Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναστασιάδης: Συγκλίσεις στα πλείστα θέματα
EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Αναστασιάδης: Συγκλίσεις στα πλείστα θέματα

  • A-
  • A+

Λευκωσία - Ανταπόκριση

Ιθαγένεια, βασικές ελευθερίες, δικαιώματα ψήφου και θέματα απόκτησης νόμιμης κατοικίας συζήτησαν σήμερα (Κυριακή) ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχουν συγκλίσεις στα πλείστα θέματα και παραμένουν κάποιες διαφορές που έχουν παραπεμφθεί στις διαπραγματευτικές ομάδες για περαιτέρω επεξεργασία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το δικαίωμα εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ήδη συμφωνημένο. Ίσως, πρόσθεσε,  υπάρξει ένας περιορισμός στην έκταση της περιουσίας ή της κατοικίας, ή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρις ότου η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία φτάσει στο επίπεδο της ελληνοκυπριακής.

Ανέφερε ακόμη ότι κατοχυρώνεται το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές για όσους Ελληνοκύπριους αποφασίσουν να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, προσθέτοντας ότι η ψήφος θα είναι σταθμισμένη.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με βάση την αναλογία 4 προς ένα που έχει συμφωνηθεί και τον αριθμό των εγγεγραμμένων Τουρκοκυπρίων, υπολογίζονται γύρω στις ενενήντα χιλιάδες, όσοι δηλαδή, περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο Ανάν.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω, απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει εν κινδύνω ενόσω το κυπριακό παραμένει άλυτο.

Ο Ακιντζί επιβεβαιώνει τα συμφωνηθέντα

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη σημερινή συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί,είπε ότι στην αυριανή τους συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα κάνουν μια αξιολόγηση του έργου που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και θα καθορίσουν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά να μην εξαφανιστεί η διζωνικότητα και το στοιχείο της δικοινοτικότητας, και με αυτή την έννοια – είπε – είναι σημαντική η έννοια της νόμιμης διαμονής/κατοικίας, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά και τις τοπικές εκλογές. 
«Σήμερα επιβεβαιώσαμε μια συμφωνία στην οποία είχαμε φθάσει και προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι το εξής: το δικαίωμα νόμιμης διαμονής θα αναγνωριστεί στο 20%, το περισσότερο σε σχέση με τους εσωτερικούς υπηκόους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, σε όσους έρθουν από την άλλη συνιστώσα πολιτεία. Ώστε η πλειοψηφία των Τ/κ σε αυτή την πλευρά να μην τεθεί με κανέναν τρόπο σε κίνδυνο».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην εσωτερική ιθαγένεια τα κριτήρια για την οποία, είπε, θέτουν οι συνιστώσες πολιτείες, στο δικαίωμα παραμονής που δεν περιλαμβάνει πολιτικά δικαιώματα, αλλά – είπε - το πιο σημαντικό για την τ/κ πλευρά είναι η έκταση της νόμιμης διαμονής/ κατοικίας, που περιλαμβάνει πολιτικά δικαιώματα. «Και σε αυτό το θέμα υπήρξε ήδη συμφωνία. Σήμερα την επιβεβαιώσαμε. Θα είναι το περισσότερο 20%».

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας λέγοντας ότι υπήρχαν κάποια κενά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον ε/κ Τύπο. Όπως είπε, δεν διατάραξαν την προηγούμενη συμφωνία για 5000 αστυνομικούς της ε/κ συνιστώσας πολιτείας και 3100 της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 60-40%. 

Τι είπε για τη δήλωση Τσίπρα

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ότι λύση στο Κυπριακό με παραμονή τουρκικού στρατού δεν είναι λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «μετά τη λύση δεν θα μείνει άλλωστε τόσος τουρκικός στρατός. Ένα από τα αποτελέσματα της λύσης θα είναι και η σταδιακή μείωση του τουρκικού στρατού. Αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν υπάρχει πρότασή μας για παραμονή 40.000 στρατιωτών εδώ. Κάνουμε λόγο μόνο στην ύπαρξη ενός αριθμού στρατιωτών, ο οποίος θα συμφωνηθεί».

ΕΥΡΩΠΗ
Τσαβούσογλου: Συνομοσπονδία ή δύο κράτη - Απορρίπτει ο Ακιντζί
Δεν υπήρξε κοινή αντίληψη και εκτίμηση γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα κοινό ανακοινωθέν στη σύσκεψη στο «προεδρικό», γράφει η ιστοσελίδα Gak tv που επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη σύσκεψη, παρουσία...
Τσαβούσογλου: Συνομοσπονδία ή δύο κράτη - Απορρίπτει ο Ακιντζί
ΕΥΡΩΠΗ
Λύση θέλει το 67,4% των Τουρκοκυπρίων
ΠΟι Τουρκοκύπριοι «θέλουν λύση» με ποσοστό 67,4% σύμφωνα με την τρίμηνη έρευνα του Κέντρου Εργασιών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του...
Λύση θέλει το 67,4% των Τουρκοκυπρίων
ΕΥΡΩΠΗ
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
Η στασιμότητα στις συνομιλίες συνεχίζεται, συνεχίζονται όμως και προσπάθειες να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των συναντήσεων «και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε,...
Έιντε: Ούτε επιδιαιτησία ούτε τριμερής
ΕΥΡΩΠΗ
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»
​Την εκτίμηση ότι υπάρχει τάση να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που αφορούν δικαιώματα τρίτων και όχι των πολιτών της Κύπρου, διατύπωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ομιλία...
«Να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος»
ΕΥΡΩΠΗ
Τον Μάρτη έρχεται Γενεύη... νούμερο δύο
Εντατικοποίηση των συνομιλιών αποφάσισαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, με στόχο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Σύμφωνα μάλιστα με...
Τον Μάρτη έρχεται Γενεύη... νούμερο δύο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι το πιο δύσκολα εκτιμά ο Ακιντζί
Πηγαίνουμε στην Γενεύη με αποφασιστικότητα και κουράγιο για να δημιουργήσουμε μια νέα ομόσπονδη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική με μια νέα δομή που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών,...
Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι το πιο δύσκολα εκτιμά ο Ακιντζί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας