Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σουλτς: Παραμένει η βίζα όσο ισχύει ο αντιτρομοκρατικός νόμος
Μάρτιν Σουλτς - Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σουλτς: Παραμένει η βίζα όσο ισχύει ο αντιτρομοκρατικός νόμος

  • A-
  • A+

Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας διαπίστωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα. 

Η Τουρκία δεν δέχεται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στις θεμελιώδεις ελευθερίες, γεγονός που σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, δεν επιτρέπει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ελευθερία του Τύπου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των θεωρήσεων, το προσφυγικό και η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και θέματα που διαφωνούμε» είπε ο Μάρτιν Σουλτζ και τόνισε ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις» τόνισε.

AP Photo/Burhan Ozbilici

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές οργανώσεις. 

«Κοινό πρόβλημα η τρομοκρατία»

«Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη», είπε. 

«Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία» επισήμανε.

Και αφού σημείωσε ότι «αμφότερες οι πλευρές δεν τήρησαν κάποιες από τις υποσχέσεις τους», ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε και να το αλλάξουμε αυτό, αλλά εκτός από την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου». 

Και όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί σταδιακή κατάργηση των θεωρήσεων, πρώτα για κρατικούς λειτουργούς ή για άλλες κατηγορίες, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε αρνητικά και είπε πως «δεν γίνεται περιορισμένη κατάργηση».

Αν και ο Μάρτιν Σουλτς αρνήθηκε ότι υπάρχει «τελική αποτυχία» στο θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε πως «δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στο ζήτημα του αντιτρομοκρατικού νόμου. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι λόγος για να προεξοφλήσουμε την αποτυχία».

Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ένδειξη δημοκρατίας η ελευθεροτυπία»

Όσον αφορά το θέμα των ελευθεριών στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε εμείς και η Τουρκία, ως προς το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης και συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα των διαφορών αυτών». 

«Οι σημαντικότερες ενδείξεις για το επίπεδο της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία έκφρασης» σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτζ.

Ειδικά για τις δίκες όσων κατηγορούνται ότι αναμείχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «οι δίκες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ότι «δεν πρέπει να παραβλεφθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Η απάντηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ότι «πρόκειται για άτομα τα οποία, όχι απλώς επαινούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά τις στηρίζουν και έμπρακτα».

Κριτική για το πραξικόπημα

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην Ε.Ε., διότι δεν στήριξε όσο έπρεπε την Τουρκία.

«Ήταν μια ένδοξη σελίδα στην ιστορία της Τουρκίας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας έκανε έκκληση την οποία ακολούθησαν οι πολίτες και ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ήταν κάτι που παρακολουθήσαμε με θαυμασμό στην Ευρώπη» είπε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως «δεν ακούσαμε τις ηχηρές φωνές που περιμέναμε από την Ε.Ε. μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ κάποιες χώρες μέλη δεν έκαναν τις αναγκαίες ανακοινώσεις στο χρόνο που έπρεπε».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξήγησε ότι «στην πρώτη φάση μας έβαλε σε σκέψεις το γεγονός ότι μέσα σε 48 ώρες έγιναν χιλιάδες συλλήψεις. Μας έβαλε σε σκέψεις το ερώτημα, πώς η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να γνωρίζει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τους δράστες».

«Δικαίωμα τα ασφαλή σύνορα»

Αναφερόμενος στα ζητήματα ασφάλειας, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι «το θέμα για μας είναι πώς μπορούμε να συμβάλουμε για τη σταθερότητα στην Τουρκία. Η χώρα αυτή έχει το δικαίωμα να έχει ασφαλή σύνορα και υπό αυτή την έννοια συζητήθηκε και το θέμα της συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

Και αφού καταδίκασε την επίθεση σε γάμο στο Γκαζιαντέπ, αναγνώρισε στην Τουρκία «το δικαίωμα να μας ρωτήσει τι γνώμη έχουμε για την ασφάλειά της», ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι «η Τουρκία είναι χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία». 

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αυτές «στο εξής πρέπει να κινηθούν σε πιο ρεαλιστικό έδαφος, έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα με τρόπο που θα διασφαλίσουν τις κοινές προσδοκίες και το κοινό μέλλον της Τουρκίας και της Ε.Ε.».

Σε άλλο κλίμα ο Αβραμόπουλος

Στο μεταξύ, το πρωί στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό ΕυρωπΑϊκών υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Διαπίστωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο και ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθεί να είναι λειτουργική.

Μάλιστα, είπε ότι η Ε.Ε. είναι εκεί για να «βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τους όρους για την κατάργηση» των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες σύντομα, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε: «Μαζί θα βρούμε τη λύση. Απομένουν επτά προϋποθέσεις. Πρόκειται για ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν. Γι' αυτό, εξάλλου, βρίσκομαι εδώ».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η επίλυση του προσφυγικού ζητήματος «θα πάρει χρόνο» και σημείωσε ότι «απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το θέμα είναι πώς θα συμπεριφερθούμε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Η Τουρκία το έδειξε αυτό. Γι αυτό εξάλλου υπογράφηκε και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται».

 

ΕΥΡΩΠΗ
Οργισμένη αντίδραση Άγκυρας κατά Ε.Ε.
Απειλές Τουρκίας με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούσε στη διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της Ε.Ε. με την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι οι...
Οργισμένη αντίδραση Άγκυρας κατά Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες
Το ενδεχόμενο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα εξετάζουν οι Βρυξέλλες, αντί της απόφασης να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς. Από την πλευρά του, ο Τούρκος...
Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Τουρκία γοήτευσε την Ε.Ε.
Στο ίδιο έργο θεατές: τεμενάδες και παζάρια με την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Αγκυρας επί τουρκικού εδάφους, κούφιες μεγαλοστομίες και προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές τους έδρες. Για τους εκπροσώπους...
Η Τουρκία γοήτευσε την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αβραμόπουλος-Σουλτς στην Άγκυρα για βίζα και προσφυγικό
Την Τουρκία επισκέπτονται ο επίτροπος για τη μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αντικείμενο της επίσκεψης, η πρόοδος στη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά η...
Αβραμόπουλος-Σουλτς στην Άγκυρα για βίζα και προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκική έφοδος στο «τείχος» από 72 προαπαιτούμενα
Με την πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ στις Βρυξέλλες συνεχίζεται το «σίριαλ» της τουρκο-ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης για το καυτό θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους...
Τουρκική έφοδος στο «τείχος» από 72 προαπαιτούμενα
ΕΥΡΩΠΗ
«Πυρά» Σουλτς κατά του Ερντογάν
Τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού για τη συμφωνία με την Ε.Ε. επικρίνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που κατηγορεί την Άγκυρα για αθέτηση λόγου στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου...
«Πυρά» Σουλτς κατά του Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας