Στο κενό έπεσε και η τελευταία απόπειρα ανθρωπιστικών οργανώσεων να αποτρέψουν το... αναπότρεπτο και πολιτικά προαποφασισμένο ξήλωμα της «Ζούγκλας» στο Καλέ.
Δικαστήριο της Λιλ απέρριψε χθες την προσφυγή έντεκα ΜΚΟ κατά της επικείμενης εκκένωσης και διάλυσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στις παρυφές του λιμανιού στη βόρεια Γαλλία. Η προσφυγή έκανε λόγο για «επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους».
Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό του δικαστή, η επιχείρηση στοχεύει να βάλει τέλος στην «απάνθρωπη και ταπεινωτική» μεταχείριση και διαβίωση 5.700 ανθρώπων (σύμφωνα με την κυβέρνηση Ολάντ) έως και 10.000 (σύμφωνα με τις οργανώσεις) που έχουν βρει καταφύγιο στη «Ζούγκλα», αναζητώντας εναγωνίως τρόπους να περάσουν τα στενά της Μάγχης ώστε να φτάσουν στη Βρετανία, σε αρκετές περιπτώσεις για να επανενωθούν με συγγενείς τους.
Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να τους διασκορπίσουν σε κέντρα διαμονής ανά τη Γαλλία, αψηφώντας και την ξενοφοβική απροθυμία τοπικών κοινοτήτων που αναμενόμενα θα επηρεάσει αρνητικά τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, ακόμα κι αν οι δομές φιλοξενίας τους είναι πιο αξιοπρεπείς.
Εχοντας πλέον πάρει το πράσινο φως και με δικαστική βούλα, οι Γάλλοι υπουργοί Εσωτερικών και Στέγασης, Μπερνάρ Καζνέβ και Εμανουέλ Κος, καλωσόρισαν την ετυμηγορία που «ενισχύει την ουμανιστική προσέγγιση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει την κατεδάφιση του καταυλισμού το συντομότερο δυνατό πριν από τον χειμώνα».
Η τελειωτική φάση της επιχείρησης καταναγκαστικής απομάκρυνσης θεωρείται θέμα ημερών, κόντρα στους εύλογους φόβους που έχει πυροδοτήσει το κακό προηγούμενο του ξεριζώματος του νότιου τομέα της «Ζούγκλας» με αστυνομική βία, δακρυγόνα και μπουλντόζες τον περασμένο Μάρτιο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκκένωση είναι πιθανό να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Η ύπαρξη και γιγάντωση του καταυλισμού ντροπιάζει χρόνια τώρα Γαλλία και Βρετανία, δηλητηριάζοντας και τις διμερείς τους σχέσεις.
«Η άποψη ορισμένων Γάλλων είναι πως η δυστυχία των μεταναστών στο Καλέ οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ιδιοτέλεια της βρετανικής κυβέρνησης», έγραφε τη Δευτέρα σε άρθρο του στην Guardian ο Καζνέβ, ζητώντας από το Λονδίνο αφ’ ενός να σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών στο Παρίσι κι αφ’ ετέρου να «εκπληρώσει το ηθικό καθήκον του» και να δεχτεί εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους με συγγενείς στη Βρετανία, όπως έχει δεσμευτεί.
Παράλληλα, βέβαια, απέσεισε κάθε ευθύνη της γαλλικής κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα.
Εν μέσω κατακραυγής από βρετανικές ΜΚΟ και μερίδα της κοινής γνώμης στη χώρα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ -θεωρούμενη εξίσου σκληρή σε θέματα μετανάστευσης με την προκάτοχό της και νυν πρωθυπουργό Τερέζα Μέι- υπέκυψε κάπως στις πιέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τη Βουλή πως οι γαλλικές αρχές συμφώνησαν να επαληθεύσουν λίστα με προσωπικά στοιχεία 387 ασυνόδευτων ανηλίκων, που έχουν νόμιμο δικαίωμα να μεταβούν στη Βρετανία για να επανενωθούν με μέλη οικογενειών τους. Πάνω από 70 έχουν ήδη γίνει δεκτοί, οι 14 μόλις προχθές.
Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για σταγόνα στον ωκεανό, αφού μόνο στη «Ζούγκλα» υπολογίζεται πως βρίσκονται περίπου 1.000, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για στυγνή εκμετάλλευσή τους από διακινητές και δουλεμπόρους ή ακόμα και για «εξαφάνισή» τους μετά την εκκένωση του καταυλισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας