• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 36.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 35.0°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 25.9°C / 31.4°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.8°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 31.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  50%

Για τον επίτροπο Μετανάστευσης, ο νέος οργανισμός είναι «σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας»

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Επίσημη πρώτη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

 • A-
 • A+

Επίσημη εκδήλωση για την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε στο Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας. Στην εκδήλωση στον μεθοριακό σταθμό στα σύνορα με την Τουρκία, παρέστησσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν το «παρών» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο νέος οργανισμός, που αντικαθιστά τη Frontex, σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του σε νομικό και λειτουργικό επίπεδο, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός.

Όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, πρόκειται για έναν οργανισμό-σύμβολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε.

«Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

Ο επίτροπος διευκρίνισε επίσης ότι ο νέος οργανισμός θα περιλαμβάνει έναν πιο ισχυρό μηχανισμό παραπόνων «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικός συνεργάτης της Ευρώπης και να συνεχιστεί τόσο η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και η συμφωνία με το Αφγανιστάν, και ζήτησε ΗΠΑ και Ρωσία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να βρουν λύση για τον πόλεμο της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, αλλά σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα», κατέληξε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λετζερί, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα μπροστά».

«Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα κάνει, όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», είπε. 

Και όταν ρωτήθηκε κατά πόσο τα κράτη-μέλη θα ανταποκριθούν στην αποστολή συνοριοφυλάκων στον νέο οργανισμό, ο κ. Λετζερί δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν και θα παρέχουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

«Η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μιας τέτοιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που να διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της Frontex με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Τα χαρακτηριστικά του οργανισμού

Σύμφωνα με τις πρόνοιες για τη δημιουργία του οργανισμού, το προσωπικό του έως το 2020 αναμένεται να φτάσει τα 1.000 άτομα ενώ θα διαχειρίζεται προϋπολογισμό ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. 

Έως τον Δεκέμβριο θα προσληφθούν 50 άτομα, ενώ θα δημιουργηθεί εφεδρεία 1.500 συνοριοφυλάκων και υποστηρικτικού προσωπικού ταχείας ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από τις 6 Δεκεμβρίου. 

Επίσης, ο οργανισμός θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή σε επιχειρήσεις στα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

Οι κύριες δραστηριότητες: 

• Παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών και η ανάλυση κινδύνου.

• Παρακολούθηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

• Παροχή επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη.

• Διενέργεια επιχειρήσεων υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης

• Ενισχυμένος ρόλος στις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους, αλλά και με πρωτοβουλία του Οργανισμού) και η υποστήριξη των εθνικών αρχών. 

Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να παρέμβει ακόμα και αν το κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης. 

Επίσης, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί επιχειρήσεις σε εδάφη μη ευρωπαϊκών κρατών που συνορεύουν με ένα κράτος-μέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών των κρατών.

Στις 6 Ιανουαρίου 2017 θα είναι λειτουργικό το κομμάτι των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι πρώτες αξιολογήσεις για τον εντοπισμό αδυναμιών.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οκτώ ΜΚΟ ζητούν την κατάργηση της αντιμεταναστευτικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
Ανακοίνωση για τα έξι χρόνια από την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξέδωσαν οκτώ ΜΚΟ, ζητώντας την ανάκλησή της και τον αποχαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».
Οκτώ ΜΚΟ ζητούν την κατάργηση της αντιμεταναστευτικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπορίσοφ επικρίνει την Ελλάδα στη συνάντηση με τον «φίλο» του Ερντογάν
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε αντίθεση με τα ήρεμα και ασφαλή τουρκοβουλγαρικά, συναντώνται στην Άγκυρα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπόικο Μπορίσοφ. 
Ο Μπορίσοφ επικρίνει την Ελλάδα στη συνάντηση με τον «φίλο» του Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
Σκληρές ανακοινώσεις για τη «μαύρη επέτειο» των τριών χρόνων από την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στην Ελλάδα εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία.
Μαύρη επέτειος για το προσφυγικό «ντιλ» Ε.Ε. - Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο του σεβασμού στη μη επαναπροώθηση» σχολιάζει...
«Επαναπροωθήσεις μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Η FRONTEX πέθανε, ζήτω η FRONTEX!
Μια υπηρεσία εναντίον της οποίας έχουν γίνει σοβαρότατες καταγγελίες για χρήση θανατηφόρας βίας στο πλαίσιο της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, η διαβόητη FRONTEX, αντικαθίσταται από την Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή...
Η FRONTEX πέθανε, ζήτω η FRONTEX!
ΕΥΡΩΠΗ
Φράχτες στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζει η Βουλγαρία
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράχτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις...
Φράχτες στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία σχεδιάζει η Βουλγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας