• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 30.3°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 24.7°C / 30.4°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 28.7°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  3 BF
  32%

Στη γειτονική χώρα η έκφραση της αλήθειας έχει καταστεί μια άκρως επικίνδυνη ενέργεια καθώς εδώ και λίγους μήνες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας... αθροίζουν απειλές και διωγμούς

AP Photo

Η ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα υπό συνεχή διωγμό

 • A-
 • A+

Από τις 11 του περασμένου Ιανουαρίου οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί έχουν αποκτήσει παράξενες συνήθειες. Ορισμένοι άρχισαν να πετούν χαρταετούς, να τους βιντεοσκοπούν μαζί με τους φοιτητές τους κι έπειτα, αργά το βράδυ, να αναρτούν τα βίντεο στο διαδίκτυο. Κάποιοι γράφουν τραγούδια με αλλόκοτους στίχους. Αλλοι οργανώνουν εκδρομές με λεωφορεία.

Ποτέ άλλοτε το κινητό μου δεν έσφυζε από τόσες ενημερώσεις δραστηριότητας: είναι γεμάτο από φωτογραφίες, τραγούδια και συζητήσεις που σχετίζονται μ’ αυτές τις περίεργες συνήθειες. Στο μεταξύ, άλλοι κρατούν αθροίσματα: το άθροισμα όσων έχασαν τη δουλειά τους∙ το άθροισμα των σοβαρότατων απειλών που δέχονται∙ το άθροισμα των πειθαρχικών κυρώσεων∙ κι ένα άθροισμα ακόμη, εκείνο όσων στερήθηκαν ξαφνικά τις πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα και τα ακαδημαϊκά τους ταξίδια. Τα αθροίσματα μεγαλώνουν από βδομάδα σε εβδομάδα.

Ετσι έχουν τα πράγματα. Είμαι κι εγώ ένας από κείνους που έχασαν τη δουλειά τους. Στις 29 Απριλίου, έπειτα από αρκετούς μήνες οχλήσεων και πιέσεων, αποπέμφθηκα με συνοπτικές διαδικασίες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου Doğuş μού καταλόγισε το γεγονός ότι υπέγραψα μια διακήρυξη υπέρ της ειρήνης, καλώντας την κυβέρνηση να τερματίσει την ανελέητη και παράλογη στρατιωτική της επιχείρηση στα Νοτιοανατολικά. Η εκδίωξή μου εντασσόταν σ’ ένα εν εξελίξει κυνήγι μαγισσών.

Είμαι επιστήμονας και δεν πιστεύω σε μάγισσες. Ομως η κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται από έναν μονάχα άνθρωπο, προφανώς πιστεύει. Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης έδωσε τις σχετικές εντολές στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια διεξήχθησαν εσωτερικές έρευνες.

Στην περίπτωσή μου, η έρευνα άρχισε στις 18 Ιανουαρίου. Απάντησα στην επιτροπή ότι απλώς άσκησα ένα κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και ότι ως κοινωνικός επιστήμονας θεωρώ καθήκον μου να τοποθετούμαι δημόσια.

Υστερα απ’ αυτό, πολύ σύντομα καθαιρέθηκα από τη θέση του προέδρου του Τμήματος Ψυχολογίας. Το τι επρόκειτο να ακολουθήσει ήταν σαφές: σύντομα κρίθηκα ένοχος και εκδιώχθηκα λίγες εβδομάδες προτού τελειώσει το εξάμηνο. Δίδασκα τέσσερα μαθήματα και παρ’ όλ’ αυτά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για τους φοιτητές ούτε για τη δεοντολογία. Κι ένα από τα μαθήματά μου είχε ως αντικείμενο την ψυχολογία της ειρήνης.

Ναι, πιστεύω στην ειρήνη. Ομως η κυβέρνηση όχι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι δικαιούμαι να ζήσω ειρηνικά, ότι δικαιούμαι να ζητώ από τις Αρχές την εδραίωση και διαφύλαξη της ειρήνης και ότι δικαιούμαι να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου.

Ως ακαδημαϊκός θεωρώ ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία, πόσο μάλλον για την ύπαρξη των πανεπιστημίων. Ομως η κυβέρνηση όχι.

Σήμερα η Τουρκία είναι γεμάτη από πανεπιστήμια όπου η διερεύνηση και η διατύπωση της αλήθειας δεν έχουν μεγάλη πέραση. Ακόμα και η αμφιβολία δεν γίνεται ανεκτή: η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, κι εκείνο που απαιτείται εν καιρώ πολέμου είναι ένας ισχυρός ηγέτης. Κάθε διαφωνία θεωρείται προδοσία. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, άλλωστε, δεν είναι παρά πολυτέλεια.

Δεν έχασα μόνο εγώ τη δουλειά μου. Μαζί μου αποπέμφθηκε και η κοινωνιολόγος Aσλί Βατανσεβέρ. Λάβαμε την ίδια ποινή, υποστήκαμε την ίδια αδικία και πλέον έχουμε συμπεριληφθεί στο άθροισμα. Και τα αθροίσματα γίνονται όλο και χειρότερα, όλο και μεγαλύτερα.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια αστυνομικού τύπου έρευνα και η κυβέρνηση έχει στείλει προειδοποιητικό μήνυμα: τέσσερις ακαδημαϊκοί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Το μόνο τους παράπτωμα ήταν ότι συμμετείχαν σε μια συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα της διακήρυξης. Τότε ήρθαν οι χαρταετοί: ακαδημαϊκοί και φοιτητές πέταξαν χαρταετούς έξω από τις φυλακές.

Οι χαρταετοί είναι σύμβολο ελευθερίας, συνεπώς το μήνυμα ήταν ότι η ελευθερία και η ειρήνη θα νικήσουν. Οι «εκδρομές» με τα λεωφορεία ήταν επίσης μια πράξη αλληλεγγύης: ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και φοιτητές ανέβηκαν σε δυο λεωφορεία και πραγματοποίησαν ολονυχτία έξω από δύο φυλακές. Και τα τραγούδια των ακαδημαϊκών ήταν όλα για την ειρήνη και την ελευθερία.

Στην Τουρκία, η έκφραση της αλήθειας έχει καταστεί μια άκρως επικίνδυνη ενέργεια. Θα αφήσω άλλους να μιλήσουν αντί για μένα. Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτησε πρόσφατα ανεξάρτητη έρευνα για τους πολίτες που απανθρακώθηκαν στο Τσίζρε.

Ο έγκριτος ιστορικός Ερικ Γιαν Τσούρχερ επέστρεψε το τιμητικό μετάλλιο που του είχε απονείμει το 2005 ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Οι στοιχειώδεις ελευθερίες έχουν καταργηθεί στην Τουρκία», είπε.

Η ελπίδα μιας δημοκρατικής Τουρκίας έχει χαθεί. Ο μουσικός Γερβάντ Μποσταντσί δήλωσε πρόσφατα ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες να μιλήσει για όσα έζησε στο Σουριτσί του Ντιγιαρμπακίρ, την ιδιαίτερη πατρίδα του. «Λυπάμαι, λυπάμαι πάρα πολύ», είπε. «Ματώνει η ψυχή μου».

Μου είπαν πρόσφατα ότι είμαι ένας «ακαδημαϊκός που κινδυνεύει». Εάν αυτό αληθεύει, τότε ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί και στη γενικότερη κατάσταση. Τα πανεπιστήμια στην Τουρκία κινδυνεύουν, γιατί η ακαδημαϊκή ελευθερία εξανεμίζεται. Το ίδιο και το μέλλον της Τουρκίας. Γι’ αυτό ματώνει και η δική μου ψυχή. Ομως επιμένω να ελπίζω. Οι χαρταετοί θα πετούν, οι τύραννοι θα πέφτουν. Η αλήθεια στο τέλος θα νικήσει, το ίδιο και η ειρήνη.

* καθηγητής Ψυχολογίας

(Μετάφραση: Γιάννης Παλαβός)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Δίκη 17 στελεχών της «Τζουμχουριέτ» στη «φυλακή των δημοσιογράφων»
Ξεκίνησε χτες εκ νέου στην Τουρκία η δίκη 17 στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», με βαρύτατες κατηγορίες για συνέργεια σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι...
Δίκη 17 στελεχών της «Τζουμχουριέτ» στη «φυλακή των δημοσιογράφων»
ΕΥΡΩΠΗ
Η ειρωνεία της Ιστορίας
Η παράδοση της στρατιωτικής εξουσίας εντός του κρατικού μηχανισμού να χρησιμοποιεί θεσμικά την εκάστοτε «έκτακτη ανάγκη» διατηρήθηκε δομικά και σε καιρούς δημοκρατίας. Σε μια ειρωνεία της Ιστορίας, οι...
Η ειρωνεία της Ιστορίας
ΕΥΡΩΠΗ
Φυλακίστηκαν στην Τουρκία 16 δημοσιογράφοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»
Είκοσι δημοσιογράφοι κουρδικής καταγωγής αρχικά τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, δεκαέξι από αυτούς φυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
Φυλακίστηκαν στην Τουρκία 16 δημοσιογράφοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»
ΕΥΡΩΠΗ
Βέλγιο: Στο εδώλιο 18 μέλη αδελφότητας για τον θάνατο Σενεγαλέζου συμφοιτητή
Ξεκινά σήμερα η δίκη 18 μελών της αδελφότητας «Reuzegom», τα οποία κατηγορούνται για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή μηχανικής Sanda Dia.
Βέλγιο: Στο εδώλιο 18 μέλη αδελφότητας για τον θάνατο Σενεγαλέζου συμφοιτητή
ΕΥΡΩΠΗ
«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταδίκη δημοσιογράφου
Άλλη μία καταδίκη για την Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, αυτή τη φορά για την υπόθεση της άδικης κράτησης και καταδίκης του δημοσιογράφου της Die Welt, Ντενίζ...
«Χαστούκι» στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταδίκη δημοσιογράφου
ΕΥΡΩΠΗ
Στην προεδρία της Interpol ο κατηγορούμενος για βασανιστήρια στρατηγός Αλ Ραΐσι
Ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας ανακοίνωσε την εκλογή του νέου του προέδρου, ο οποίος καταγγέλλεται για βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων και αντιπάλων.
Στην προεδρία της Interpol ο κατηγορούμενος για βασανιστήρια στρατηγός Αλ Ραΐσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας