Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Brexit: Οι μεγάλες εφημερίδες παίρνουν θέση
Daily Mail

Brexit: Οι μεγάλες εφημερίδες παίρνουν θέση

  • A-
  • A+

Με την κρίσιμη ημερομηνία να πλησιάζει, η μια μετά την άλλη οι Βρετανικές εφημερίδες τάσσονται είτε υπέρ είτε κατά του Brexit.

Η Daily Mail επιτίθεται στους «ηγέτες που επικεντρώνονται» μόνο στην έξοδο, ο Observer στο κεντρικό του άρθρο καλεί τους Βρετανούς να «μείνουν», ενώ στις κυριακάτικες εκδόσεις τους Times και Telegraph τάσσονται υπέρ του Brexit.

«Δεν είναι η ώρα να διακινδυνεύσουμε την ειρήνη και την ευμάρεια» στην Βρετανία γράφει στο δισέλιδο editorial της η Mail On Sunday, υποστηρίζοντας ότι εάν το Brexit επικρατήσει στις 23 Ιουνίου, «με όλους τους υπολογισμούς» η Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερους δασμούς, ότι θα ακολουθήσει αναταραχή στις αγορές και μια περίοδος αβεβαιότητας.

Και κατηγόρησε τους υπέρμαχους της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. ότι παίζουν με μια «επικίνδυνη αυταπάτη»:

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι, ειδικά στον κόσμο που ζούμε σήμερα, οι πιο βαθιές μας επιθυμίες πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι μετριοπαθείς για να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενα σκληρή πραγματικότητα ενός ανταγωνιστικού κόσμου στον οποίο, παρότι είμαστε ακόμα ένα μεγάλο έθνος, δεν έχουμε την δύναμη ή τον πλούτο που κάποτε μας επέτρεπαν να ζούμε σε μια εξαίσια απομόνωση». 

Και τέλος επιτίθεται στους «ξεροκέφαλους» ηγέτες του Brexit: «Είναι τόσο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε διαζύγιο που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος μας και να υποβαθμίσουν της συνθήκες διαβίωσης μας προκειμένου να περπατήσουν στο στρωμένο με ροδοπέταλα μέλλον της "ελευθερίας". Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο, ότι δεν έχουν κάνει καμία τέτοια διακήρυξη». 

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. τάσσεται ο Observer.  

Οι ψηφοφόροι, γράφει η εφημερίδα, δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αφού «για μια διεθνή, φιλελεύθερη και ανοικτή Βρετανία, πρέπει να ανήκουμε στην Ε.Ε.»

Υπογραμμίζοντας ότι είναι περήφανη για  τις διεθνείς φιλελεύθερες απόψεις της η εφημερίδα σημειώνει:

«Παρά τα πολλά ελαττώματα της, η Ε.Ε. έχει υπάρξει, αναντίρρητα, μια δύναμη του καλού... Η παραμονή στην Ε.Ε. δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά εάν κάνουμε αυτή την επιλογή, θα κρατήσουμε την Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου, έτσι ώστε οι χώρες της Ευρώπης, παραμένοντας ενωμένες θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις».  

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ οι Times του Λονδίνου.

Μια ημέρα μετά την έκδοση του καθημερινού φύλλου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., η κυριακάτικη έκδοση τάσσεται στην ουσία υπέρ του Brexit.

Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα ζητά «μια πιο χαλαρή, πιο ευέλικτη» σχέση με την Ε.Ε. και παρότι τονίζει ότι μια καλύτερη διπλωματική διαχείριση της κατάστασης μπορεί να είχε αποτρέψει το δημοψήφισμα, τώρα πια η ψήφος υπέρ  της εξόδου από την Ε.Ε. είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσει η πιο στενή πολιτική και οικονομική ένωση με τους υπόλοιπους 27. 

Επικρίνοντας την στρατηγική της Ε.Ε. για την οικονομική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις στην κυριαρχία και την ασφάλεια της Βρετανίας, το άρθρο αναφέρει: «Στην περίπτωση του Brexit, οι Βρυξέλλες μπορεί να ακολουθήσουν "μια στρατηγική παγκόσμιας ασφάλειας" συμπεριλαμβάνοντας ίσως και την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, χωρίς το βρετανικό βέτο. Εμείς πρέπει να παραμείνουμε απ΄έξω. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που εξασφαλίζει την ασφάλεια μας». 

Υπέρ του Brexit τάσσεται και η Sunday Telegraph στο κύριο άρθρο της: «Σε γενικές γραμμές.... πιστεύουμε ότι το στρατόπεδο υπέρ της εξόδους παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα για την Βρετανία ως ανεξάρτητη χώρα, που θα μπορεί πάλι να παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Το άλλο στρατόπεδο, αντίθετα, κατέφυγε σε ζοφερή απαισιοδοξία».

Η εφημερίδα κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν για «παράλογες απειλές» σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και για «απαισιόδοξες προβλέψεις» για τις εμπορικές συμφωνίες που όλα μαζί σχηματίζουν μια εικόνα «αδιάκοπης παλίρροιας κατήφειας».

Διακηρύσσοντας ότι η Ε.Ε. «ανήκει στο παρελθόν» η εφημερίδα καταλήγει: «Η έξοδος από την Ε.Ε. δεν σημαίνει και έξοδο από την Ευρώπη. Η ψήφος της Πέμπτης δεν θα αλλάξει την γεωγραφική μας θέση». 

ΕΥΡΩΠΗ
Απορρίπτει ο Τζόνσον το αίτημα της Σκοτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Την απόφασή του να μην παραχωρηθούν εξουσίες στην πρωθυπουργό της Σκοτίας για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, ανακοίνωσε με επιστολή του στη Νίκολα Στέρτζον ο Μπόρις...
Απορρίπτει ο Τζόνσον το αίτημα της Σκοτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
ΕΥΡΩΠΗ
Μονομαχία στον κόκκινο... τοίχο
Με… όργωμα της χώρας από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων κορυφώνεται πια η προεκλογική εκστρατεία εν όψει των πρόωρων εκλογών της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μονομαχία στον κόκκινο... τοίχο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόρμπιν θα έμενε «ουδέτερος» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
Ο ηγέτης των Εργατικών διαβεβαίωσε ότι θα παρέμενε «ουδέτερος» στην περίπτωση που προκηρυσσόταν ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit, ακόμη και αν το οργανώσει ο ίδιος ως πρωθυπουργός, εφόσον κερδίσει τις εκλογές...
Ο Κόρμπιν θα έμενε «ουδέτερος» σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας στη Γλασκόβη
Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ότι θα ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για τη ανεξαρτησία της Σκοτίας, περίπου 20.000 άνθρωποι...
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας στη Γλασκόβη
ΕΥΡΩΠΗ
Τρίζει το σχέδιο του Κόρμπιν λόγω άρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων να τον στηρίξουν
Όλο και πιο κοντά φαίνεται το άτακτο Brexit μετά την άρνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και των Συντηρητικών να στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον, που είναι αποφασισμένος...
Τρίζει το σχέδιο του Κόρμπιν λόγω άρνησης Τόρις-Φιλελεύθερων να τον στηρίξουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας