Ξανά στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και μια αβέβαιη υπόσχεση: ότι -ασχέτως σε ποια τοποθεσία της Γαλλίας θα καταλήξουν- οι αιτήσεις ασύλου τους θα εξεταστούν εξατομικευμένα από αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να μπορέσουν σύντομα να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση να μεταβούν στη Βρετανία.
Ο λόγος για τους τελευταίους 1.616 ασυνόδευτους ανήλικους, που απομακρύνθηκαν χθες με λεωφορεία από τα κοντέινερ της κατεστραμμένης πια «Ζούγκλας» στο Καλέ για να μεταφερθούν σε 60 κέντρα φιλοξενίας για εφήβους και παιδιά, διασκορπισμένα σε όλη τη γαλλική επικράτεια.
Μακριά δηλαδή από τη χώρα στην οποία ονειρεύονται να φτάσουν προκειμένου είτε να επανενωθούν με συγγενείς τους, όπως έχουν νόμιμο δικαίωμα με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, είτε να γίνουν δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω ηλικίας, προβλήματος υγείας ή κακοποίησης, με βάση ευνοϊκή τροπολογία στον σκληρό βρετανικό (αντι)μεταναστευτικό νόμο.
«Μας πάνε στη Βρετανία;» ρωτούσε με λαχτάρα ο 12χρονος Αφγανός Αφσαρ Χαν, αφού κανείς απ’ τους ανήλικους δεν γνώριζε πού τον μετέφεραν. Ενημερώθηκαν για τον τελικό προορισμό τους μετά την επιβίβαση στα λεωφορεία.
Πολλοί έχουν διανύσει ολομόναχοι χιλιάδες επικίνδυνα χιλιόμετρα, με αφετηρίες που εκτείνονται από το Αφγανιστάν μέχρι το Νταρφούρ του Σουδάν, πληρώνοντας αδρά διακινητές για να προσεγγίσουν τα στενά της Μάγχης και κάπως, κάποτε να περάσουν σε βρετανικό έδαφος.
Τώρα -μετά από κωλυσιεργία και διπλωματική διαμάχη μηνών- οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γαλλίας υπόσχονται να εκπληρώσουν το «ηθικό καθήκον» τους.
Το μεν Παρίσι να διαλύσει ολοκληρωτικά τη «Ζούγκλα», να μην επιτρέψει να στηθεί ξανά μεγάλος αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βρετανία και να φροντίσει τους ασυνόδευτους ανήλικους μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.
Το δε Λονδίνο να υποδεχτεί «αρκετές εκατοντάδες» εξ αυτών, έχοντας ήδη δεχτεί από τα μέσα Οκτώβρη άλλα 300 προσφυγόπουλα από το Καλέ.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την προχειρότητα, τη βιασύνη και την ανοργανωσιά των αρχών στην επιχείρηση απομάκρυνσης των ανηλίκων απ’ τη «Ζούγκλα», την έλλειψη ενημέρωσής τους και την πρόκληση γενικευμένης ανασφάλειας για το τι τους ξημερώνει.
Επισημαίνουν παράλληλα πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν επαρκή καταλύματα για τη στέγασή τους και στη Βρετανία και στη Γαλλία, με ορισμένες τοπικές κοινωνίες να αρνούνται άκαρδα να τους φιλοξενήσουν.
Ηδη «σχεδόν οι μισοί» απ’ όσους είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα σε ξενώνες της ανατολικής και δυτικής Γαλλίας «εξαφανίστηκαν» επειδή «θέλουν να επιστρέψουν στο Καλέ», σύμφωνα με τη MKO France Terre d’ Asile.
Η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ στηλίτευσε χθες τις διαφωνίες Λονδίνου - Παρισιού που «έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σημειώνοντας πως το συμφέρον των ανηλίκων «αγνοήθηκε» και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας