Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απόρριψη του ευρωπαϊκού σχέδιου μεταναστευτικής πολιτικής ζητούν 100 ΜΚΟ
AP Photo/Bram Janssen

Απόρριψη του ευρωπαϊκού σχέδιου μεταναστευτικής πολιτικής ζητούν 100 ΜΚΟ

  • A-
  • A+

Να απορρίψουν το επικίνδυνο ευρωπαϊκό σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής καλούν τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. 109 οργανώσεις και φορείς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, με το σχέδιο που στοχεύει στην ανακοπή της προσφυγικής ροής, η ΕΕ κινδυνεύει να τορπιλίσει την πολιτική της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποσκάψει το δικαίωμα στο άσυλο διεθνώς, ενώ αγνοεί πως οι πολιτικές ανακοπής της μετανάστευσης είναι αναποτελεσματικές. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζεται να ανοίξει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της εκτός και εάν απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση, προειδοποιεί ομόφωνα μια συμμαχία περισσότερων των 100 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Μετατοπιζόμενοι προς μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί, ως μοναδικό σκοπό, τον περιορισμό της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω την αξιοπιστία και το κύρος τους ως προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνουν οι οργανώσεις.

Καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής η οποία θα παγίωνε την εν λόγω προσέγγιση, να αποτελέσει, δηλαδή, η αποτροπή και επιστροφή ανθρώπων τον κύριο στόχο των σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες.
 
Το σχέδιο προτείνει να χρησιμοποιηθούν η εξωτερική βοήθεια, το εμπόριο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της ΕΕ. Διατυπώθηκε από την Επιτροπή στις αρχές Ιουνίου και θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από την κοινή δήλωση-«συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας που έχει προκαλέσει τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες. Τα παιδιά πλήττονται ιδιαιτέρως, με πολλές εκατοντάδες ασυνόδευτων ανηλίκων να βρίσκονται σε κλειστά κέντρα κράτησης ή να αναγκάζονται να κοιμούνται σε κελιά αστυνομικών τμημάτων.
 
Σύμφωνα με τη συμμαχία 109 ανθρωπιστικών, ιατρικών, μεταναστευτικών, αναπτυξιακών φορέων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρώπη κινδυνεύει να τορπιλίσει την εξωτερική της πολιτική σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποσκάψει το δικαίωμα στο άσυλο σε διεθνές επίπεδο.

Δεν προβλέπονται εγγυήσεις που να διασφαλίζουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προτύπων του κράτους δικαίου και των μηχανισμών προστασίας όταν η ΕΕ συνάπτει με κυβερνήσεις συμφωνίες που θεωρεί χρήσιμες για την ανακοπή της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Εν προκειμένω, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις απωθήσεις ανθρώπων σε μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

«Η ευθύνη και η υποχρέωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τελειώνει στα σύνορα της Ευρώπης», όπως αναφέρει η δήλωση.
 
Επιπλέον, η πρόταση που συζητήθηκε αγνοεί όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές που στοχεύουν στην αποτροπή της μετανάστευσης είναι αναποτελεσματικές. Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ, όχι μόνο θα αποτύχει να «σταματήσει το επιχειρησιακό μοντέλο» των διακινητών, αλλά θα αυξήσει και τον ανθρώπινο πόνο, καθώς οι άνθρωποι θα εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη.
 
Η συμμαχία των ΜΚΟ είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη ότι η εν λόγω πρόταση θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ευρύ επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της ανακοπής της μετανάστευσης.

«Αυτό συνιστά μια απαράδεκτη αντίφαση ως προς τη δέσμευση της ΕΕ να χρησιμοποιεί την αναπτυξιακή συνεργασία με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας», όπως αναφέρει η δήλωση.
 
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η σύναψη συμφωνιών «διαχείρισης της μετανάστευσης» με χώρες στις οποίες διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα.

Τέτοιου είδους συμφωνίες θα «υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο και θα διαιωνίζουν τον κύκλο των πρακτικών κακομεταχείρισης και καταστολής που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή», δηλώνουν. 
 
Οι ΜΚΟ καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής για τη μετανάστευση. Αντί αυτής, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

«Η ΕΕ, ένα εγχείρημα που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός καταστροφικού πολέμου, πρόκειται να προχωρήσει σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της», προειδοποιούν οι οργανώσεις στην κοινή τους δήλωση.

ΕΥΡΩΠΗ
Παρέμβαση υπέρ των προσφύγων με προβολή στο κτίριο της Κομισιόν
Η ΜΚΟ Choose Love, η οποία ασχολείται με την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των προσφύγων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, προχώρησε σε μια παρέμβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Παρέμβαση υπέρ των προσφύγων με προβολή στο κτίριο της Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Ασφαλείς σε λιμάνι της Σαρδηνίας οι 125 μετανάστες του Alan Kurdi
Τουλάχιστον 50 ανήλικοι εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι, σύμφωνα με τη γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye. Στο σκάφος επιβαίνουν επίσης μικρά παιδιά.
Ασφαλείς σε λιμάνι της Σαρδηνίας οι 125 μετανάστες του Alan Kurdi
ΕΥΡΩΠΗ
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
Με το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πάει στον Καιάδα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ευχολόγια, παραδοχές και υποσχέσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων, ενδίδουν στις ξενοφοβικές πιέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Repubblica για τους πρόσφυγες που πεθαίνουν αβοήθητοι
Η ιταλική εφημερίδα επέλεξε να δημοσιεύσει μια φωτογραφία που έλαβε από τη γερμανική ΜΚΟ Sea Watch και απεικονίζει ένα πτώμα να πλέει στη θάλασσα 16 ημέρες αφότου πρωτοεντοπίστηκε και ενημερώθηκαν οι λιμενικές...
Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Repubblica για τους πρόσφυγες που πεθαίνουν αβοήθητοι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αθωώνει» την ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο στον Εβρο
Η επικεφαλής της Κομισιόν κατηγορείται από ευρωβουλευτές ότι συμπαρατάσσεται με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τον θάνατο από σφαίρες μετανάστη στα σύνορα πριν από τέσσερις μήνες.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αθωώνει» την ελληνική κυβέρνηση για το θάνατο στον Εβρο
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ιταλικές Αρχές κατέσχεσαν το διασωστικό πλοίο Sea-Watch 3
Το πλοίο βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Πόρτο Εμπέντοκλε, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας, αφού μετέφερε πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες. Για «πολλές παρατυπίες τεχνικής και επιχειρησιακής φύσης», έκανε...
Οι ιταλικές Αρχές κατέσχεσαν το διασωστικό πλοίο Sea-Watch 3

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας