• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεσμεύτηκαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους με στόχο να διευθετηθεί το Κυπριακό εντός του 2016

EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ενας χρόνος συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί

 • A-
 • A+

Τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τους επόμενους μήνες τις προσπάθειες με στόχο να φτάσουν σε συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016 επαναλαμβάνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε κοινή δήλωσή τους για την πρώτη επέτειο των μεταξύ τους συνομιλιών, που άρχισαν στις 15 Μαΐου 2015, οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι ήταν ένας χρόνος εντατικών διαπραγματεύσεων και εκφράζουν ικανοποίηση για την ουσιώδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και διαφορές, προσθέτουν, είναι αποφασισμένοι να επιδείξουν την απαραίτητη θέληση και το κουράγιο για να ξεπεράσουν θέματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.

Αναστασιάδης και Ακιντζί σημειώνουν ότι στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες των κοινοτήτων τους αλλά επέδειξαν και σεβασμό ο καθένας στα δικαιώματα της άλλης κοινότητας.

Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι κοινός στόχος είναι να βρουν μια λύση ώστε σε μια επανενωμένη Κύπρο να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Η κοινή δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την αποστολή των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Τη σημασία που θα έχει η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, τόσο για το ίδιο το νησί όσο και για την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζει η διεθνής κοινότητα, καθώς συμπληρώθηκε χθες, 15 Μαΐου, ένας χρόνος από την έναρξη των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Στήριξη

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από τους πρεσβευτές στη Λευκωσία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα Η.Ε. και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί τα σχόλιά τους με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου συνομιλιών.

Αυτοί που απάντησαν εκφράζουν πλήρη στήριξη στις διαπραγματεύσεις, επαινώντας τους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητά τους, που έχει, όπως σημειώνουν, αναζωογονήσει τις ελπίδες για διευθέτηση του προβλήματος και παροτρύνοντάς τους να αδράξουν την παρούσα ευκαιρία για επανένωση του νησιού. Παράλληλα επαναλαμβάνουν πως οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

Τις εκτιμήσεις τους εξέφρασαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας καθώς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιτζί για Κυπριακό
Συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, θα διεξάγεται παράλληλα με τις απευθείας συνομιλίες οι οποίες επαναρχίζουν την Παρασκευή και στηρίζουν...
Συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιτζί για Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρετός ετοιμότητας στο Ακρωτήρι
Αίτημα στις κυπριακές αρχές υπέβαλε η Βρετανία για δέσμευση περιοχών του εναέριου χώρου έξω από το Ακρωτήρι για σκοπούς ετοιμότητας. Ανώτερος λειτουργός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το...
Πυρετός ετοιμότητας στο Ακρωτήρι
ΕΥΡΩΠΗ
Τώρα ο Ακιντζί μιλά για διάλογο
Η προοπτική συνεκμετάλλευσης της ΑΟΖ ωθεί τους Τουρκοκύπριους να επιταχύνουν προς την προσέγγιση, αν και κάπως άτσαλα, αφού όταν δεν θέτουν όρους στη Λευκωσία να μη θεωρεί τις έρευνες δικαίωμά της, απειλούν...
Τώρα ο Ακιντζί μιλά για διάλογο
ΕΥΡΩΠΗ
Ψυχραιμία και σύνεση συστήνει ο Αναστασιάδης για ΑΟΖ
Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, σύνεση και ορθοί διπλωματικοί χειρισμοί είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ με...
Ψυχραιμία και σύνεση συστήνει ο Αναστασιάδης για ΑΟΖ
ΕΥΡΩΠΗ
Εννιά υποψήφιοι για την προεδρία της Κύπρου
Σε εννιά ανέρχονται τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κύπρου αφού εκτός από τους τέσσερεις βασικούς διεκδικητές διεκδικούν τον προεδρικό θώκο και άλλοι πέντε. Στο μεταξύ, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε στη...
Εννιά υποψήφιοι για την προεδρία της Κύπρου
ΕΥΡΩΠΗ
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»
Βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσα από ειρηνικό διάλογο, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει, από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα...
«Λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας