• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  0 BF
  85%

Η απειλή «σύγκλισης» εργασιακών αιτημάτων σε ένα συλλογικό κίνημα κατά της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο εφιάλτης του Ολάντ

AP PHOTO/ BOB EDME

Εκρηκτικό κλίμα για τα εργασιακά

 • A-
 • A+

Μια νέα ταραχώδη εβδομάδα αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση με τη συνέχιση του μπρα ντε φερ που έχουν εξαπολύσει τα συνδικάτα για να επιτύχουν την απόσυρση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί ο πρόεδρος Ολάντ.

Μετά τους αποκλεισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και διυλιστηρίων, που είχαν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων, ξεκινάει σήμερα νέο κύμα απεργιών αόριστης διάρκειας στον τομέα των μεταφορών για «μικτές διεκδικήσεις», που αφορούν εσωτερικές διευθετήσεις και αντίθεση προς τον νόμο εργασίας.

Στον τέταρτο μήνα μπαίνει η κινητοποίηση κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, με απεργίες στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Οι πιλότοι της Air France ψήφισαν υπέρ μακρών απεργιακών κινητοποιήσεων για μισθολογικά τους αιτήματα, χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Η απειλή «σύγκλισης» εργασιακών αιτημάτων σε ένα συλλογικό κίνημα κατά της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο εφιάλτης του Ολάντ.

Η χιονοστιβάδα απεργιών, σε συνδυασμό με τις αδελφοκτόνες έριδες που ξέσπασαν στην πλειονότητα της Αριστεράς, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα, σε μια περίοδο που στη Γαλλία παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές στη διάρκεια των αγώνων ποδοσφαίρου Euro 2016.

Παρότι έχει βελτιωθεί ο εφοδιασμός με καύσιμα, οι δυσλειτουργίες εξακολουθούν. Εξι από τα οκτώ διυλιστήρια πετρελαίου έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Η απεργία επεκτάθηκε σε τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, στη Μασσαλία και στη Χάβρη, που τροφοδοτούν με κηροζίνη τα αεροδρόμια Orly και Roissy. Η κυβέρνηση επέβαλε ελάχιστη υπηρεσία.

Η συντονιστική επιτροπή των εφτά συνδικάτων που κινητοποιούνται κατά του νόμου εργασίας (CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, Fidl, UNL) επιδιώκει τη «διεύρυνση των απεργιών» στους σιδηροδρόμους, στο μετρό, στις αστικές συγκοινωνίες, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια. Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT προωθεί επέκταση σε διαφορετικούς κλάδους εργασίας. Χθες έγινε κατάληψη και αποκλεισμός στον μεγαλύτερο αποτεφρωτήρα αποβλήτων της περιοχής Παρισιού.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει. Σε προσπάθεια για εκτόνωση, ο πρωθυπουργός Βαλς ανήγγειλε την Κυριακή ότι θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων. Για πρώτη φορά, επιδίωξε την αποκατάσταση του διαλόγου και επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ο οποίος θεώρησε την πρωτοβουλία αυτή «θετικό σημάδι».

Ωστόσο συνεχίζει να απαιτεί την απόσυρση του άρθρου 2, το οποίο χαρακτηρίζει «κύριο άξονα» του νομοσχεδίου. «Αν η κυβέρνηση διακόψει την κοινοβουλευτική διαδικασία, για να συζητήσουμε και να βελτιώσουμε το κείμενο νόμου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε.

Ο Λοράν Μπερζέρ, ηγέτης του μεγάλου συνδικάτου CFDT (το οποίο είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και έχει συμβάλει στην εκπόνηση του νομοσχεδίου), τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Βαλς ζητώντας του να «διατηρήσει το άρθρο 2», δίνοντας περισσότερες εξηγήσεις.

Το επίμαχο αυτό μέτρο επιτρέπει στις εταιρείες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αν υιοθετηθούν επιχειρησιακές συμφωνίες για τις αμοιβές και για τις συνθήκες απασχόλησης, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

«Σταλινική δικτατορία»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων MEDEF, Πιερ Γκατάζ, κατηγόρησε τον ηγέτη του Συνδικάτου CGT ότι «συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης» και χαρακτήρισε «σταλινική δικτατορία» την απόφαση του Συνδικάτου να μπλοκάρει την έκδοση εφημερίδων που αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν κείμενό του στις 26 Μαΐου, ημέρα εθνικής απεργίας. Κυκλοφόρησε μόνο η προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα εφημερίδα «Ουμανιτέ», που δημοσίευσε το κείμενο του συνδικαλιστή.

Ο Μαρτινέζ, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», θέλησε να δείξει θετική πρόθεση με την πρότασή του να διακοπεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για να γίνουν αλλαγές στον νόμο.

Ωστόσο, όταν ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε ήδη με διάταγμα από το Κοινοβούλιο βάσει του άρθρου 49-3 του γαλλικού Συντάγματος (αφού απέτυχε πρόταση μομφής), η νομότυπη διαδικασία ολοκληρώνεται με εξέτασή του από τη Γερουσία και επάνοδο στην Εθνοσυνέλευση για τελική έγκριση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να βγει από το αδιέξοδο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για βελτιώσεις και να αποδεχτεί ενδεχόμενες τροποποιήσεις όταν ο νόμος εργασίας επανεξεταστεί σε δεύτερη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο, πριν από την τελική υιοθέτησή του που θα γίνει με ψηφοφορία είτε με νέο διάταγμα.

www.ira-feloukatzi.com

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ολάντ ξεμένει από... καύσιμα
Την απόσυρση του επίμαχου εργασιακού νόμου που προώθησε η κυβέρνηση με προεδρικό διάταγμα στο Κοινοβούλιο ζητούν τα εργατικά συνδικάτα πριν από την εξέταση του νομοσχεδίου στη Γερουσία τον Ιούνιο. Το κοινωνικό...
Ο Ολάντ ξεμένει από... καύσιμα
ΕΥΡΩΠΗ
Νομοθεσία... από την πίσω πόρτα
Δύο σημαντικοί νόμοι υιοθετήθηκαν χθες από το γαλλικό Κοινοβούλιο, στην ύστατη ημέρα των εργασιών της Βουλής πριν από τις θερινές διακοπές. Στην Εθνοσυνέλευση ψηφίστηκε το πρωί με 87 ψήφους έναντι 5 και...
Νομοθεσία... από την πίσω πόρτα
ΕΥΡΩΠΗ
Το ποτάμι δεν λέει να ξεφουσκώσει
Την αποφασιστικότητά τους να πιέσουν την κυβέρνηση για να επιτύχουν αλλαγές στην επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση πρόβαλαν τα συνδικάτα των εργαζομένων με νέες μαχητικές κινητοποιήσεις. Για ενδέκατη φορά τους...
Το ποτάμι δεν λέει να ξεφουσκώσει
ΕΥΡΩΠΗ
Πορεία γύρω από τη Βαστίλη
​Διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία, μέσα σε κλίμα έντασης. Η γαλλική κυβέρνηση συγκατατέθηκε τελικά στο αίτημα των συνδικάτων να πραγματοποιήσουν διαδήλωση...
Πορεία γύρω από τη Βαστίλη
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Γαλλία
Επαναλαμβανόμενες απεργίες στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες οργάνωσαν τρία συνδικάτα της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT και το Συνδικάτο SUD, που επιδιώκουν να συνδέσουν τις...
Κλιμακώνεται η ένταση στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γαλλικός λαός δεν αστειεύεται
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στο Παρίσι, στο περιθώριο μιας μεγάλης διαδήλωσης που συγκέντρωσε 100.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τα συνδικάτα, 18.000 σύμφωνα με την αστυνομία. Κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες...
Ο γαλλικός λαός δεν αστειεύεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας