• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  7 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  5 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.7°C
  5 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  73%

Οι αφίσες του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ (μπροστά) και του πράσινου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (πίσω) αντικατοπτρίζουν και την κατάταξή τους στις δημοσκοπήσεις

AP PHOTO/ RONALD ZAK

Θα σωθεί η... τιμή της Αυστρίας;

 • A-
 • A+

Σχεδόν παραμονές Χριστουγέννων, και σίγουρα μέσα στις προετοιμασίες για τις γιορτές που εδώ αρχίζουν εβδομάδες νωρίτερα, οι Αυστριακοί καλούνται για τρίτη στη σειρά φορά στις κάλπες στις 4 Δεκεμβρίου, μήπως και έπειτα από οπερετικές εξελίξεις μπορέσουν τελικά να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος κανονικά έπρεπε να είχε ορκιστεί από τις 8 Ιουλίου, ημέρα που έληξε η δεύτερη εξαετής θητεία του Χάιντς Φίσερ, της προσωπικότητας που έβαλε τη σφραγίδα του την περασμένη δωδεκαετία στην ενίσχυση του κύρους της Αυστρίας.

Θα πρόκειται για την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, τις οποίες είχε ακυρώσει με την άκρως αμφιλεγόμενη «νομικίστικη» απόφασή του της 1ης Ιουλίου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεχόμενο τη σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων κατά του αποτελέσματός τους, που δεν τους ικανοποιούσε καθώς ηττήθηκε ο υποψήφιός τους.

Η επανάληψη του δεύτερου γύρου είχε οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε για τραγελαφικούς λόγους, όταν την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε η κακή ποιότητα της... κόλλας μερικών από τους φακέλους που προορίζονταν για τις επιστολικές ψήφους, κάτι που κατά την άποψη των ιθυνόντων δεν διασφάλιζε το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος.

Ακροδεξιός εκβιασμός

Τώρα, ενόψει του επαναληπτικού γύρου της 4ης Δεκεμβρίου, η Ακροδεξιά, με εκβιαστικό τρόπο και για να συναινέσει στην ψήφιση του απαραίτητου νόμου για την επανάληψη των εκλογών, προβάλλει εκ νέου την πάγια απαίτησή της για κατάργηση της επιστολικής ψήφου (που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Αυστρία), εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους, αλλά και επειδή αυτές υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του υποψηφίου της.

Κακή εμπειρία προσβολής εκλογικού αποτελέσματος υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου στις οποίες είχε αναδειχτεί νικητής ο υποψήφιος των Πρασίνων και επί πολλά χρόνια αρχηγός τους στο παρελθόν, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του αντιπάλου του, υποψηφίου -και υπαρχηγού- του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του 45χρονου Νόρμπερτ Χόφερ.

Εκείνη η ανακοίνωση τη Δευτέρα 23 Μαΐου, μετά την καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, της νίκης, έστω και οριακής, του 72χρονου οικολόγου και καθηγητή Οικονομίας του Πανεπιστημίου Βιέννης, είχε προκαλέσει αισθήματα τεράστιας ανακούφισης έπειτα από σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο πρωτοφανούς αγωνίας τόσο στην Αυστρία όσο και στο εξωτερικό.

Ενας μικρός αριθμός επιστολικών ψήφων, μόλις λίγο παραπάνω από 30.000, αποδείχτηκε καθοριστικός για την αναστροφή του τελικού αποτελέσματος που έφερε τον υποψήφιο των Πρασίνων να επικρατεί του ακροδεξιού αντιπάλου του και με τον τρόπο αυτό να σώζει εν τέλει την «τιμή» της Αυστρίας.

Και αυτό καθώς με μια ενδεχόμενη παγίωση στο τελικό αποτέλεσμα των ψήφων της κάλπης, με τις οποίες προηγούνταν ο Νόρμπερτ Χόφερ έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, η Αυστρία θα ήταν το πρώτο δυτικοευρωπαϊκό κράτος της μεταπολεμικής ιστορίας της Ευρώπης στο οποίο θα μπορούσε να έχει εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ένας ακροδεξιός υποψήφιος.

Αυτή η... προσωρινά διασωθείσα «τιμή» της Αυστρίας φαίνεται να απειλείται τώρα εκ νέου στον επαναληπτικό γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς, ο οποίος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να εμφανιστεί μετριοπαθής και να αποκρύψει από τους ψηφοφόρους τις πραγματικές προθέσεις του -που όπως ο ίδιος διαμήνυε πριν από εβδομάδες ταυτίζονται πλήρως με τους στόχους και την ιδεολογία του κόμματός του-, προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν επίσης πως τα θέματα της τρομοκρατίας και του ασύλου, τα οποία ευνοούν στην προεκλογική εκστρατεία τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς, φαίνεται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του επαναληπτικού γύρου, καθώς στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο παίζει μια σκληρότερη πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα και το άσυλο, δύο θέματα δηλαδή τα οποία και στο παρελθόν το Κόμμα των Ελευθέρων είχε εκμεταλλευτεί κατά κόρον σε προεκλογικές εκστρατείες του και που τώρα οι τελευταίες συγκυρίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτή τη στάση του.

Ενα είδος αντιστάθμισμα απέναντι σε αυτή την ακραία αντιπροσφυγική στάση των Ελευθέρων και του υποψηφίου τους φαίνεται πως θα είναι η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στη «μίνι» σύνοδο κορυφής που συγκαλεί στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών. Κρίστιαν Κερν, που συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πέραν τούτου ο Αυστριακός καγκελάριος, με τη σύγκληση της «μίνι» συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, φαίνεται να αφαιρεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες δεξιού Λαϊκού Κόμματος- την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης «Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Τη διάσκεψη είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Τα δύο μηνύματα των Αυστριακών ψηφοφόρων
​Η εντυπωσιακή επικράτηση στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους πρώην αρχηγού τους επί του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων...
Τα δύο μηνύματα των Αυστριακών ψηφοφόρων
ΕΥΡΩΠΗ
Ως θύμα του συστήματος θέλει να εμφανιστεί η αυστριακή Ακροδεξιά
Προσφυγή κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών κατέθεσε το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO). Το FPO αμφισβητεί τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που...
Ως θύμα του συστήματος θέλει να εμφανιστεί η αυστριακή Ακροδεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοιξε η όρεξη των ακροδεξιών της Ευρώπης
Κάλεσμα ενότητας στους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες της απηύθυνε η Μαρίν Λεπέν ενόψει των ευρωεκλογών με την Ιταλική Λέγκα και το Αυστριακό FPO να συντάσσονται με τη λαϊκιστική ατζέντα του εθνικιστικού κόμματος της...
Άνοιξε η όρεξη των ακροδεξιών της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο τετραγωνισμός του κύκλου...
Aν και ο αχός από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία, με την κατακρήμνιση των ποσοστών της Ενωσης CDU/CSU και των Σοσιαλδημοκρατών και την εκτόξευση του ακροδεξιού AfD δεν έχει ακόμη κοπάσει, η Ανγκελα...
Ο τετραγωνισμός του κύκλου...
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές του για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε να επιτύχει πλατιά νίκη που θα του επιτρέψει να σχηματίσει...
Ο Μακρόν δεν γλίτωσε από τη σκανδαλολογία
ΕΥΡΩΠΗ
«Γκρίζες» κάλπες το φθινόπωρο
Ο κύβος ερρίφθη. Η Αυστρία οδεύει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο. Ο νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο 30χρονος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς,...
«Γκρίζες» κάλπες το φθινόπωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας