Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παιδιά- πειραματόζωα σε ιδρύματα της Γερμανίας

Παιδιά- πειραματόζωα σε ιδρύματα της Γερμανίας

  • A-
  • A+

Επί δυο δεκαετίες και πλέον, από το 1950 μέχρι το 1975, οι αρχές στη Γερμανία χρησιμοποιούσαν παιδιά, τρόφιμους σε ψυχιατρεία και ιδρύματα, για τη δοκιμή νέων φαρμάκων, χωρίς τη συγκατάθεση τη δική τους και των κηδεμόνων τους.

Πρόκειται για χιλιάδες ανηλίκους που αναγκάστηκαν να παίρνουν πειραματικά σκευάσματα και να υποβάλλονται σε επώδυνες επεμβάσεις χωρίς τη συναίνεση τους, σύμφωνα με έρευνα της ειδικής στη φαρμακολογία, Σίλβια Βάγκνερ.

Τα παιδιά δεν γνώριζαν τι τους συμβαίνει και δεν είχαν ενημερωθεί οι κηδεμόνες τους.

Η Βάγκνερ άρχισε να ερευνά το θέμα για την διατριβή της και το περίεργο είναι ότι δεν χρειάστηκε να αναζητήσει απόρρητα στοιχεία δεδομένου ότι αποτελέσματα από αυτές τις φαρμακευτικές «δοκιμές» είχαν δημοσιευτεί ήδη σε ιατρικές επιθεωρήσεις, όπου αναφέρονταν ότι τα εν λόγω φάρμακα είχαν δοκιμαστεί σε παιδιά. 

«Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν καταλάβαιναν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος», είπε η Βάγκνερ στη Deutsche Welle. «Αλλιώς δεν θα είχαν δημοσιοποιήσει με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα των δοκιμών τους».   

Στο ψυχιατρείο

Ο εγκλεισμός παιδιών στα ιδρύματα ήταν συνηθισμένος στην μεταπολεμική Γερμανία. Οχι μόνο των ορφανών, αλλά και παιδιών των οποίων οι γονείς δεν είχαν τον χρόνο ή τα χρήματα να τα μεγαλώσουν.

Συχνά επίσης ο λόγος του εγκλεισμού ήταν ότι θεωρούνταν «δύσκολα» παιδιά.

Στην σεμνότυφη μεταπολεμική Γερμανία για παράδειγμα η σεξουαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της εφηβείας  ή σχέσεις που δεν ενέκριναν οι γονείς μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκλεισμό του ανηλίκου όχι μόνο σε ίδρυμα, αλλά και σε ψυχιατρείο. 

Είναι πολλές οι αναφορές για κακομεταχείριση, χρήση βίας ή σεξουαλική κακοποίηση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Η δοκιμή πειραματικών φαρμάκων είναι ένα ακόμα στοιχείο σε αυτή τη λίστα του τρόμου. 

Μεταξύ των ιδρυμάτων που χρησιμοποίησαν τα παιδιά σαν πειραματόζωα είναι και ένα στη πόλη Viersen της δυτικής Γερμανίας, που βρίσκεται υπό την επίβλεψη της αρμόδια αρχής του κρατιδίου (Landschaftsverband Rheinland, ή LVR).

Εκπρόσωπος της είναι ότι όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν ότι «όσοι βρέθηκαν σε αυτά τα ιδρύματα όταν ήταν παιδιά αξίζουν τη δικαίωση»

Ψυχοφάρμακα  

Μέχρι τώρα η Βάγκνερ έχει εντοπίσει 50 τεκμηριωμένους κύκλους δοκιμών. Ενας από αυτούς τους κύκλους ήταν παραγγελία του υπουργείου Υγείας: έκαναν σε περισσότερα από 50 παιδιά σε ίδρυμα του Ντίσελντορφ ένεση με πειραματικό εμβόλιο για ευλογιά που τελικώς προκάλεσε βλάβη στον μυελό των οστών.

Μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού που ήταν τότε επικεφαλής των δοκιμών ήταν πρώην υψηλόβαθμοι Ναζί αξιωματούχοι.  

Μεταξύ άλλων φαρμάκων που δοκιμάστηκαν ήταν ορισμένα για την αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας και  νευροληπτικά σκευάσματα για ψυχωτικές συμπεριφορές. Αλλά οι ασθένειες που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν αυτά τα φάρμακα να θεραπευτούν, όπως η σχιζοφρένεια, σπάνια εμφανίζονται σε ανηλίκους, λέει η Βάγκνερ, που πιστεύει ότι το βασικός στόχος αυτών των δοκιμών ή να διαπιστωθεί εάν αυτά τα σκευάσματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ηρεμιστικά.  

Κανείς δεν «εξοργίστηκε»

Οπως είπε η Heidi Dettinger, πρόεδρος της οργάνωσης ατόμων που είχαν μεγαλώσει σε ιδρύματα όταν ήταν παιδιά, αυτό που σοκάρει δεν είναι τόσο το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα ανήλικοι, αλλά το πόσο λεπτομερώς καταγεγραμμένες είναι αυτές οι δοκιμές και κανένας τότε δεν διαμαρτυρήθηκε γι αυτή την πρακτική».

«Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρχαν αντιδράσεις την δεκαετία του '50 και του '60» είπε η Βάγκνερ. «Πραγματικά με εξέπληξε το γεγονός ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους συνεχιζόταν με αυτό τον τρόπο μετά το 1945. Εξ άλλου τότε όλοι οι Ναζί γιατροί είχαν καταδικαστεί γι αυτές τις πρακτικές στις δίκες της Νυρεμβέργης...» 

Σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες 

Ακριβώς γι αυτό τον λόγο - για να μην επαναληφθούν εγκλήματα σαν αυτά των Ναζί- είχαν υιοθετηθεί αυστηρές οδηγίες που κάνουν σαφές ότι φάρμακα μπορεί να δοκιμάζονται σε ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους.

Για τα παιδιά δε οι κανόνες είναι ακόμα πιο αυστηροί. Μπορούν να συμμετάσχουν σε δοκιμές μόνο εάν τα οφέλη γι αυτά είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους. 

Τα παιδιά των ιδρυμάτων στην μεταπολεμική Γερμανία- σχολιάζει η Deutsche Welle- ποτέ δεν συμφώνησαν να καταπιούν χάπια ή να βασανίζονται με τις βελόνες των ενέσεων. Και σήμερα, ως ενήλικες υποφέρουν από τις συνέπειες.

Η Βάγκνερ λέει ότι μερικά από τα σκευάσματα που ήραν ως παιδιά είχαν μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Εκτός βέβαια από το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις εμπόδισε την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.   

Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις σε αυτούς που υπέφεραν και υποφέρουν, λέει η Dettinger. Μια απλή «συγνώμη» δεν φτάνει. 

ΕΥΡΩΠΗ
Πέντε παιδιά βρέθηκαν νεκρά σε διαμέρισμα του Σόλινγκεν στη Γερμανία
Οικογενειακή τραγωδία φαίνεται ότι εκτυλίχθηκε στο Σόλινγκεν της Γερμανίας, όπου η αστυνομία εντόπισε νεκρά σε διαμέρισμα πέντε παιδιά, ηλικίας από ενός έως 8 ετών.
Πέντε παιδιά βρέθηκαν νεκρά σε διαμέρισμα του Σόλινγκεν στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνες σε χωράφι κοντά στο Ανόβερο για την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν
Επί δύο ημέρες Γερμανοί αστυνομικοί ερευνούν σε ιδιωτικό κήπο προαστίου του Ανόβερου, στα βόρεια της χώρας, με τη συνδρομή εκσκαφέων και ανιχνευτών σκύλων.
Έρευνες σε χωράφι κοντά στο Ανόβερο για την υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνες σε πηγάδια στην Πορτογαλία για τη Μαντλίν ΜακΚαν
Πηγάδια κοντά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε το 2007 η μικρή Μαντλίν ΜακΚαν ερευνούν οι πορτογαλικές αρχές. H περιοχή είναι κοντά στο σημείο όπου φωτογραφήθηκε το αυτοκίνητο του ύποπτου για τη δολοφονία της.
Έρευνες σε πηγάδια στην Πορτογαλία για τη Μαντλίν ΜακΚαν
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο αγοράζει μετοχές εταιρείας που δοκιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό
Σε μια κίνηση που αναμένεται να διαταράξει τις ισορροπίες τόσο με άλλες χώρες, όσο και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου, προχωρά η Γερμανία.
Το Βερολίνο αγοράζει μετοχές εταιρείας που δοκιμάζει εμβόλιο για τον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα στο Βέλγιο για δολοφονία έφηβης - ίσως συνδέεται με την εξαφάνιση της Μαντλίν
Την πιθανή σύνδεση της δολοφονίας μιας 16χρονης έφηβης στη Γερμανία το 1996 με την υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν εξετάζει η βελγική δικαιοσύνη. Αυτό που διερευνάται είναι αν ο ύποπτος για τη...
Έρευνα στο Βέλγιο για δολοφονία έφηβης - ίσως συνδέεται με την εξαφάνιση της Μαντλίν
ΕΥΡΩΠΗ
Υπόθεση Μαντλίν: οι γερμανικές αρχές αγνόησαν προειδοποιήσεις
Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται από τα γερμανικά ΜΜΕ για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι αρχές την έρευνα για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν ΜακΚαν το 2013, όταν φέρονται ότι αγνόησαν προειδοποιήσεις από τις...
Υπόθεση Μαντλίν: οι γερμανικές αρχές αγνόησαν προειδοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας