Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεξιός πρωθυπουργός με σοσιαλιστικά δεκανίκια;
AP Photo/Olivier Matthys

Δεξιός πρωθυπουργός με σοσιαλιστικά δεκανίκια;

  • A-
  • A+

Μετά από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία φαίνεται ότι το άμεσο μέλλον της χώρας κρατάει στα χέρια της μια επιτροπή 300 αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού κόμματος που θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει, εάν τελικώς η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση ή θα πάει πάλι σε εκλογές.

Οι επιλογές που έχει η ομοσπονδιακή επιτροπή του PSOE είναι δίκοπο μαχαίρι για το κόμμα που σε κάθε περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Ωστόσο εάν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αποδειχθούν σωστές- γράφουν οι FT-  οι Σοσιαλιστές προετοιμάζουν το έδαφος για μια στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. 

Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η επιτροπή αναμένεται να δώσει εντολή στους βουλευτές του PSOE να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη δεύτερη θητεία του Μαριάνο Ραχόι και αυτό θα είναι αρκετό ώστε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα να αναλάβουν πάλι την εξουσία, τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία. 

«Δεν νομίζω ότι οι Σοσιαλιστές έχουν άλλη επιλογή τώρα από το να απέχουν και να διευκολύνουν την συγκρότηση κυβέρνηση υπό τον Ραχόι», εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Αντρές Ορτέγα. «Αλλά αυτή η απόφαση θα διχάσει βαθιά το κόμμα και οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν καιρό για να ανακάμψουν».   

Τα μέλη της επιτροπής θα ξεκινήσουν την συνεδρίαση της Κυριακής γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να επιλέξουν το λιγότερο από τα δυο κακά.

Εάν επιμείνουν στο βέτο τους κατά του Ραχόι, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί και το PSOE θα έχει μπροστά του άλλη μια εκλογική μάχη, την ώρα που τα ποσοστά του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, μετά και τον εμφύλιο που ξέσπασε και κατέληξε στην έμμεση αποπομπή του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία.

Μέχρι τώρα το κόμμα δεν έχει βρει καν τον πολιτικό που θα μπορέσει να ηγηθεί μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Αλλά επιτρέποντας στον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα που ταλανίζεται από δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς να αναλάβουν πάλι την εξουσία είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την εκλογική βάση των Σοσιαλιστών, βαθαίνοντας κι άλλο το χάσμα.

Ενα σαφές σημάδι ότι η συνοχή στο σοσιαλιστικό μέτωπο διαλύεται είναι το μήνυμα που έστειλε η οργάνωση στη Καταλονία ότι θα καταψηφίσει τον Ραχόι όποια εντολή και να πάρει από την ομοσπονδιακή επιτροπή.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, η οργάνωση της Ανδαλουσίας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την αποχή έτσι ώστε να επιτραπεί στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση

Το κόμμα πάνω από όλα θέλει να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί πίσω από ένα νέο ηγέτη, εκτιμά ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Πάμπλο Σιμόν.

«Το δίλημμα των Σοσιαλιστών τελικώς είναι εάν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Μεταθέτοντας την ημερομηνία των εκλογών δίνει χρόνο στο PSOE, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί αργότερα». 

Οι Σοσιαλιστές ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση Ραχόι δεν θα πρέπει να περιμένει ευνοϊκή μεταχείριση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αντίσταση στη Βουλή στα περισσότερα- εάν όχι σε όλα- τα πολιτικά μέτρα που θα θέλει να περάσει ο Ραχόι. 

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να διαχειριστούν μια κατακερματισμένη Βουλή. Στα χαρτιά, η Αριστερά θα έπρεπε να μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφία απέναντι στον Ραχόι, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι 85 βουλευτές του PSOE θα πρέπει να συμπορευτούν με τους 71 συναδέλφους τους του Podemos, καθώς και με τους βουλευτές από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων.

Αντίστοιχο πρόβλημα έχει και ο Ραχόι. Εχει συνάψει μεν μια συμφωνία με τους Πολίτες, αλλά για να κυβερνήσει θα χρειαστεί ψήφους από τους Σοσιαλιστές ή από τα περιφερειακά κόμματα.  

«Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος«, λέει ο Σιμόν. «Με ποιά πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί πραγματικά να κυβερνήσει;» 

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Σύγκρουση με «έπαθλο» την πρωθυπουργία
Με τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Ισπανού πρωθυπουργού από το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπειτα από την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για...
Σύγκρουση με «έπαθλο» την πρωθυπουργία
ΕΥΡΩΠΗ
Παζάρια πίσω από την πρόταση μομφής
Οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα: χρειάζονταν τις ψήφους κι άλλων κομμάτων για να πετύχουν τον σκοπό τους. Τρεις «μικροί» της...
Παζάρια πίσω από την πρόταση μομφής
ΕΥΡΩΠΗ
«Τυράκι» στους «Πολίτες» για τη μεγάλη... ανατροπή
Στενεύει ο κλοιός για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόταση μομφής μετά την υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενεπλάκησαν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. «Παζάρι» Σοσιαλιστών - «Πολιτών»...
«Τυράκι» στους «Πολίτες» για τη μεγάλη... ανατροπή
ΕΥΡΩΠΗ
Παραίτηση Σάντσεθ και από τη Βουλή, εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης
Με τη νύξη ότι πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ο πρώην ηγέτης του, Π. Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από τη βουλευτική του έδρα. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να πάει...
Παραίτηση Σάντσεθ και από τη Βουλή, εν όψει ψήφου εμπιστοσύνης
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Σοσιαλιστές λένε «ναι» στον Ραχόι
Με την τακτική της αποχής το Σοσιαλιστικό κόμμα αποφάσισε να επιτρέψει στον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αποτρέποντας προς το παρόν το σενάριο νέων εκλογών μετά από το πολιτικό αδιέξοδο...
Οι Σοσιαλιστές λένε «ναι» στον Ραχόι
ΕΥΡΩΠΗ
O Πέδρο Σάντσεθ έφυγε για να... στεριώσει ο Ραχόι
Βαρύ το πλήγμα για τους Σοσιαλιστές καθώς το δεξιόστροφο τμήμα του PSOE εξώθησε σε παραίτηση τον πρώτο εκλεγμένο από τη βάση γενικό γραμματέα. Ο φόβος μιας νέας εκλογικής τραγωδίας, το τρικ για να πάρει ψήφο...
O Πέδρο Σάντσεθ έφυγε για να... στεριώσει ο Ραχόι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας