• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.8°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.8°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  92%

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ

EPA/ PATRICK SEEGER

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η Μέρκελ

 • A-
 • A+

Το προσφυγικό και ο τρόπος αντιμετώπισής του από την καγκελάριο Μέρκελ –με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων- έχει φέρει βαθύ σχίσμα στις τάξεις των Γερμανών Συντηρητικών. Ειδικά οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την καγκελάριο, γεγονός που οδήγησε σε μια πρωτοφανή εξέλιξη.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, δηλαδή η καγκελάριος Μέρκελ, δεν θα παραστεί στο συνέδριο του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Βαυαρία.

Το κλίμα είναι τόσο φορτισμένο που πολλοί φοβούνται πως εάν η καγκελάριος εμφανιζόταν στο συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών θα υπήρχαν αποδοκιμασίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ετσι αποφασίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης, η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών να απέχει από το συνέδριο.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, αφού έχει συνειδητοποιήσει πως ενόψει των εθνικών εκλογών του 2017 η Ανγκελα Μέρκελ θα μπει και πάλι μπροστά ως υποψήφια καγκελάριος των Συντηρητικών.

Ομως, ο ίδιος ο Ζεεχόφερ τους τελευταίους μήνες έχει ρίξει τόσο πολύ λάδι στη φωτιά εναντίον της Μέρκελ, ώστε οι ψηφοφόροι και οπαδοί του να έχουν φανατιστεί ιδιαίτερα εναντίον της καγκελαρίου.

Ισχυρή υποψηφιότητα

Σε ό,τι τώρα αφορά το ίδιο το συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών, δύο είναι τα βασικά τους θέματα και αφορούν το προσφυγικό.

Πρώτον, θα συζητήσουν τη βασική τους πρόταση, την οποία θέλουν και να κάνουν νόμο του κράτους, δηλαδή την καθιέρωση ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων, στις 200.000 ετησίως, κάτι με το οποίο και διαφωνεί η καγκελάριος Μέρκελ.

Δεύτερον, και πάλι στρέφονται κατά της καγκελαρίου και της φράσης της «το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία». Σε έγγραφο του κόμματος –ενόψει του συνεδρίου- αναφέρεται ότι η παραπάνω φράση είναι όχι μόνον λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την εξεύρεση υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν τους εταίρους τους στη Χριστιανική Ενωση, ώστε ο υποψήφιος αυτός να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, δήλωσε πως για το υψηλότερο αξίωμα της χώρας «η μόνη κατάλληλη προσωπικότητα –η οποία και χαίρει υψηλής εκτίμησης- είναι ο Σταϊνμάγιερ». Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ είναι ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός.

Την υποψηφιότητα Σταϊνμάγιερ υποστηρίζουν και άνθρωποι της οικονομίας, αλλά και του πολιτισμού στη Γερμανία.

Σχετικά με την υποψηφιότητα Σταϊνμάγιερ για κοινής αποδοχής Πρόεδρο Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής μόνον το αριστερό κόμμα την έχει απορρίψει ανοιχτά.Η πρόεδρος του κόμματος, Κάτια Κίπινγκ, λέει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς ο Σταϊνμάγιερ ήταν ο αρχιτέκτονας της ατζέντας λιτότητας 2010.

Αντίθετα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, πιστεύει πως το κόμμα της μπορεί να στηρίξει τον Σταϊνμάγιερ που έχει επιδείξει –όπως λέει- συνετή πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Το αριστερό κόμμα –εξάλλου- συνεχίζει τις κινήσεις του, ώστε να συγκροτηθεί κοινό εκλογικό και μετεκλογικό μέτωπο με σκοπό την πτώση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και μια μετεκλογική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αριστερό ταμπού

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, βέβαια, η συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς παραμένει για την ώρα ταμπού. Ωστόσο, αρκετά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά για μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρς, δήλωσε: «κ. Γκάμπριελ θα μπορούσατε την επόμενη εβδομάδα να γίνετε καγκελάριος, εάν το κόμμα σας το ήθελε».

Και όπως εξήγησε σχετικά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ.

Ολα αυτά έπειτα από μια συνάντηση 90 βουλευτών, προερχόμενων από τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Αριστερών και των Πρασίνων.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν γίνονταν τώρα οι ομοσπονδιακές εκλογές, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά δεν θα εξασφάλιζαν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Μπουρλότο» στην ενότητα των Χριστιανοδημοκρατών
Πριν προλάβει να χαρεί για την πανηγυρική επανεκλογή της στην ηγεσία του CDU, η Ανγκελα Μέρκελ είδε το συνέδριο του κόμματος να γίνεται... μαλλιά κουβάρια, αφού «πέρασε», παρά το κάλεσμά της για απόρριψη,...
«Μπουρλότο» στην ενότητα των Χριστιανοδημοκρατών
ΕΥΡΩΠΗ
Ποια αλληλεγγύη; Εχουμε εκλογές...
Μιας ποθητής επανεκλογής, μύριες... αλλαγές έπονται. Η σταδιακή στροφή από τη γενναιόδωρη αρχικά πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες μετεξελίσσεται πια σε πλήρη αναστροφή, μετά την ανακοίνωση...
Ποια αλληλεγγύη; Εχουμε εκλογές...
ΕΥΡΩΠΗ
H καλή η καπετάνισσα στον τυφώνα... Τραμπ φαίνεται
Μετά τη νίκη του... εθνοκεντρικού δισεκατομμυριούχου στις ΗΠΑ δημοσιεύματα έδιναν de facto τον ρόλο του νέου πλανητάρχη στην Ανγκελα Μέρκελ αναγκάζοντάς την να επισπεύσει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη απόφασή της...
H καλή η καπετάνισσα στον τυφώνα... Τραμπ φαίνεται
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα σκληρή αυτοκριτική για το προσφυγικό
Κατά του κλεισίματος των συνόρων στη βαλκανική οδό τάχθηκε για ακόμη μία φορά η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της που θα δημοσιεύσει σήμερα η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Επίσης έκανε την αυτοκριτική της σε ό,τι...
Νέα σκληρή αυτοκριτική για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Mea culpa από τη Μέρκελ
Το προσφυγικό φαίνεται πως είναι και αυτή τη φορά ο κακός δαίμονας της καγκελαρίου και η βασική αιτία της ήττας της. Στις προχθεσινές εκλογές, στο κρατίδιο του Βερολίνου, το κόμμα της καγκελαρίου σημείωσε τη...
Mea culpa από τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Η καγκελάριος έχασε στην έδρα της
Στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο το CDU με 18% σημείωσε το χειρότερο ποσοστό όλων των εποχών χάνοντας 5 μονάδες όσες και το συγκυβερνών SPD. Στο 15,5% Πράσινοι (μικρή πτώση) και Αριστερά (άνοδος 5 μονάδων),...
Η καγκελάριος έχασε στην έδρα της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας