• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.8°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 23.7°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 25.6°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  80%

Μετά την προσφυγή που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH) και η Επιτροπή κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία οι μουσουλμάνες θα μπορούν να κολυμπούν με μπουρκίνι, έστω κι αν η απόφαση, αφορά μόνο την παραλία στο Βιλνέφ Λουμπέ.

AP Photo, File

Ελεύθερη... κατάδυση με μπουρκίνι

 • A-
 • A+

Το Συμβούλιο του Κράτους (ΣτΚ), ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, αποφάνθηκε χθες υπέρ της άρσης της απαγόρευσης του μπουρκίνι που επιβλήθηκε στο Βιλνέφ Λουμπέ, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH) και η Επιτροπή κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF).

Το Συμβούλιο του Κράτους ακύρωσε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Νίκαιας που θεώρησε νόμιμη την απαγόρευση σε αυτήν την κοινότητα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΚ, «η επίμαχη απαγόρευση επέφερε ένα σοβαρό και προδήλως παράνομο πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες όπως η ελευθερία μετακίνησης, η ελευθερία της συνείδησης και η προσωπική ελευθερία».

Η άρση της απαγόρευσης αφορά μόνο την κοινότητα Βιλνέφ Λουμπέ, ενώ εξακολουθεί να ισχύει στους υπόλοιπους δήμους που την υιοθέτησαν έως ότου υπάρξουν σχετικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, αποτελεί σημαντικό νομικό δεδικασμένο.

Η απόφαση ήρθε σε μια στιγμή που η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή αυτές τις απαγορεύσεις και με επίκεντρο τις κοσμικές αξίες, τα δικαιώματα των γυναικών, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ισλαμοφοβία έχει φέρει πολιτική θύελλα στη Γαλλία.

Ιδίως μετά τις ντροπιαστικές εικόνες ένοπλων αστυνομικών να αναγκάζουν μια γυναίκα να βγάλει την πουκαμίσα που φορούσε πάνω από το μαγιό και το κολάν της σε παραλία της Νίκαιας.

Αλλά και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις Κάνες σε 34χρονη που καθόταν στην παραλία με τα παιδιά της, ντυμένη και με μαντίλα, γιατί αρνήθηκε, «όπως με διέταξαν οι αστυνομικοί, να δέσω τη μαντίλα μου αλλιώς κι όχι κατά τον μουσουλμανικό τρόπο».

Αλλες τριάντα περιπτώσεις

AP Photo/Claude Paris

Οι αποφάσεις απαγόρευσης, που έχουν υιοθετηθεί από περίπου 30 παραθαλάσσιους δήμους και κοινότητες της Γαλλίας, δεν κάνουν ρητή αναφορά στο μπουρκίνι, αλλά σε οποιαδήποτε «περιβολή δεν είναι σωστή και δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας».

Αφήνοντας έτσι περιθώρια δίωξης γυναικών απλά και μόνο επειδή φέρουν «μουσουλμανική περιβολή», δηλαδή φαρδιά μακριά ρούχα ή μαντίλα, κάτι που κανένας νόμος δεν απαγορεύει στη Γαλλία, όπως άλλωστε δεν είναι απαγορευμένο ούτε το μπουρκίνι.

Προς το παρόν, γιατί όπως υποσχέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, εκ των υποψηφίων της Δεξιάς για τις προεδρικές του 2017, αν κερδίσει θα επιβάλει πανεθνική απαγόρευση του μπουρκίνι, το οποίο χαρακτήρισε «πρόκληση στην υπηρεσία του πολιτικού ισλάμ».

Η μάχη έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης.

Μετά τη δημοσιοποίηση του επεισοδίου με την 34χρονη που πήρε πρόστιμο στις Κάνες επειδή φορούσε μαντίλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα μίλησε για «ιδιαίτερα επικίνδυνη υπερβολή» των αστυνομικών και για «πράξεις που δεν συνάδουν με τον νόμο».

Πιο σκληρή, η σοσιαλιστική Νεολαία καταδίκασε «το κυνήγι και τις ταπεινώσεις των μουσουλμάνων».

Ο Μπενουά Αμόν, ένας από τους Σοσιαλιστές υποψηφίους για τις προεδρικές του 2017, χαρακτήρισε το περιστατικό «παρωδία της γαλλικής κοσμικότητας».

Η Ναζάτ Μπελκασέμ, υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός Δικαιωμάτων των Γυναικών, σχολίασε πως «δεν είναι καλοδεχούμενη η διάδοση αυτών των απαγορεύσεων. Τέτοιες πρακτικές απελευθερώνουν τον ρατσιστικό λόγο».

Η δε υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν έγραψε στο μπλογκ της: «Προσποιούμενοι πως αν κάποιοι κάνουν μπάνιο με μαντίλα ή παραμένουν ντυμένοι στις παραλίες απειλούν τη δημόσια τάξη και τις αξίες της Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με το να ξεχνάμε ότι κοσμικότητα δεν σημαίνει άρνηση της θρησκείας αλλά εγγύηση της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας».

Σχόλιο το τελευταίο που θεωρείται απάντηση στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος σε συνέντευξή του την Πέμπτη είχε επαναλάβει την απόλυτη στήριξή του προς τους δημάρχους που προχώρησαν στην αμφιλεγόμενη απαγόρευση, επιμένοντας πως είναι νόμιμες πρωτοβουλίες με στόχο να μη διασαλευτεί η δημόσια τάξη.

Με ενδιαφέρον αναμένονταν οι αντιδράσεις του μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους, που καταρρίπτει στην πράξη πολλά από τα επιχειρήματα όσων επιμένουν στην προγραφή του μπουρκίνι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Κάτω τα χέρια από τη μαντίλα μου»
Εκστρατεία κατά της απαγόρευσης της μαντίλας στη Γαλλία ● Μουσουλμάνες της Ευρώπης και τoυ κόσμου λένε συμβολικά «σταματήστε» την απαγόρευση χρήσης του χιτζάμπ στους δημόσιους χώρους, για τα κορίτσια κάτω των...
«Κάτω τα χέρια από τη μαντίλα μου»
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απαγόρευση της νικάμπ
Η απαγόρευση του νικάμπ, της ισλαμικής ενδυμασίας που καλύπτει το πρόσωπο, που έχει επιβάλει η Γαλλία, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάνθηκε αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Όπως σημειώνει, η απαγόρευση...
ΟΗΕ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απαγόρευση της νικάμπ
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστρία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία
Το Ανώτατo Δικαστήριο της Αυστρίας κήρυξε αντισυνταγματική την απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά σχολεία της χώρας και κάλεσε τον ομοσπονδιακό καγκελάριο να το ανακοινώσει. Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος...
Αυστρία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωση για τις μουσουλμάνες της Γαλλίας από τον ΟΗΕ
Μια επιεικώς αμφιλεγόμενη απόφαση πήρε χτες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που δικαίωσε δύο, μουσουλμάνες το θρήσκευμα, Γαλλίδες και έκρινε πως η απαγόρευση –από το Παρίσι– σε δημόσιους χώρους της...
Δικαίωση για τις μουσουλμάνες της Γαλλίας από τον ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Δανία απαγόρευσε με νόμο την μπούρκα
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Δανία η έγκριση νόμου που απαγορεύει την μπούρκα και τη νικάμπ. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μέτρο δεν είναι «ούτε αναγκαίο ούτε αναλογικό», ενώ...
Η Δανία απαγόρευσε με νόμο την μπούρκα
ΕΥΡΩΠΗ
Επετειακό αλλά χωρίς ευλάβεια
Το εξώφυλλο του νέου διπλού τεύχους του «Charlie Hebdo», που θα κυκλοφορήσει αύριο 6 Ιανουαρίου, παραμονή της πρώτης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης που αποδεκάτισε το περιοδικό και συγκλόνισε τη Γαλλία.
Επετειακό αλλά χωρίς ευλάβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας