• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.1°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  85%

Με το βλέμμα στο μέλλον;

AP Photo/Petros Giannakouris

Τι λένε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τη σύνοδο του Ζαππείου

 • A-
 • A+

Ένα κοινό μέτωπο του Νότου, το οποίο όμως δεν λειτουργεί εις βάρος του ευρωπαϊκού Βορρά, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης -κυρίως γερμανικά- στην ευρωμεσογειακή Σύνοδο του Ζαππείου.

Όπως τονίζουν στην πλειονότητά του, λόγω και της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να πετυχαίνει τον αρχικό στόχο του, που είναι να ενισχυθεί η θέση του Νότου εντός της Ε.Ε.

Το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης ZDF μιλά για «το νότιο μέτωπο του Τσίπρα που παίρνει μορφή», καθώς φυσά «ευνοϊκός άνεμος για τον Ελληνα πρωθυπουργό», αφού κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσκαλέσει σε σύνοδο στην Αθήνα όλους του ηγέτες της νότιας Ευρώπης. 

Ωστόσο, αμφισβητεί την ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να οι νότιες χώρες να συμπήξουν μέτωπο κατά των βορείων χωρών οι οποίες είναι υπέρ της λιτότητας. 

Το ZDF εκτιμά ότι σωστό είναι το αντίθετο, διότι έτσι «θα μπορούσε επιτέλους να γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ευκολότερα από πριν οι όροι για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις». 

Και στηρίζει την εκτίμηση αυτή στο γεγονός της προσφυγικής κρίσης.

Επικαλούμενο τον Ράινχαρντ Κλούσε, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη της ελβετικής τράπεζας UBS, σημειώνει:

«Τώρα που η γερμανική κυβέρνηση εξαρτάται από τη βοήθεια των Ευρωπαίων του νότου, δεν θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», λέει ο Ράινχαρντ Κλούσε.

Επομένως «θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά γενναιόδωρος».

Ανάλογη είναι η θέση και του Ντάνιελ Λεντς, οικονομικού αναλυτή της συνεταιριστικής τράπεζας της Φρανκφούρτης DZ. 

Όπως εκτιμά, τον Έλληνα πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει «να αποφύγει τον εναγκαλισμό των αυστηρών μέτρων», ενώ τον διευκολύνει το Brexit, αφού τώρα πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης.

«Το χρονικό σημείο σύγκλησης της συνόδου των Ευρωπαίων του Νότου επελέγη έξυπνα», λέει ο Ντάνιελς Λεντς, που επισημαίνει πως σημαντικό ήταν για το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δανειστές θα ελέγξουν αν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ZDF, συγκολλητική ουσία για του Ευρωπαίους του Νότου είναι η οικονομική τους αδυναμία, ενώ διαφαίνεται ότι χάρη στην κοινή τους προσπάθεια εισακούστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Συνεπώς, η ενίσχυση της θέσης του Νότου στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος της συνάντησης των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Η Αυστριακή Ραδιοφωνία

«Εάν οι συμμετέχουσες στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας χώρες πετύχουν κοινή γραμμή, τότε η βαρύτητά τους μέσα στην Ε.Ε. θα είναι πολύ μεγάλη», σχολιάζει η Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της στην Αθήνα, Ερνστ Γκέλεγκς, «μπορεί μεν αυτήν τη στιγμή να μην έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας “Άξονας του Νότου”, θα μπορούσε όμως κάλλιστα να γίνει».

Όπως τονίζει, οι ηγέτες του Νότου «συναντώνται για να συμπράξουν, να συντονίσουν κοινές θέσεις, να προετοιμαστούν και κατόπιν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα μία αλλαγή πορείας μέσα στην Ε.Ε., φεύγοντας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας και πηγαίνοντας σε μία μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία, σε ανάκαμψη της οικονομίας του μαρασμού στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ερνστ Γκέλεγκς τονίζει ότι οι ηγέτες του Νότου φοβούνται πως, εάν δεν πάρει εμπρός η οικονομία, αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και τα προβλήματα από το προσφυγικό, τότε θα βρίσκουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στον πληθυσμό οι ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι λαϊκιστές, για να αναλάβουν κατόπιν την εξουσία στις επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες.

Για να ενισχύσει τη θέση του, δε, παραπέμπει στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα πως, εάν δεν επιτευχθεί η αναζωπύρωση της οικονομίας και της απασχόλησης, απειλείται με διάλυση η Ευρώπη.

Επίσης, σημειώνει ότι η Αθήνα αισθάνεται δυσαρέσκεια απέναντι στην Ε.Ε. για το προσφυγικό, διότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.

Η γερμανική Handelsblatt

«Nέο μέτωπο κατά της Μέρκελ στον Νότο;» αναρωτιέται η Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί με τη μεσογειακή σύνοδο κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. 

Για τη Handelsblatt η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης, αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ.

Το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt και γι' αυτό η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες συμπίτπει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. 

Σημειώνει  επίσης ότι ο υπερχρεωμένος Νότος ενδιαφέρεται για τη χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει. 

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται κάτι τέτοιο, διότι τόσο στο Παρίσι όσο και στο Βερολίνο οι διπλωμάτες διαφωνούν εντελώς με την άποψη ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε δύο διαφορετικά μπλοκ.

Επιπλέον, αναφέρει, οι διπλωμάτες δεν αναμένουν επίσης κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Αθήνας, πέρα από το ότι ο νότος της Ευρώπης θα ζητά όμως όλο και πιο δυνατά το τέλος της λιτότητας, όπως το κάνουν εδώ και καιρό ο Ιταλός και ο Ελληνας πρωθυπουργός Ρέντσι και Τσίπρας. 

Επίσης, «οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μιλούν με μια φωνή για το μέλλον της και για την προσφυγική κρίση».

Ο βελγικός Τύπος

Στο ίδιο κλίμα και ο βελγικός Τύπος, με κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην Ε.Ε.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

Σύμφωνα με τον EUOBSERVER, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o EUOBSERVER, ενώ ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Έτινγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.

Η εφημερίδα «De Tijd» εκφράζει την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερη ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις.

Και σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, οι «επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη».
Υποστηρίζει δε ότι οι ηγέτες του Νότου θα προσπαθήσουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, να βρουν μια κοινή πλατφόρμα για τη χαλάρωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζυγού και την ανακούφιση από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό στην περιοχή.

Επικαλούμενο και τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική Le Monde, τονίζει ότι στόχος της συνάντησης είναι η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης των χωρών εκείνων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και την οικονομική, την κρίση ασφάλειας και την τρομοκρατία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Αν δεν θέλει άλλους Λεπέν και Σαλβίνι, η Γερμανία πρέπει να δώσει κι άλλα»
Τις ευθύνες της γερμανικής πολιτικής λιτότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τονίζει ότι η...
«Αν δεν θέλει άλλους Λεπέν και Σαλβίνι, η Γερμανία πρέπει να δώσει κι άλλα»
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Σε κλίμα πόλωσης όπου κυριάρχησαν οι γαλλο-ιταλικές αψιμαχίες, γερμανικές ακροβασίες, αυστριακές ακρότητες, ολλανδο-φινλανδικές εμμονές κατά του Νότου, βελγικές αοριστίες περί αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης,...
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα υπόγεια ρεύματα και η επόμενη μέρα
Η «γραβατωμένη» Ακροδεξιά που λειτουργεί σαν «μπαμπούλας» στη σύγχρονη Ευρώπη, το πρωτοφανές χάος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, η φτώχεια και η ανεργία που καθορίζουν τα πάντα, το μέτωπο με Βρυξέλλες και...
Τα υπόγεια ρεύματα και η επόμενη μέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Όλοι υπερθεματίζουν για την ενότητα, αλλά ποιος τους πιστεύει...
Οι ηγέτες της κατακερματισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στην άτυπη σύνοδο της Μπρατισλάβας σε ένα γενικόλογο κείμενο εν είδει «οδικού χάρτη» δίνοντας προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το...
Όλοι υπερθεματίζουν για την ενότητα, αλλά ποιος τους πιστεύει...
ΕΥΡΩΠΗ
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων θέτοντας εκτός τις χώρες του αμαρτωλού ευρωπαϊκού Νότου, εκ των...
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
ΕΥΡΩΠΗ
Και εγένετο Δουβλίνο
Μετά τα ωραία λόγια και την αιφνίδια επίδειξη ανθρώπινης ευαισθησίας για λόγους περισσότερο επικοινωνιακούς, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνέρχονται από σήμερα σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής με κατ’ εξοχήν θέμα...
Και εγένετο Δουβλίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας