• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%

Στη σύνοδο αποφασίστηκε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία

AP Photo/Susan Walsh

Οι Ρώσοι ζητούν εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ

 • A-
 • A+

Πυρ και μανία είναι η ρωσική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία για τις ψυχροπολεμικής κατεύθυνσης αποφάσεις που πήρε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και ιδιαίτερα για τη μόνιμη τοποθέτηση πολυεθνικών δυνάμεων σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά της, αλλά και για την επίσημη αναβίωση των σχεδίων για αντιπυραυλική «ομπρέλα» στην ανατολική Ευρώπη, με σκοπό την «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας» - σε τελική ανάλυση, για την προστασία των πρώην μελών του Σύμφωνου της Βαρσοβίας από τους Ρώσους πρώην «εταίρους» τους!

Το ΝΑΤΟ εστιάζει σε μία «ανύπαρκτη απειλή από την Ανατολή», ανέφερε ο Ρώσοςυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη σύνοδο, τονίζοντας ότι η Μόσχα θαζητήσει εξηγήσεις για τα συμμαχικά σχέδια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις 13 Ιουλίου.

Η Ρωσία ζητά επίσης εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ για την «αντιπυραυλική ομπρέλα», αλλά και για το φινλανδικό σχέδιο «βελτίωσης της αεράμυνας» πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικούυπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία: όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, ενώ η Βρετανία δεσμεύτηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, και η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύτηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.

Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες. Συνολικά, τέσσερα μηχανοκίνητα τάγματα που θα αποτελούνται από 3.000 έως 4.000 στρατιώτες θα μετακινηθούν στη βορειοανατολική Ευρώπη, σε μόνιμη βάση, με στόχο να «υπερασπιστούν» τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης από τυχόν επιθετική ενέργεια της Ρωσίας.

Θα υποστηρίζονται δε από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία θα είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός μερικών ημερών...

Βέβαια, παρά τις μιλιταριστικές κορόνες και το έντονο αντιρωσικό πνεύμα που εκφράστηκε από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη Βαρσοβία, οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν πραγματική στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία. Πολιτικά, όμως, αποτελούν βαρυσήμαντη, ιστορική ανατροπή στο στάτους κβο.

Οι Ρώσοι έχουν κάθε δίκιο να εξοργίζονται, καθώς η απόφαση της Παρασκευής βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στο μεταψυχροπολεμικό καθεστώς στις χώρες του πρώην «Παραπετάσματος», όπως είχε προκύψει από την «Ιδρυτική Πράξη» συνεργασίας Ρωσίας- ΝΑΤΟ που υπογράφτηκε το 1997, και στην οποία οι Δυτικοί δεσμεύονταν να μην εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της διάλυσης της ΕΣΣΔ για να προωθηθούν στρατιωτικά προς ανατολάς.

Στην πραγματικότητα, όμως, σε αυτά τα είκοσι χρόνια οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και αρκετές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες από τον Καύκασο ώς τη Βαλτική μετατράπηκαν σε κράτη-πελάτες (client states) της Δύσης, εχθρικά προς τη Ρωσία, με το ΝΑΤΟ να διευρύνεται συνεχώς και να «περικυκλώνει» τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος ενός άξονα που συμπίπτει εν πολλοίς με τα ρωσογερμανικά σύνορα πριν από τη γερμανική εισβολή του 1941, όταν ακόμη ίσχυε ο «χάρτης» του σύμφωνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ...

Στόχος των «γερακιών» του NATO είναι υποτίθεται να αποτρέψουν την επανάληψη ενός «ουκρανικού σεναρίου» και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία εδαφών κάποιας από τις Βαλτικές Δημοκρατίες: στην πραγματικότητα όμως αυτό που θέλουν είναι να «πατήσουν πόδι» με μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν και πάλι τον ρόλο του «εγγυητή» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ετσι, στη συζήτηση για τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία όλοι ξεχνούν, πολύ βολικά, τον ρόλο της Εσπερίας (και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου) στο πολύνεκρο πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία το σημερινό φιλοδυτικό καθεστώς, αλλά και την απαράδεκτη, φασιστική συμπεριφορά των νέων εξουσιαστών σε βάρος εκατομμυρίων Ρωσόφωνων και άλλων μειονοτικών πολιτών της χώρας, που τελικά οδήγησαν στο ξέσπασμα του αντάρτικου στο Ντονμπάς.

Για την Κριμαία

Οσο για την «επιθετική προσάρτηση» της Κριμαίας, της στρατηγικής χερσονήσου και βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, προφανώς οι δυτικοί ιέρακες ξεχνούν ότι οιΡώσοι –με τσάρο ή σοβιέτ- έχουν χύσει ποταμούς αίματος σε τρεις μεγάλης κλίμακας πολέμους τα τελευταία 150 χρόνια, και δεν υπήρχε καμιά περίπτωση στον κόσμο να την «παραδώσουν» έτσι απλά στους διάφορους Ποροσένκο και Γιάτσενιουκ...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι μόνον ενωμένοι δεν εμφανίστηκαν στη Βαρσοβία: αντίθετα, ήταν και πάλι ευδιάκριτα δύο τουλάχιστον «στρατόπεδα».

Από τη μια το «Ατλαντικό» με ηγέτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και «δορυφόρους» την Πολωνία και σχεδόν όλα τα ανατολικά κράτη που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε... προφητικά χαρακτηρίσει «Νέα Ευρώπη» το 2003, που θέλουν σαφώς σκληρότερη γραμμή κατά της Ρωσίας, και από την άλλη το «Ηπειρωτικό», με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία και μέλη τα περισσότερα κράτη του Νότου, οι οικονομίες των οποίων ήδη πλήττονται από τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, και ως εκ τούτου επιθυμούν τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με το Κρεμλίνο και την αποφυγή μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, αλλά και μια πιο «ανεξάρτητη» από τις ΗΠΑ ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Η διαμάχη άλλωστε εκδηλώνεται και στο εσωτερικό των εθνικών ελίτ, ανάλογα με τα επιμέρους συμφέροντα: για παράδειγμα οι συγκυβερνώντες Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες όχι μόνον δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, αλλά ανησυχούν δημόσια και για την «ολική επαναφορά» των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά πράγματα, όπως φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Στάινμαγιερ τις τελευταίες ημέρες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αμάν και... ΝΑΤΟς ο νέος ψυχρός πόλεμος!
Με τη διακήρυξη ότι ζητούμενο δεν είναι μια νέα κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία, αλλά η αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας έναντι των χωρών-μελών της Συμμαχίας ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος...
Αμάν και... ΝΑΤΟς ο νέος ψυχρός πόλεμος!
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα «ανάφλεξη» στην Ουκρανία
Ακόμη και η ψευδαίσθηση της «τρύπιας» εκεχειρίας κατέρρευσε στα ουκρανικά εδάφη, μετά το μακελειό με τους 30 νεκρούς αμάχους και τους 17 τραυματίες, το Σάββατο, στη Μαριούπολη -επίθεση που επισήμως παραμένει...
Νέα «ανάφλεξη» στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν
Αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακύρωσης της ουδετερότητάς της, η Φινλανδία πλέον επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης, ως προς το εάν θα ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από κοντά ακολουθεί και η...
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Για «υστερία» και «όξυνση» κατηγορεί η Ρωσία τη Δύση με φόντο την Ανατολική Ευρώπη
Να μην αφήσει αναπάντητη την επιλογή του ΝΑΤΟ να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη ως επίδειξη δύναμης, επέλεξε η Ρωσία, η οποία βγαίνει στην αντεπίθεση με αιχμηρή ανακοίνωση.
Για «υστερία» και «όξυνση» κατηγορεί η Ρωσία τη Δύση με φόντο την Ανατολική Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Πυραύλους στην Ουκρανία στέλνουν χώρες της Βαλτικής, ασκήσεις ξεκινά το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο
Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση, υπό τον φόβο μιας εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία • Αναζητείται διπλωματική λύση στο Παρίσι.
Πυραύλους στην Ουκρανία στέλνουν χώρες της Βαλτικής, ασκήσεις ξεκινά το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας