Kατ' ιδίαν τρεις ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο σε ειδυλλιακό μεσογειακό τοπίο για να βρουν κοινή γραμμή για τη μετά Brexit εποχή της Ευρώπης, ερήμην βεβαίως των υπολοίπων -ισότιμων κατά τα άλλα- μελών της Ενωσης. Η συνάντηση Μέρκελ Ολάντ, Ρέντσι θα γίνει τρεις εβδομάδες πριν το άτυπο ραντεβού των 27 (πλην της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα με την ίδια ατζέντα.
Οικοδεσπότης θα είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο την Κυριακή το βράδυ για δείπνο στη Νάπολι, πριν αναχωρήσουν όλοι μαζί την επομένη με ελικόπτερο, για το γραφικό νησάκι Ventotene, γνωστό ως Pandateria (Πανδατερία) τη ρωμαϊκή εποχή.
Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση του ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρέντσι επέλεξε το Βεντοτένε συμβολικά, διότι στο διπλανό ξερονήσι του Αγίου Στεφάνου -τόπο εξορίας και φυλακής για τους πολέμιους του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι- ο Αλτιέρο Σπινέλι, ένας απ'τους πνευματικούς πατέρες της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, μαζί με τον Ερνέστο Ρόσσι έγραψαν το 1941 το λεγόμενο «Μανιφέστο Βεντοτένε» για μια φεντεραλιστική σοσιαλιστική Ευρώπη.
Οι τρεις ηγέτες είχαν συναντηθεί πάλι κατ'ιδίαν πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, πάλι για να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στη κρίση που προκάλεσε η απόφαση για Brexit.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας