Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Habemus... Τερέζα Μέι

Η Μεγάλη Βρετανία έχει και επισήμως νέα πρωθυπουργό

(AP Photo/Frank Augstein)

Habemus... Τερέζα Μέι

  • A-
  • A+

Η Τερέζα Μέι είναι και επισήμως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Το κεφάλαιο Ντέιβιντ Κάμερον έκλεισε για τη χώρα και η διάδοχος, αφού πήρε την... άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ, καλείται να οδηγήσει τη χώρα της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Στην πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τον Κάμερον «σπουδαίο σύγχρονο πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη κληρονομιά του ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη».

Προσέθεσε ότι το όνομα του κόμματός της είναι Συντηρητικό και Ενωτικό κόμμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.

«Αυτή η λέξη είναι σημαντική. Σημαίνει την ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σημαίνει, επίσης, την ενότητα των πολιτών μας, όποιοι κι αν είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Μιλώντας έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια χώρα που θα λειτουργεί για όλους και όχι μόνο για «μερικούς προνομιούχους».

«Αποστολή μου είναι να φτιάξω μια καλύτερη Βρετανία» σημείωσε.

Ο Όζμπορν έφυγε ο Μπόρις επιστρέφει

Μετά την ομιλία της η Τερέζα Μέι άρχισε να ανακοινώνει το νέο της υπουργικό συμβούλιο με μεγάλη έκπληξη την επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Μετά την ταραχώδη αποχώρησή του από την κούρσα διαδοχής του Κάμερον και τη δεδομένη κόντρα με την Τερέζα Μέι πολλοί πίστευαν ότι η Μ. Βρετανία «λυτρώθηκε» από τον εκκεντρικό πολιτικό.

Τελικά, όμως, ο Μπ. Τζόνσον αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ωστόσο ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος, καθώς η Μέι αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο αφιερωμένο στο Brexit.

Αλλαγή είχαμε και στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών με τον Τζόρτζ Όσμπορν να παραιτείται από τη θέση του και να αναλαμβάνει ο Φίλιπ Χάμοντ.

 

 

 

Ο υπουργός που θα αναλάβει το βαρύ φορτίο του Brexit είναι ο Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Ντέιβις ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αργότερα είχε αναλάβει τη θέση του σκιώδους υπουργού Εσωτερικών, ενώ είχε παραιτηθεί από βουλευτής εξαιτίας της διαφωνίας του για θέματα κοινωνικών ελευθεριών.

Ο Ντέιβις αναλαμβάνει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο η οποία δημιουργήθηκε σήμερα από την Τερέζα Μέι ακριβώς για την καλύτερη διαχείριση της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέχρι τώρα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου όπως τα παρουσιάζει ο Guardian

Η τελευταία ημέρα του Κάμερον

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ για να υποβάλει και επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα. Σύμφωνα με τη διαδικασία τα ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση για την παραίτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια η βασίλισσα δέχθηκε την διάδοχο του Κάμερον.

Η Τερέζα Μέι ορίστηκε και επισήμως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, και διατύπωσε την ελπίδα ότι θα έχουν μια «αποδοτική» συνεργασία, σε μια σύντομη επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» των 28 κρατών μελών, ο Τουσκ επισήμανε την «ανυπομονησία» του να την υποδεχθεί στο Συμβούλιο. Η επιστολή είναι λακωνική –μόλις δύο φράσεις– κι εστάλη λίγο πριν από τη συμπλήρωση 3 εβδομάδων μετά την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.

Μηνύματα Κάμερον για το Brexit

«Σήμερα το πρωί είχα συναντήσεις με συναδέλφους στο υπουργικό συμβούλιο και άλλους. Εκτός από μία συνάντηση το απόγευμα με τη μεγαλειότητά της τη βασίλισσα, το πρόγραμμά μου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ασυνήθιστα ελαφρύ», δήλωσε νωρίτερα στη τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή ο Ντέιβιντ Κάμερον προκαλώντας γέλια στην κατάμεστη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παρά την ατμόσφαιρα ευθυμίας που επικρατούσε στο Κοινοβούλιο ο Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε μήνυμα στην Τερέζα Μέι καλώντας την να διαπραγματευθεί σωστά ώστε η Μ. Βρετανία να παραμείνει όσο κοντά γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, που είναι λαμπρή διαπραγματευτής, είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το συμφέρον του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας», είπε.

«Η Μάγχη δεν θα γίνει πλατύτερη από τη στιγμή που θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία».

Ο Κάμερον απάντησε με την παραπάνω δήλωση σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τη Σκωτία, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

(AP Photo/Frank Augstein)

Ερωτηθείς από βουλευτή στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της βουλής κατά την οποία απαντούσε σε ερωτήσεις ως πρωθυπουργός, κατά πόσον οι πολίτες της ΕΕ κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα διαμονής ή να απελαθούν όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, ο Κάμερον είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως πιθανότητα αυτό να συμβεί».

«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι να δώσουμε μια εγγύηση στους πολίτες της ΕΕ ότι τα δικαιώματά τους θα τύχουν σεβασμού, για όλους εκείνους που έχουν έλθει σε αυτή τη χώρα», είπε.

«Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα».

(Dominic Lipinski/Pool Photo via AP)

Και λίγο από Μόντυ Πάιθον

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει και τις... απαραίτητες αιχμές προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Έχω αρχίσει να θαυμάζω την αντοχή του. Μου θυμίζει τον μαύρο ιππότη στο Ιερό Δισκοπότηρο των Μόντι Πάιθον. Έχει χτυπηθεί τόσες φορές, αλλά εξακολουθεί να λέει “Συνεχίστε, είναι επιφανειακό το τραύμα...”. Το θαυμάζω αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΥΡΩΠΗ
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
Εγκατέλειψε το κυβερνητικό πλοίο και παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής ο αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, που δέχεται το ένα πλήγμα έπειτα από το άλλο ενώ γενικεύεται η δυσφορία στους Συντηρητικούς
Αδελφικό «μαχαίρωμα» κατά Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
«Θα σεβαστούμε τους Ευρωπαίους στη Βρετανία, αρκεί να σεβαστεί και η Ε.Ε. τους Βρετανούς στην Ευρώπη»
«Θα σεβαστούμε όλες μας τις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολίτες της μέχρι να αποχωρήσουμε οριστικά απ’ αυτήν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Ελεν Μπόουερ, η εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανίδας...
«Θα σεβαστούμε τους Ευρωπαίους στη Βρετανία, αρκεί να σεβαστεί και η Ε.Ε. τους Βρετανούς στην Ευρώπη»
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολιτικό αντίο του Ντέιβιντ Κάμερον
«Στη σύγχρονη πολιτική, ως τέως πρωθυπουργός και με δεδομένες τις συνθήκες παραίτησής μου, δεν είναι πραγματικά εφικτό να είμαι σωστός βουλευτής των πίσω εδράνων». Αυτό δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ο Βρετανός...
Το πολιτικό αντίο του Ντέιβιντ Κάμερον
ΕΥΡΩΠΗ
Η επίσημη πρώτη της Τερέζα Μέι
Με γέλιο, συγκίνηση, αλλά και τις παραδοσιακές αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχαιρέτησε τους βουλευτές και παρέδωσε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας στη διάδοχό του Τερέζα Μέι, η οποία...
Η επίσημη πρώτη της Τερέζα Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τιμόνι η «νέα Θάτσερ»
Η Τερέζα Μέι θα είναι από αύριο η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε ώς τον Σεπτέμβριο για να μάθουμε ποια θα διαδεχτεί τον Ντ. Κάμερον, αφού η παραίτηση της Άντρεα Λίντσομ σφράγισε...
Στο τιμόνι η «νέα Θάτσερ»
ΕΥΡΩΠΗ
Σταδιακή αποσύρση διπλωματών από τα όργανα της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Λονδίνο
Την απόσυρση των Βρετανών διπλωματών από τα ημερήσια συμβούλια των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., όπου λαμβάνονται οι περισσότερες αποφάσεις του οργανισμού, μελετά ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να δείξει...
Σταδιακή αποσύρση διπλωματών από τα όργανα της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Λονδίνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας