• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  92%

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, o Φραγκίσκος είπε ότι «η Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους που προσέβαλε, αλλά και από τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, τις γυναίκες θύματα βιασμών και τους φτωχούς»

EPA/ OSSERVATORE ROMANO

Ενας Πάπας... μα τι Πάπας!

 • A-
 • A+

O Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να εκπλήσσει, ακόμη περισσότερο, τους συνεργάτες του. Επιστρέφοντας από την Αρμενία, κατά το αεροπορικό του ταξίδι προς τη Ρώμη ο Ποντίφικας θέλησε να αναφερθεί και πάλι σε ένα από τα πρώτα θέματα που είχε θίξει μετά την εκλογή του: στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, o Φραγκίσκος είπε ότι «η Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους που προσέβαλε, αλλά και από τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης, τις γυναίκες θύματα βιασμών και τους φτωχούς».

Ο άγιος πατέρας των Ρωμαιοκαθολικών ένιωσε την ανάγκη, επίσης, να υπογραμμίσει: «Οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα διακρίσεων. Μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με την ποιμαντική μας δράση, αλλά πρέπει να τους σεβόμαστε».

Δεδομένης της πραγματικότητας που επί αιώνες χαρακτήρισε την Καθολική Εκκλησία, τα λόγια του Φραγκίσκου έχουν -και πάλι- ιστορική αξία. Ο Πάπας τονίζει, βέβαια, ότι «μπορεί να καταδικαστεί ενδεχομένως κάποια προσβλητική έκφραση, αλλά όχι για λόγους ιδεολογίας, για αιτίες που συνδέονται με πολιτική πρακτική». Η αναφορά, προφανώς, είναι στις διεκδικήσεις για πλήρη ισότητα από μέρους των οργανώσεων των ομοφυλόφιλων.

Την ίδια στιγμή, όμως, θυμίζει σε όλους τους πιστούς πως το κύριο θέμα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει έναν άνθρωπο ο οποίος ψάχνει τον δρόμο του Θεού. Και επαναλαμβάνει τη γνωστή φράση: «Ποιοι είμαστε εμείς για να τον κρίνουμε;».

Η πρόοδος, σε σχέση με μια υποκριτική κοινωνία η οποία, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, αποκαλούσε τους ομοφυλόφιλους invertiti, «διεστραμμένους», είναι σαφής. Φτάνει να θυμηθούμε ότι και η Καθολική Εκκλησία, ουσιαστικά, μέχρι πρότινος απέφευγε κάθε αναφορά στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, σαν να της ήταν εντελώς άγνωστο.

Ναι μεν, αλλά...

Υπάρχει, πάντως, και μια λιγότερο ελπιδοφόρα παράμετρος: από τα λόγια του Φραγκίσκου μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο διάλογος και ο σεβασμός οφείλονται μόνο στους γκέι εκείνους οι οποίοι «ψάχνουν τον Θεό» και απέχουν, κατά συνέπεια, από κάθε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας. Σαν να λέμε ότι ένας ετεροφυλόφιλος, για να θεωρηθεί καλός και άξιος σεβασμού, θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό της αγαμίας μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Πρόκειται για ουσιαστικό θέμα, διότι η διδαχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επισήμως, προβλέπει ότι μπορούν να πάρουν μέρος στην εκκλησιαστική ζωή μόνον οι ομοφυλόφιλοι που έχουν υιοθετήσει ως μόνιμο κανόνα τη σεξουαλική εγκράτεια.

Είναι ένα άλυτο σημείο, το οποίο δημιουργεί προβλήματα σε αμέτρητους καθολικούς γκέι, μερικοί από τους οποίους έχουν φτιάξει και οργανώσεις για τη διεκδίκηση της πλήρους ένταξής τους στη ζωή και τις δράσεις της Εκκλησίας.

Το θετικό, όμως, είναι ότι τα λόγια, οι τοποθετήσεις αυτές του Φραγκίσκου έχουν μια ευρύτερη πνοή, στέλνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τη θεωρία και την απλή τήρηση των κανόνων. Μιλά στην ψυχή και μας δείχνει πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τίθεται στο περιθώριο της κοινωνίας λόγω της προσωπικής, σεξουαλικής του ταυτότητας.

Πρέπει να γίνει ακόμη μεγάλη πρόοδος -είναι σαφές- αλλά η πορεία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στην πραγματικότητα ξεκίνησε. Καλό θα είναι, στο πνεύμα ισχυρού οικουμενικού διαλόγου που έχει δημιουργηθεί, να ακούσουν τα λόγια του Φραγκίσκου και κάποιοι δικοί μας εκκλησιαστικοί πατέρες. Διότι δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τον Ποντίφικα όταν μιλά για τους πρόσφυγες και την οικονομική κρίση και ξαφνικά να τον απορρίπτουμε όταν ζητά σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η κραυγή της γης και των φτωχών
Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η κοινωνική παράμετρος, με αναφορά στις χρηματοοικονομικές ισορροπίες του πλανήτη, στη νέα εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου η οποία και δημοσιοποιήθηκε επίσημα χθες στην Αγία Εδρα. «Πρέπει...
Η κραυγή της γης και των φτωχών
ΕΥΡΩΠΗ
Και γυναίκες επικεφαλής υπηρεσιών του Βατικανού βάσει νέων κανόνων του Πάπα
Ο πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε νέο αποστολικό σύνταγμα για την κεντρική διοίκηση του Βατικανού, την Κουρία, στο οποίο προβλέπεται ότι κάθε άνθρωπος που έχει βαπτιστεί καθολικός δύναται να ηγείται των υπηρεσιών του...
Και γυναίκες επικεφαλής υπηρεσιών του Βατικανού βάσει νέων κανόνων του Πάπα
ΕΥΡΩΠΗ
Η σύνοδος της ντροπής στο Βατικανό
Στο Βατικανό ξεκίνησε η τετραήμερη σύνοδος αφιερωμένη στην καταπολέμηση της παιδεραστίας, με τη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου. Μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα κριθεί, βέβαια, εκ των αποτελεσμάτων της.
Η σύνοδος της ντροπής στο Βατικανό
ΕΥΡΩΠΗ
Πάπας: «Άγγελοι, βοηθήστε, ο διάβολος μας απειλεί»
Για όλα τα κακά της μοίρας της Καθολικής Εκκλησίας, τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις διαιρέσεις, μία είναι η αιτία: ο διάβολος, που κάνει υπερωρίες και έχει βάλει σκοπό να υποβαθμίσει την Εκκλησία. Ποιος τα λέει...
Πάπας: «Άγγελοι, βοηθήστε, ο διάβολος μας απειλεί»
ΕΥΡΩΠΗ
Δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν για τα φτωχά κορίτσια της Σκοτίας
Η είδηση μπορεί να παραξενεύει, αλλά η φτώχεια, ακόμη και σε μια χώρα όπως η Σκοτία, αναγκάζει πολλά κορίτσια, αντί για ταμπόν ή σερβιέτες, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις (χαρτί τουαλέτας, κάλτσες, χαρτί...
Δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν για τα φτωχά κορίτσια της Σκοτίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αρκεί η συγγνώμη του Πάπα;
Οι συνεχείς αποκαλύψεις για συστηματικά «κουκουλώματα» υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς σε ολόκληρο τον κόσμο, με τελευταίο παράδειγμα τα όσα τρομερά αποκαλύφθηκαν για την εκκλησία της...
Αρκεί η συγγνώμη του Πάπα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας