• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.7°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.2°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 7.9°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -1.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 4.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 10.9°C
  5 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 7.9°C
  7 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 11.0°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 2.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 4.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  76%

Το κείμενο των Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά

EPA / RALF HIRSCHBERGER

Απάντηση με «ευελιξία» και πολλές ταχύτητες

 • A-
 • A+

Σε κείμενο των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα γίνει με διαφορετικούς βαθμούς εμβάθυνσης από τα κράτη-μέλη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ

Σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς... φυγάδες μοιάζει αποφασισμένη να κρατήσει η Ενωμένη Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις θέλουν αφ’ ενός να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η περίοδος πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που νομοτελειακά θα ακολουθήσει το «Leave» της περασμένης Πέμπτης και αφ’ ετέρου να «κόψουν τον βήχα» σε όσα άλλα κράτη τυχόν σκέφτονται να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., αν και το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε σε συνέντευξή του από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο. Αμέσως μετά μπορούν, όπως είπε ο Σουλτς, να αρχίσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια. Αλλά και ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», είπε ο Βέμπερ, τασσόμενος μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Βρετανίας «εντός της προβλεπόμενης διετούς προθεσμίας, και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Η πρώτη γεύση

Ταυτόχρονα, ο γαλλογερμανικός άξονας ετοιμάζει σκληρή «απάντηση» στην πρόκληση του Brexit, δείχνοντας ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει -ή σωστότερα δεν θέλει να καταλάβει- τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου του ευρωσκεπτικισμού. Μια πρώτη γεύση έδωσε το κείμενο εννιά σελίδων με τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας», που εκπόνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Ζαν-Μαρκ Ερό, και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Βαρσοβία, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Κοτζιά.

Στο έγγραφο, οι δύο αξιωματούχοι προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης: όλα αυτά όμως θα συμβούν σε πιο «ευέλικτη» Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αφού, όπως αναφέρουν οι δύο υπουργοί, «είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», προσθέτουν, με το επιχείρημα πως «για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας, πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας».

Η λέξη-κλειδί είναι η «ευελιξία», που θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς (και καταργημένους στην πράξη, όπως έδειξε η κρίση χρέους) κανόνες της συναίνεσης και της ομοφωνίας. Με άλλα λόγια, όσες χώρες είναι πιο «πρόθυμες» να προχωρήσουν σε στενότερες δομές και μορφές συνεργασίας στον αμυντικό αλλά και τον οικονομικό τομέα θα μπορούν να το πράξουν χωρίς να δεσμεύονται από τις αντιρρήσεις των υπολοίπων. Για παράδειγμα, οι Σταϊνμάγερ και Ερό προτείνουν ένα «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας», με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στρατηγικών προτεραιοτήτων, μια «ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» και πολιτική της ασφάλειας – με τη διαφορά ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο».

Παρομοίως, προτείνουν μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, καθώς όπως λένε «είμαστε αποφασισμένοι ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή», προκειμένου να αποτρέψει τη συνέχιση της μεταναστευτικής ροής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χώρες-κυματοθραύστες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Και βέβαια, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει «κοινή» ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία με τη στάση των εταίρων μας κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, αλλά και στο άλυτο ακόμη ζήτημα των προσφυγικών «ποσοστώσεων», που έχει εξελιχθεί σε «κολοκυθιά».

Και το κείμενο καταλήγει με μια τρίτη πρόταση για την «ενθάρρυνση της ανάπτυξης και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», με τους υπουργούς να τονίζουν πως «για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες», καθώς οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
Αγνωστες πτυχές της ασύγγνωστης ασυνεννοησίας και αλληλουχίας λαθών στην αντιμετώπιση της πανδημίας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian.
Σκυταλοδρομία φονικών σφαλμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης
Η αδιάλλακτη στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, η κρίση με το Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα περιορίζουν τις πιθανότητες για πρόοδο στη συνάντηση κορυφής.
G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης
ΕΥΡΩΠΗ
Από εφτά χωριά χωριάτες
Αισιοδοξία χωρίς αντίκρισμα από τον οικοδεσπότη Μακρόν για συγκλίσεις στο φετεινό G7. Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε μετά το φιάσκο του Καναδά, ο Τραμπ φρόντισε να κάνει τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο.
Από εφτά χωριά χωριάτες
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;
Ιστορικό βήμα για την αναζωογόνηση του ημιθανούς «γαλλογερμανικού άξονα» ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα για δυο ηγέτες στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους; Οπως και να ᾽χει, η χθεσινή υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν...
Ιστορική συμφωνία ή πυροτέχνημα;
ΕΥΡΩΠΗ
Ηξεις αφήξεις, ουκ εν... Βρυξέλλαις θνήξεις!
Τελικά είναι ή δεν είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να ξανακαθίσουν από σήμερα κιόλας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Βρετανούς; Αν και φαινομενικά όλοι παραμένουν πιστοί στη σκληρή γραμμή, τις τελευταίες...
Ηξεις αφήξεις, ουκ εν... Βρυξέλλαις θνήξεις!
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.
Η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πού θα καταλήξουν και ποιες επιπτώσεις θα έχουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Brexit,...
Ανεμοστρόβιλος εξελίξεων στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας