• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 29.9°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 22.9°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 29.9°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 30.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  0 BF
  31%

«Ψευδαίσθηση» και «αυταπάτη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής την π΄στη ότι χωρίς αλληλεγγύη μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Παραληρούν όσοι πιστεύουν στα σύνορα και τους φράκτες»

 • A-
 • A+

Μία μόλις ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία, ως προληπτικό μέτρο για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, από το Ευρωκοινοβουλίο εγκάλεσε όσους Ευρωπαίους πιστεύουν στα «σύνορα και τους φράκτες».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την έναρξη της συζήτησης για τον απολογισμό του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, 20-21 Οκτωβρίου, ο Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι συμμερίζεται «τις ανησυχίες όλων όσοι τις εξέφρασαν κατά τη συζήτηση και μίλησαν για όσα συμβαίνουν στη Νότιο Μεσόγειο».

Όπως είπε, «είναι τραγικό που τόσοι άνθρωποι ακόμα πνίγονται, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ιταλικών Αρχών να σώσουν όσο τον δυνατόν περισσότερους. Πρέπει να έχουμε μια συνολική προσέγγιση εδώ».

Και τόνισε:

«Θα είμαι σαφής, η καλύτερη προστασία των συνόρων είναι μέρος της απάντησης, δεν είναι όμως πανάκεια για την κρίση της μετανάστευσης. Εάν θεωρούμε ότι μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από σύνορα και φράκτες και να ξεχάσουμε τη συλλογική ανάληψη ευθυνών εδώ, είναι πραγματικά σαν να βρισκόμαστε σε παραλήρημα. Πραγματικό παραλήρημα».

Το «παραλήρημα των συνόρων»

Ο Φρανς Τίμερμανς τόνισε ότι ο πληθυσμός της Αφρικής στις επόμενες γενιές θα μετρά τρία έως έξι δισ. ανθρώπους.

«Πώς νομίζετε ότι η Μεσόγειος θα τους ανακόψει την πορεία; Τι φράχτες θα υψώσουμε;», αναρωτήθηκε.

«Πόσο ψηλούς για να τους σταματήσουμε να έρχονται εδώ, εάν δεν έχουμε μία πολιτική που θα τους προσφέρει προοπτικές στις δικές τους χώρες, στα δικά τους έθνη, στην ήπειρό τους, στην πόλη, στα χωριά τους. Μην πιστεύετε, λοιπόν, στο παραλήρημα των συνόρων. Δεν είναι αυτό η μόνη απάντηση στο πρόβλημα».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν πιστεύει «στην ψευδαίσθηση, στην αυταπάτη ότι μπορούμε να ξεχάσουμε την ευρωπαϊκή συλλογική αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση».

Και κατέληξε, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους ευρωβουλευτές:

«Εάν νομίζετε ότι μπορείτε αυτήν την αλληλεγγύη να την πετάξετε, άλλοι θα κάνουν το ίδιο, οπότε αυτό θα είναι και το τέλος της Ε.Ε. Πραγματικά, λοιπόν, πιστεύω σε μία συλλογική και σφαιρική προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα αλληλένδετα ζητήματα της κρίσης της μετανάστευσης»,.

«Μείωση μεταναστευτικών ροών»

Στο μεταξύ, στις δικές τους ομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαπίστωσαν εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όταν ρωτήθηκε πάντως για τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, απάντησε ότι έχει «πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές».

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για αποτελεσματικότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και έδωσε τα σχετικά στοιχεία.

Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν από τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000.

Ειδικότερα, ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία.

Και σημείωσε πως «ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

«Να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της βοήθειας που δίδεται στην Ελλάδα και τόνισε ότι «θα πρέπει να εξακολουθήσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη».

Επίσης, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα.

Και αναφερόμενος στην καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, Νίγηρα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Μαλί και Αιθιοπία.

Αβραμόπουλος: Να προστατέψουμε τα παιδιά

Στην ομιλία του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι «Η κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση» και τόνισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει θα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, σε ότι αφορά στην υποδοχή, στην ψυχο-κοινωνική φροντίδα, στην αποτελεσματική επιτροπεία, στην πληροφόρηση, στη νομική υποστήριξη καθώς και στη μετακίνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η ενίσχυση της προστασίας των παιδιών προβλέπεται και στις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι «ελάχιστα ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και ελάχιστα κράτη-μέλη παρέχουν διαθέσιμες θέσεις γι' αυτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κανένα παιδί δεν έχει μετεγκατασθεί έως τα τώρα από την Ιταλία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν».

Επίσης, απαντώντας σε σχόλια ευρωβουλευτών, ο Επίτροπος εξήγησε ότι η Ε.Ε. παρέχει στην Ελλάδα και την Ιταλία «οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των παιδιών καθώς και για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προς άλλα κράτη μέλη».

«Παρακολουθούμε επίσης την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υποδοχή, τους όρους και τις συνθήκες που παρέχονται στα ανήλικα παιδιά, καθώς επίσης στις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται προς όφελός τους.

»Οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών» πρόσθεσε.

Άδειασε η «Ζούγκλα»

Νωρίς σήμερα το πρωί οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο καταυλισμός του Καλέ είναι πλέον άδειος μετά την επιχείρηση που διήρκεσε περίπου τρεις ημέρες. 

Σύμφωνα με την Φαμπιάν Μπουκιό, νομάρχη του Καλέ, «δεν υπάρχουν πια μετανάστες στον καταυλισμό. Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε».

Η επιχείρηση επιταχύνθηκε στη διάρκεια της νύχτας, έπειτα απο πυρκαγιά που ξέσπασε σε σκηνές και αυτοσχέδιους οικίσκους στη «Ζούγκλα».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
Η Κομισιόν εγκαλεί τον επικεφαλής της συνοριακής δύναμης της Ε.Ε. για την αποτυχία της Frontex να προσλάβει έστω έναν από τους 40 αξιωματούχους που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και...
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ
Θα θυσιάσει η Ανγκελα Μέρκελ τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Κομισιόν ή θα επιμείνει μέχρι τέλους δοκιμάζοντας τα νεύρα των Ευρωπαίων και κυρίως του Εμανουέλ Μακρόν;
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Γιούνκερ για το προσφυγικό
Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κυβερνήσεις κρατών, μετά την μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό και με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Τα συμπεράσματα της μίνι συνόδου...
Το σχέδιο τεσσάρων σημείων του Γιούνκερ για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
Στην άρνηση των προσφύγων που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία, να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό εκτός της Γερμανίας, καυτηρίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή, το...
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
ΕΥΡΩΠΗ
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
Η Τουρκία θα φέρει την ευθύνη αν καταρρεύσει η μεταναστευτική συμφωνία με την Ε.Ε., δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και απαντάει στο τελεσίγραφο που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσολου ότι έχει «ανοσία» στις τουρκικές...
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
ΕΥΡΩΠΗ
Παραλύει η Ευρώπη, «φταίει» η Ελλάδα
Απειλές για «αποπομπή» της Ελλάδας από τη Σέγκεν, κατηγορίες εναντίον αλλήλων, ρήξεις στους κόλπους κυβερνήσεων και στη μέση οι χιλιάδες παγιδευμένοι άνθρωποι εντός και εκτός συνόρων, στην κορύφωση του...
Παραλύει η Ευρώπη, «φταίει» η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας