• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%

Τα εργατικά συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, η οργάνωση φοιτητών UNEF και οι οργανώσεις μαθητών UNL και FIDL αποφάσισαν να οργανώσουν νέα εθνική κινητοποίηση αύριο

AP PHOTO/ THIBAULT CAMUS

«Αβάντα» στα αφεντικά, καταστολή στους φτωχούς

 • A-
 • A+

Νέα κινητοποίηση ετοιμάζουν τα συνδικάτα, ενώ αρχίζει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η εξέταση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης.

Διήμερες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα των εργαζομένων και τις οργανώσεις των εργοδοτών δεν κατέληξαν σε συναίνεση.

Παραχωρήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση έδωσαν την εντύπωση ότι θα μπορούσε να προκύψει συναίνεση, αλλά οι συνομιλίες κατέληξαν σε «διάλογο κουφών».

Η άρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να αποσύρει το άρθρο 2, το οποίο καθορίζει την περίφημη «αντιστροφή ιεράρχησης των κανόνων» του εργασιακού δικαίου, δίνοντας αυξημένες δικαιοδοσίες στις επιχειρήσεις για να συνάψουν εργασιακές συμφωνίες, δεν επέτρεψε την έξοδο από την κρίση.

Τα εργατικά συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, η οργάνωση φοιτητών UNEF και οι οργανώσεις μαθητών UNL και FIDL αποφάσισαν να οργανώσουν νέα εθνική κινητοποίηση αύριο. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και πάλι σε αρκετές πόλεις.

Για την παρισινή διαδήλωση η αστυνομία επέτρεψε πορεία στη μικρή διαδρομή στην οποία πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη διαδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT και το συνδικάτο Εργατική Δύναμη (FO), η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Eλ-Κομρί παρουσίασε τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα ενισχυθεί ο ρόλος των επαγγελματικών κλάδων και των κοινωνικών εταίρων στην επεξεργασία των νομικών προτύπων που αφορούν την οργάνωση της εργασίας.

Οι τρεις τροποποιήσεις

Η πρώτη τροποποίηση δίνει τη δυνατότητα στους συνδικαλιστικούς επαγγελματικούς φορείς «να καθορίσουν τα θέματα για τα οποία μια συμφωνία που συνάπτει η επιχείρηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την κλαδική συμφωνία, σε όλες τις περιπτώσεις όπου η υπεροχή της συμφωνίας της εταιρείας δεν έχει καθοριστεί».

Η δεύτερη τροποποίηση αφορά τη διασφάλιση της μισθολογικής ισότητας για τα δύο φύλα και μέτρα που αφορούν τα βαρέα επαγγέλματα. Προσδιορίζεται ότι «οι συμφωνίες της εταιρείας δεν μπορούν να είναι χειρότερες από τις συμφωνίες των επαγγελματικών κλάδων».

Η τρίτη τροποποίηση αφορά τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση και την επανεγγραφή του κειμένου για τα μέτρα που αφορούν τον κώδικα εργασίας. Η εκπόνηση του κειμένου θα ανατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κοινωνικού διαλόγου «Haut conseil du dialogue social».

Oι ηγέτες των συνδικάτων εκτίμησαν ότι έγινε ένα βήμα με τις «διευκρινίσεις» που δόθηκαν, αλλά οι τροποποιήσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO Ζαν-Κλοντ Μαγί παραδέχτηκε ότι υπήρξε «πρόοδος» όσον αφορά τον ρόλο των κλαδικών συνδικαλιστικών φορέων, αλλά κατήγγειλε την «εμπλοκή» που προκάλεσε ο πρωθυπουργός με το άρθρο 2 το οποίο «ανοίγει τον δρόμο σε ένα κοινωνικό ντάμπινγκ».

Ο γενικός γραμματέας της CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, κατήγγειλε τον Μανουέλ Βαλς και τον Φρανσουά Ολάντ ότι δεν ακούν το μήνυμα των Γάλλων. «Αντιμέτωποι με ένα τέτοιο τείχος, όλα θα παιχτούν στις κινητοποιήσεις, στον δρόμο» προειδοποίησε.

Προσδιόρισε ότι η δράση θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με διάφορες μορφές παρέμβασης. «Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν συμφωνούμε με αυτόν τον νόμο. Ενας νόμος που ψηφίστηκε μπορεί να μην εφαρμοστεί ποτέ» τόνισε.

Τα συνδικάτα CGT, FO κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κωφεύει ως προς τις προτάσεις τους. Υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος των πολιτών» που διοργανώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Το 92% των 700.000 ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου της εργατικής νομοθεσίας.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντιμετώπισε σφοδρή κριτική.

Ο ηγέτης της Οργάνωσης Επιχειρηματιών MEDEF Πιερ Γκατάζ δήλωσε ότι ως έχει «το νομοσχέδιο δεν χρησιμεύει σε τίποτε» στη δημιουργία απασχόλησης. Θεωρεί ότι το κείμενο «είναι ένα πολύπλοκο κατασκεύασμα απολύτως δυσανάγνωστο». Διαφώνησε επίσης με τα μέτρα που αφορούν τα βαρέα επαγγέλματα.

Στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την εργασιακή μεταρρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει νέα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Αριστερά και με «αντάρτες» βουλευτές.

Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα προσφύγει και πάλι στη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 49-3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ένα νομοσχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί εάν δεν έχει ψηφιστεί πρόταση μομφής επί του κειμένου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πορεία γύρω από τη Βαστίλη
​Διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία, μέσα σε κλίμα έντασης. Η γαλλική κυβέρνηση συγκατατέθηκε τελικά στο αίτημα των συνδικάτων να πραγματοποιήσουν διαδήλωση...
Πορεία γύρω από τη Βαστίλη
ΕΥΡΩΠΗ
Παρά... δύο ψήφους μομφή
Νέο μπαράζ επικρίσεων προκάλεσε η υιοθέτηση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης από την Εθνοσυνέλευση, μετά από προσφυγή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη διαδικασία του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που...
Παρά... δύο ψήφους μομφή
ΕΥΡΩΠΗ
Το περνάει... έστω και με το ζόρι
Η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιδιώκει να εφαρμόσει στο τέλος της θητείας του ο πρόεδρος Ολάντ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, επέστρεψε χθες για νέα ανάγνωση στην...
Το περνάει... έστω και με το ζόρι
ΕΥΡΩΠΗ
Το ποτάμι δεν λέει να ξεφουσκώσει
Την αποφασιστικότητά τους να πιέσουν την κυβέρνηση για να επιτύχουν αλλαγές στην επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση πρόβαλαν τα συνδικάτα των εργαζομένων με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις. Για ενδέκατη φορά τους...
Το ποτάμι δεν λέει να ξεφουσκώσει
ΕΥΡΩΠΗ
Εκρηκτικό κλίμα για τα εργασιακά
Μια νέα ταραχώδη εβδομάδα αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση με τη συνέχιση του μπρα ντε φερ που έχουν εξαπολύσει τα συνδικάτα για να επιτύχουν την απόσυρση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης. Μετά τους...
Εκρηκτικό κλίμα για τα εργασιακά
ΕΥΡΩΠΗ
Ολαντ και γαλλική κυβέρνηση επιμένουν στις μεταρρυθμίσεις
Σε εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τα εργατικά συνδικάτα με μοχλό μια σειρά αντιπροτάσεις για ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν ορισμένους κλάδους εργασίας, αποσκοπεί πλέον ο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να υποχωρεί ως...
Ολαντ και γαλλική κυβέρνηση επιμένουν στις μεταρρυθμίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας