Ακτιβιστές στην Ολλανδία έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τα δυο τρίτα των απαιτούμενων υπογραφών που θα ανοίξουν τον δρόμο στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη της CETA. Το επιχείρημα τους γνωστό: ευνοεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Οι Ολλανδοί έχουν δυο φορές καταψηφίσει πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δημοψηφίσματα: την πρώτη φορά το 2005 απορρίπτοντας το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύνταγμα και την δεύτερη φορά τον Απρίλιο όταν αρνήθηκαν να πουν το «ναι» στα σχέδια για πιο στενές σχέσεις της Ε.Ε. με την Ουκρανία.
Για την CETA οι ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνουν από πέρσι υπογραφές και έχουν πλέον καταγράψει τα ονόματα 200.000 ατόμων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τον νόμο, 300.000 είναι αρκετές για να διεξαχθεί «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» για οποιοδήποτε νομοσχέδιο προσπαθήσει να περάσει η κυβέρνηση από τη βουλή. Εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν το εν λόγω νομοσχέδιο και η προσέλευση στη κάλπη είναι πάνω από 30%, η κυβέρνηση χρειάζεται τη συγκατάθεση της βουλής για να προχωρήσει, προσφέροντας πιθανότατα συμβιβαστικές προτάσεις ή τροποποιήσεις για να ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση.
Μια ήττα της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της επικύρωσης της CETA, η οποία διασώθηκε στο παραπέντε τον περασμένο μήνα, μετά την άρνηση της βελγικής περιφέρειας της Βαλονίας να δώσει τη συγκατάθεση της πριν δοθούν αρμοδίως οι διαβεβαιώσεις που ζητούσε.
Το αίτημα για δημοψήφισμα μπορεί να κατατεθεί αφού η βουλή έχει επικυρώσει την συμφωνία, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2017.
Η συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά υπεγράφη μεν από τις ηγεσίες την περασμένη Κυριακή, αλλά για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή χρειάζεται την έγκριση περίπου 40 εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων
Μια ήττα για τους υποστηρικτές της στην Ολλανδία θα εντείνει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ε.Ε. να διαπραγματεύεται συμφωνίες για λογαριασμό των χωρών μελών της.
Αυτές οι συμφωνίες της Ενωσης χρειάζονται την έγκριση και των 28 χωρών μελών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας