Επίλυση ή παράταση του πρωτοφανούς 9μηνου πολιτικού αδιεξόδου για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης; Αν όχι μια σαφή απάντηση, έστω μια ισχυρή ένδειξη ανέμεναν όλοι χθες για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι κομματικοί συσχετισμοί με βάση τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών για ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας (βορειοδυτικά) και της Χώρας των Βάσκων (βορειοανατολικά).
Οι διπλές κάλπες θα μπορούσαν να «προκαλέσουν ένα φαινόμενο ντόμινο στην ισπανική πολιτική σκηνή», βάζοντας τέλος «στο ατέρμονο παιχνίδι σκακιού που παίζουν τα μεγάλα κόμματα», έγραφε χθες το κύριο άρθρο της εφημερίδας El Periodico.
Απόλυτη πλειοψηφία
Στη μεν Γαλικία -γενέτειρα κι εκλογική περιφέρεια του εντολοδόχου δεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι- με καταμετρημένο το 88,5% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) κατάφερε να αυξήσει το έρεισμά του και να έρθει πρώτο με ποσοστό 48,08% και 42 έδρες σε σύνολο 75, κερδίζοντας πάλι την απόλυτη πλειοψηφία κι ενισχύοντας δυνητικά τη θέση του σε πανεθνικό επίπεδο.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση, ο αριστερός συνασπισμός En Marea, προσκείμενος στους διχασμένους Podemos, ήρθε δεύτερος στην παρθενική του εμφάνιση στη Γαλικία με ποσοστό 18,6% και 14 έδρες. Τρίτοι οι Σοσιαλιστές με 17,9%, κατέκτησαν 13 έδρες, χάνοντας 5 συγκριτικά με το 2012.
Το αρνητικό αποτέλεσμα αναμένεται να εντείνει τις ασφυκτικές πιέσεις των λεγόμενων βαρόνων του κόμματος προς τον επικεφαλής Πέδρο Σάντσεθ είτε να αποχωρήσει από την ηγεσία είτε να άρει την πεισματική ώς τώρα επιμονή του να μην απόσχουν οι βουλευτές του από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ώστε να μπορέσει ο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των κεντρώων Ciudadanos.
Στη δε Χώρα των Βάσκων, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, επικράτησε όπως αναμενόταν το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) με ποσοστό 37,37% και 28 έδρες, σε σύνολο επίσης 75, χωρίς να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ακολουθεί το αριστερό αυτονομιστικό EH Bildu με 21,15% και 18 έδρες, τρίτοι οι Podemos με ποσοστό 14,73% και 11 έδρες, που εισέρχονται για πρώτη φορά στη βασκική Βουλή.
Πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές, που κατέγραψαν απώλειες 7 εδρών κι ήρθαν τέταρτοι με 11,86% και 9 έδρες. Πέμπτο το PP με 10,13% και 9 έδρες.
Η 31η Οκτωβρίου
Ορισμένοι πάντως εκτιμούν πως με τα κατάλληλα ανταλλάγματα, οι Βάσκοι εθνικιστές θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη στον εντολοδόχο πρωθυπουργό.
«Αν ο Ραχόι προσφέρει στο PNV πολλά σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση εξουσιών και τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη αυτονομία, θα μπορούσαν να του παράσχουν τις 5 έδρες τους, ώστε να φτάσει τις 175» από τις 176 έδρες που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνησης πλειοψηφίας, αναφέρει στην Guardian ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Πάμπλο Σιμόν.
Σε περίπτωση πάντως που οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων δεν καρποφορήσουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου, το Σύνταγμα υποχρεώνει τον βασιλιά Φελίπε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σ’ έναν χρόνο και μάλιστα ανήμερα τα Χριστούγεννα, προς μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει νέες κάλπες, πόσο μάλλον εν είδει... χριστουγεννιάτικου μποναμά στις 25 Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας