουμε την κατάσταση». Το ίδιο και για τη Γαλλία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο φαινόμενο του λαϊκισμού που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις σε κράτη-μέλη αλλά και εκτός της Ε.Ε. (Ντόναλντ Τραμπ). Εκλογές έρχονται το 2017 στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία...
Ως προς την εξέταση των προσχεδίων προϋπολογισμού, η Επιτροπή κατατάσσει σε τρεις κατηγορίες τα κράτη-μέλη. Στην πρώτη βρίσκονται η Γερμανία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο. Τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών αυτών κρίνονται «απολύτως συμβατά» με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ακολουθεί η δεύτερη κατηγορία με τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Αυστρία, χώρες με «σχεδόν συμβατά» προσχέδια. Και στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Λιθουανία. Οι κακοί μαθητές που κινδυνεύουν με απόκλιση των στόχων...
Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός «παιχνιδιού» διότι έχει ενταχθεί σε μνημόνιο και ο προϋπολογισμός της καταρτίζεται ουσιαστικά από το κουαρτέτο...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας