Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ξεσηκωμός των γυναικών
AP Photo/Alik Keplicz

Ο ξεσηκωμός των γυναικών

  • A-
  • A+

Παρά τη νίκη τους στις αρχές του μήνα με την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις αμβλώσεις, για άλλη μια φορά σήμερα, ντυμένες στα μαύρα, οι γυναίκες της Πολωνίας κατεβαίνουν στους δρόμους κατά του μισογυνισμού των πολιτικών, της ανάμειξης της Εκκλησίας στην πολιτική και την πολιτική παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. 

Οι κινητοποιήσεις στις 3 Οκτωβρίου ανάγκασαν την συντηρητική κυβέρνηση να μην στηρίξει νομοσχέδιο που θα έστελνε στη φυλακή όσες γυναίκες αποφάσιζαν για οποιοδήποτε λόγο να κάνουν άμβλωση. 

«Το κόμμα Νόμος και Τάξης (PiS) πανικοβλήθηκε και υποχώρησε. Αλλά δεν έχουν καταλάβει γιατί διαμαρτυρόμαστε», είπε στο EUobserver η συντονίστρια των κινητοποιήσεων Μάρτα Λέμπαρτ. «Συνεχίζουν να λένε ειρωνικές κουβέντες για τις γυναίκες και να μας απειλούν με νέους βάρβαρους νόμους».

Για παράδειγμα: ο ηγέτης του κόμματος Γιαροσλάβ Καζίνσκι είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ήθελε να γυναίκες να ολοκληρώνουν τις εγκυμοσύνες ακόμα και στις περιπτώσεις που τα έμβρυα δεν μπορούν να επιβιώσουν της γέννας για να μπορούν «να βαπτίζονται και να έχουν όνομα».

Ο υπουργός Εξωτερικών  Witold Waszczykowski χαρακτήρισε «ανέκδοτο» όσες και όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. 

Στο χορό της απαξίωσης και ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP αποκάλεσε τις γυναίκες «προβοκάτορες» υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους μπορεί να υποκινήσουν πολιτικές δολοφονίες.

Ο δε Αρχιεπίσκοπος της Βαρσοβίας Henryk Hoser, διακήρυξε ότι οι βιασμένες γυναίκες σπάνια μένουν έγκυες, διότι το... στρες μειώνει την γονιμότητα τους!.

Ακόμα και το συνδικάτο Αλληλεγγύη που πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα των εργατών και την κοινωνική αλλαγή στην Πολωνία την δεκαετία του '80, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά ζητώντας... πνευματικά δικαιώματα από τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι στην πορεία της 3ης Οκτωβρίου κρατούσαν πλακάτ με διαμορφωμένα τα δικά του σύμβολα. 

AP Photo/Alik Keplicz

Οι διαδηλωτές ένιωσαν και την οργή των εργοδοτών τους που τους απείλησαν με απολύσεις.  

Ολα αυτά έριξαν λάδι στη φωτιά.

«Θα διαδηλώσουμε πάλι κατά του μισογυνισμού και της περιφρόνησης, της ανάμειξης της εκκλησίας στην πολιτική ζωή και την πολιτική παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα», είπε η Λέμπαρτ. «Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει εάν θα ζητήσουμε και την απελευθέρωση του ισχύοντας νόμους για τις αμβλώσεις».  

«PiS off»

AP Photo/Alik Keplicz

Στη διάρκεια των πρώτων κινητοποιήσεων ένα από τα πλέον δημοφιλή συνθήματα ήταν «Οι γυναίκες θα ανατρέψουν την κυβέρνηση». Και το μήνυμα εν συντομία διαδόθηκε ως «PiS off», ένα λογοπαίγνιο από την ονομασία του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) που όμως στον προφορικό λόγο στα αγγλικά η έκφραση σημαίνει και «Στα τσακίδια».    

Ενα χρόνο στην εξουσία οι υπερσυντηρητικοί έχουν καταφέρει να παραλύσουν το δικαστικό σύστημα και να μετατρέψουν την κρατική ραδιοτηλεόραση σε κυβερνητικό μεγάφωνο.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, παρακολουθεί αμέτοχη στο περιθώριο και η Κομισιόν απειλεί τη Βαρσοβία με κυρώσεις.

Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (KOD) κατάφερε μεν να οργανώσει τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την δεκαετία του '80, αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία σημασία στην κριτική.

Μέχρι που κινητοποιήθηκαν οι γυναίκες. 

«Το 90% των κινητοποιήσεων μας έγιναν σε μικρές πόλεις» εξηγεί η Λέμπαρτ στον EUobserver. «Τίποτα δεν μπορούσε να τρομοκρατήσει το κυβερνητικό κόμμα περισσότερο από την ενίσχυση του κοινωνικού κινήματος στα παραδοσιακά προπύργια της παραδοσιακής, Καθολικής σκέψης». 

Ερευνα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας έδειξε ότι οι γυναίκες στη Πολωνία είναι περισσότερο αριστερών αντιλήψεων, περισσότερο ανεκτικές και περισσότερο υπέρ της ισότητας από τους άνδρες.

Αλλά και τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι συντηρητικά, κτίζοντας επί σειρά ετών την πολιτική τους δύναμη και στο μισογυνισμό, εκτιμά η κοινωνιολόγος Elzbieta Korolczuk.

Οι πολιτικοί συχνά χρησιμοποιούσαν τα δικαιώματα των γυναικών ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις τους με την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία.

Για παράδειγμα, σημειώνει ο EUobserver, το 1993, η Βουλή «ευχαρίστησε» τους ιερείς για την υποστήριξη τους περιορίζοντας το δικαίωμα στην άμβλωση για τρεις μόνος περιπτώσεις: τον βιασμό, τον κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης που μπορεί να παρουσιάζει ένα έμβρυο.

Μια δεκαετία αργότερα, η Εκκλησία ευλόγησε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Ε.Ε. θα αναμειχθούν στους αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις.  

Η «διαβεβαίωση» συμπεριελήφθη μάλιστα στο κείμενο της ενταξιακής συμφωνίας σε μια παράγραφο που αναφέρει: «Η κυβέρνηση της Πολωνίας καταλαβαίνει ότι οι συνθήκες της Ε.Ε. δεν θα εμποδίζουν το Πολωνικό κράτος να ρυθμίζει θέματα ηθικής σημασίας, όπως και θέματα σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής». 

Οι γυναικείες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν, αλλά κανείς δεν τις άκουσε. Ενώ οι επόμενες κυβερνήσεις της Πολωνίας αλλά και η Ε.Ε. προσπάθησαν να «θάψουν» όσο καλύτερα μπορούσαν αυτή τη φράση. 

«Είχαμε σχεδόν πάψει να ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει έπειτα από τόσα χρόνια. Και τώρα ήρθε μια γενιά οργισμένων γυναικών που απλώς δεν αποδέχονται ότι τα δικαιώματα τους είναι αντικείμενο συναλλαγής», λέει η  Korolczuk. «Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο οι γυναίκες που συμμετέχουν τώρα στις κινητοποιήσεις να δώσουν την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές σε κάποιον που δεν τις παίρνει στα σοβαρά . Επομένως είτε τα νυν κοινοβουλευτικά κόμματα θα λάβουν υπόψη τους αυτά τα ζητήματα, είτε θα υπάρξουν νέα κόμματα που θα κερδίσουν την ψήφο των γυναικών».  

 

ΕΥΡΩΠΗ
Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων παρά την πανδημία στη Βαρσοβία
Νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων κατατίθεται αυτή την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Πολωνίας, προκαλώντας την αντίδραση πολιτών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς το δικαίωμα...
Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων παρά την πανδημία στη Βαρσοβία
ΕΥΡΩΠΗ
Ε, όχι και αδύναμο φύλο!
Oι γυναίκες έτρεψαν σε... υποχώρηση την υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας. Μετά τη «Μαύρη Διαμαρτυρία» της Δευτέρας, όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, αλλά και αρκετοί άντρες, πλημμύρισαν...
Ε, όχι και αδύναμο φύλο!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι γυναίκες τα κατάφεραν!
Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πρότασης για ολική απαγόρευση των αμβλώσεων στη Πολωνία, ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Παιδείας δήλωσε πως η συντηρητική κυβέρνηση θα αποσύρει την υποστήριξη της...
Οι γυναίκες τα κατάφεραν!
ΕΥΡΩΠΗ
Προκαλεί ξανά ο Σαλβίνι με τα περί «απολίτιστων» γυναικών που κάνουν αμβλώσεις
Νέα θύελλα αντιδράσεων κατά του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος θεωρεί ότι οι γυναίκες που κάνουν επανειλημμένα αμβλώσεις «χαρακτηρίζονται από απολίτιστο τρόπο ζωής».
Προκαλεί ξανά ο Σαλβίνι με τα περί «απολίτιστων» γυναικών που κάνουν αμβλώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για τις αμβλώσεις στη Β. Ιρλανδία
Ασύμβατος με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο αυστηρός νόμος περί αμβλώσεων που εφαρμόζεται στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Μετά το δημοψήφισμα για αλλαγή...
Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για τις αμβλώσεις στη Β. Ιρλανδία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο θάνατος μιας γυναίκας έσπρωξε την Ιρλανδία σε άλλο δρόμο
Το 2012 μια έγκυος από την Ινδία πέθανε λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο της Ιρλανδίας. Ο παράλογος χαμός της σόκαρε όλο τον κόσμο προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης στην Ιρλανδία και την...
Ο θάνατος μιας γυναίκας έσπρωξε την Ιρλανδία σε άλλο δρόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας