Την αποφασιστικότητά τους να πιέσουν την κυβέρνηση για να επιτύχουν αλλαγές στην επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση πρόβαλαν τα συνδικάτα των εργαζομένων με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις.
Για ενδέκατη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο για να αντιπαρατεθούν στον εργασιακό νόμο, ενώ το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ψηφιζόταν στη Γερουσία, η οποία έχει δεξιά πλειοψηφία και έχει αναδιαμορφώσει το αρχικό κείμενο, προσδίδοντάς του πιο φιλελεύθερη μορφή.
Η Γερουσία υιοθέτησε το εργασιακό νομοσχέδιο με 185 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά.
Στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν σε όλη τη Γαλλία 64.000 άτομα για την αστυνομία και 200.000 για το συνδικάτο CGT. Στην παρισινή διαδήλωση συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 55.000 για τα συνδικάτα.
Στη Μασσαλία, στη Λιόν, στην Τουλούζη, στη Ρεν, στο Στρασβούργο και στη Χάβρη έγιναν διαδηλώσεις χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και κινητοποιήσεις με εμπλοκή στη λειτουργία επιχειρήσεων ή σε αυτοκινητόδρομους.
Στο Παρίσι ο Πύργος του Αϊφελ παρέμεινε κλειστός γιατί το προσωπικό είχε κηρύξει απεργία. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αυστηρή αστυνόμευση
Η παρισινή διαδήλωση τελούσε υπό αυστηρή αστυνόμευση για την αποφυγή επεισοδίων. Τα συνδικάτα πρότειναν μικρή διαδρομή, αποδέχτηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και έλαβαν άμεσα άδεια για την πορεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Είχαν επιστρατευθεί 2.500 άνδρες της χωροφυλακής για επιτήρηση, οι οποίοι έκαναν συστηματικούς ελέγχους, ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση ταραχοποιών που προκαλούν συγκρούσεις και βανδαλισμούς.
Στη διαδήλωση μπόρεσαν όμως να εισχωρήσουν 200 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι και μασκοφόροι που εκτόξευσαν σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Ορισμένοι από τους ταραξίες προσπάθησαν να καταστρέψουν μια στάση λεωφορείου. Πραγματοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς 81 προσαγωγές σε όλη τη Γαλλία.
Τα συνδικάτα οργανώνουν νέα ημέρα κινητοποιήσεων στις 5 Ιουλίου. ΟΙ διαδηλώσεις θα γίνουν ενώ ξεκινάει η εξέταση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.
Δημοψήφισμα με τίτλο «Ψηφοφορία των πολιτών» σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση είχαν οργανώσει χθες τα συνδικάτα.
Στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά του εργασιακού νόμου;», ποσοστό 92% από τα τουλάχιστον 800.000 άτομα που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της επίμαχης μεταρρύθμισης. Τα ψηφοδέλτια τα συγκέντρωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων και τα παρέδωσαν στη γραμματεία του προέδρου Ολάντ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι εξακολουθούν να αντιτίθενται στο επίμαχο εργασιακό νομοσχέδιο και δεν εγκρίνουν νέα χρησιμοποίηση προεδρικού διατάγματος από τον πρωθυπουργό για να επιβάλει την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa δείχνει ότι το 73% των ερωτηθέντων Γάλλων θεωρούν «αθέμιτη» τη χρησιμοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 49-3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει σε κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία να περάσει έναν νόμο στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία.
Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα συναντηθεί με τους ηγέτες των συνδικάτων CGT και FO αλλά και με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των εργοδοτών.
Στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση του κειμένου που ψηφίστηκε στη Γερουσία και της συνέχειας της διαδικασίας που αφορά την τελική ανάγνωση στο Κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτή την πόρτα για ενδεχόμενες τροποποιήσεις, αλλά δείχνει ότι δεν θέλει να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις, ούτε να αλλάξει τη «φιλοσοφία» της μεταρρύθμισης
Ο γενικός γραμματέας της FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαϊγί, προειδοποίησε ότι, «αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, τότε η συνάντηση αυτή γίνεται για το τίποτα».
Τα συνδικάτα θεωρούν ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος προωθεί την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, διευκολύνει τις απολύσεις, δίνει μεγαλύτερα δικαιώματα στους εργοδότες στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα γίνονται πλέον στο πλαίσιο της επιχείρησης.
Τοπικό δημοψήφισμα
Μέσα στη δυσμενή συγκυρία των πολλαπλών εντάσεων, νέο μέτωπο αντιπαράθεσης άνοιξε ο Φρανσουά Ολάντ με το τοπικό δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή στην περιοχή της Λουάρ Ατλαντίκ, για την αμφιλεγόμενη δημιουργία αεροδρομίου στην τοποθεσία Nοτρ Νταμ ντε Λαντ.
Υπέρ ψήφισαν 55,17% των κατοίκων της περιοχής. Η διένεξη για το αεροδρόμιο στην περιοχή ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα και δεν βρίσκεται λύση.
Οι «αντί», οικολόγοι και ακτιβιστές, που έχουν κάνει επί χρόνια κατάληψη χώρου και αγωνίζονται σκληρά με διαδηλώσεις και δικαστικές προσφυγές, αρνούνται σήμερα να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που προκήρυξε ο Ολάντ.
Δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στην κυβερνητική απόφαση να τους απομακρύνει άμεσα για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του αεροδρομίου. Μέχρι τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να βγάλουν τους ακτιβιστές από τη «ZAD, zone à défendre - ζώνη προς υπεράσπιση».
Οι εκάστοτε αστυνομικές παρεμβάσεις οδήγησαν σε ανταρτοπόλεμο, βίαιες συγκρούσεις με πολυάριθμους τραυματίες και δραματικές συνέπειες.
Τα συνδικάτα και οι ακτιβιστές «Zadistes» δίνουν από τώρα ραντεβού στον Ολάντ για ένα καυτό φθινόπωρο.
www.ira-feloukatzi.com
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας