Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Σίτι ψηφίζει... «Μένουμε Ευρώπη»

Ο λόρδος δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, Τζέφρεϊ Μάουντεβανς, με τον ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» Ισαάκ Καριπίδη στο γραφείο του στο Mansion House.

Το Σίτι ψηφίζει... «Μένουμε Ευρώπη»

  • A-
  • A+

Συναντήσαμε τον Τζέφρεϊ Μάουντεβανς στο γραφείο του, στο επιβλητικό Mansion House, το δημαρχείο του City, του χρηματοοικονομικού κέντρου της Βρετανίας.

Σε λίγες ώρες θα αναχωρούσε για την Ελλάδα όπου αυτές τις μέρες συμμετέχει στα «Ποσειδώνια».

Παράλληλα, θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη, και τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο.

Οπως ήταν φυσικό, πέρα από τις επαφές που θα έχει στην Ελλάδα, η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει και το επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Αλλωστε δεν έχεις την ευκαιρία να συναντάς καθημερινά τον επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου του κόσμου.

⚫ Τελικά ποια στάση θα κρατήσει το Σίτι αναφορικά με το Brexit;

Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει η λέξη Brexit. Προτιμώ να μιλάμε για το δημοψήφισμα.

Τον Μάρτιο λοιπόν, η αρχή που διοικεί το Σίτι, στην τακτική της συνέλευση, αποφάνθηκε ότι η Βρετανία είναι καλύτερα μέσα σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε.

Από τότε το Σίτι στηρίζει δημόσια την εκστρατεία τού «ναι» στην παραμονή.

⚫ Πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση;

Πρέπει να σας πω ότι είχαμε μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια συζητήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων.

Αυτό που δυσκόλεψε την απόφασή μας ήταν αν θα έπρεπε να πάρουμε επίσημη θέση. Ξέρετε, το Σίτι αποφεύγει να παίρνει θέσεις γιατί πολύ απλά δεν εκπροσωπεί κόμματα ή πολιτικές.

Είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι από κομματικούς μηχανισμούς. Γι' αυτό άλλωστε και διοικούμαστε πολύ καλά.

Ετσι, χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να πάρουμε θέση δημοσίως.

Μετά όμως από ενδελεχή έρευνα και μακρά συζήτηση καταλήξαμε πως το θέμα αφορά τόσο πολύ το Σίτι του Λονδίνου που δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι.

⚫ Και μετά;

Μετά τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να διατυπώσουμε την άποψή μας. Αυτό ήταν πολύ εύκολο.

Η δύσκολη απόφαση ήταν για το αν θα έπρεπε να μείνουμε ουδέτεροι. Ξέρετε, έχουμε μεγάλη επιρροή στη Βρετανία και συνήθως κρατάμε αποστάσεις από πολιτικές αποφάσεις.

⚫ Ψήφισαν όλοι υπέρ της παραμονής;

Οχι, κάποιοι είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία λέει «ναι» στην παραμονή.

⚫ Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της τόσο ξεκάθαρης απόφασης;

Οπως ξέρετε, το Σίτι του Λονδίνου είναι το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου. Είναι επίσης η πύλη για πολλές επιχειρήσεις αλλά και κράτη που συναλλάσσονται με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Μια πιθανή αποχώρηση λοιπόν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλες τις συναλλαγές με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Αλλά πρέπει να σας υπογραμμίσω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Ε.Ε., καθώς είμαστε ίσως το πιο καλά οργανωμένο οικονομικό κέντρο του κόσμου. Πολλές από τις οικονομικές δραστηριότητες ολόκληρης της Ευρώπης, και όχι μόνο, περνούν από εδώ.

⚫ Είναι μόνο αυτός ο λόγος; Ο «δίαυλος» δηλαδή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Οχι, υπάρχουν και άλλοι πολλοί σημαντικοί λόγοι. Ενας από αυτούς είναι το λεγόμενο «passporting issue», όπου η Βρετανία έχει τα πρωτεία.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως όταν μια εταιρεία από τρίτη χώρα εγκατασταθεί σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει το δικαίωμα να επιχειρεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Δηλαδή, αν έχεις εδώ ένα γραφείο, δεν χρειάζεται να ανοίξεις ένα π.χ. στη Γαλλία για να κάνεις δουλειές με τη Γαλλία.

Η Βρετανία έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλές τέτοιες εταιρείες. Περισσότερες από κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. Ετσι, όπως καταλαβαίνετε, μια πιθανή αποχώρηση θα δημιουργήσει άμεσα σοβαρά προβλήματα σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

⚫ Να περάσουμε στο ταξίδι σας στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο σκοπός του ταξιδιού σας;

Πρώτα από όλα πρέπει να σας πως ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που το Σίτι του Λονδίνου εκλέγει δήμαρχο ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ναυτιλίας.

Οπότε για εμένα είναι πολύ φυσιολογικό να παρευρεθώ στα «Ποσειδώνια».

Στόχος μου είναι να επεκτείνω και να ενισχύσω όσο μπορώ, αν μπορώ, τις σχέσεις των δύο πλευρών, όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά εκπροσωπώντας το Σίτι σε όλους τους τομείς των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

[email protected]

ΕΥΡΩΠΗ
Φήμες για... δεύτερο γύρο
Το βρετανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ξαφνικά πως «η συζήτηση για την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή στην Ε.Ε. θα γίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5 Σεπτεμβρίου». Έχουν...
Φήμες για... δεύτερο γύρο
ΕΥΡΩΠΗ
Κερδίζουν έδαφος οι... «Μένουμε Ευρώπη»
Απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες εδώ στη Βρετανία για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον ολόκληρης της Ε.Ε. Σιγά σιγά αλλά σταθερά οι υπέρμαχοι της παραμονής όχι μόνο ανακτούν το...
Κερδίζουν έδαφος οι... «Μένουμε Ευρώπη»
ΕΥΡΩΠΗ
Βrexit 50-50
Απομένουν μόλις δέκα ημέρες από το πολύκροτο δημοψήφισμα εδώ στη Βρετανία, που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της χώρας εντός της Ε.Ε., αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα η Ενωση. Οσο...
Βrexit 50-50
ΕΥΡΩΠΗ
Οψιμος ευρωπαϊστής ο Κόρμπιν
Ενεργό συμμετοχή στην εκστρατεία για την αποτροπή του Brexit στο δημοψήφισμα θα έχει o Τζέρεμι Κόρμπιν, επικαλούμενος μάλιστα την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων που εγγυάται η Ε.Ε.! Στο δημοψήφισμα του...
Οψιμος ευρωπαϊστής ο Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Η... Ε.Ε. ταρακουνάει τους Συντηρητικούς
Η παραίτηση του υπουργού Εργασίας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον Κάμερον λόγω του ευρωσκεπτικισμού του, δημιουργεί σοβαρή πολιτική κρίση στο κόμμα των Τόρηδων, στο οποίο είναι...
Η... Ε.Ε. ταρακουνάει τους Συντηρητικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Συντηρητικός... εμφύλιος
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς να μείνουν στην Ε.Ε. λόγω των εξωτερικών κινδύνων για τη Δύση, 100 βουλευτές του αλλά και ο δημοφιλής φίλος του και δήμαρχος του...
Συντηρητικός... εμφύλιος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας