Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο γερμανικός Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup
EUROKINISSI

Ο γερμανικός Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup

  • A-
  • A+

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ υποδέχτηκαν με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για «θετικά μηνύματα από το Eurogroup» κάνει λόγο η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται σε διάχυτη αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά στις 24 Μαΐου.

«Απομένουν 14 ημέρες σκληρής δουλειάς σε επίπεδο Εuro Working Group για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας στις λεπτομέρειές του, δεδομένου ότι ο διάβολος κρύβεται ακριβώς στις λεπτομέρειες», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει μέχρι οι πιστωτές ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους το καλοκαίρι» και σημειώνει ότι «χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου».

«Σε έξι χρόνια η κρίση δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, έχει θεσμοθετηθεί - με δραματικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι χωρίς συμφωνία των πιστωτών η πολιτική στην Αθήνα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα.

«Η αμφίσημη συμφωνία-τούρμπο με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Die Welt», η οποία κάνει λόγο για «αιφνιδιαστικά γρήγορη» συμφωνία με την Αθήνα για νέα μέτρα λιτότητας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, αλλά το καινούργιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, συμφώνησαν τελικά να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλά από αυτά που μέχρι τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρούσε σωστά», τονίζει ο συντάκτης και αναφέρει ότι το Βερολίνο ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος - αν θα άνοιγε καν.

Από την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, προκύπτει ότι πραγματική παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους με τη μορφή κουρέματος δεν θα υπάρξει, ενώ οι διατυπώσεις, εκτιμάται, είναι αόριστες και επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. 

«Είναι αυτός λόγος για να πανηγυρίζουν οι Έλληνες; Μπορεί το ΔΝΤ να είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη; Πιθανόν τίποτα από τα δύο (...) Μόνο τη νέα θέση για τις ελαφρύνσεις χρέους θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πουλήσει ως πρόοδο» καταλήγει η εφημερίδα.

«Ευχάριστο μήνυμα για την Αθήνα» είναι ο τίτλος της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι η ευρωζώνη θέλει για ακόμη μία φορά να κάνει παραχωρήσεις για την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Αθήνα θα πληρώσει τα δάνεια εν μέρει αργότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί και με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, «θα μπορούσαν για ακόμη μία φορά να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των δανείων της Ελλάδας» καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι πλέον ορατή η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, ενώ θα γίνει μακροπρόθεσμα συζήτηση για ελαφρύνσεις στο χρέος.

«Το Eurogroup προσελκύει την Ελλάδα με ελαφρύνσεις χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία.

Για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκανε δηλώσεις μετά την, ασυνήθιστα σύντομη, συνεδρίαση του Eurogroup. Είπε μόνο ότι «προχωρήσαμε σε σημαντικό βαθμό».

«Ως γνωστόν, ο Σόιμπλε δεν θεωρεί αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως η ελάφρυνση αποτελεί προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Γερμανός υπουργός επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τέλη Μαΐου, η επόμενη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα έκλεινε η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.».

ΕΥΡΩΠΗ
Γερμανικός «οδικός χάρτης» για την Ελλάδα
Τη δική της εκδοχή για τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Η ανακοίνωση αυτή, την οποία...
Γερμανικός «οδικός χάρτης» για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι
Φουντώνει το επικοινωνιακό παιχνίδι για τη δημιουργία εντυπώσεων προς τα έξω τόσο από την πλευρά των Βρυξελλών όσο και των Αθηνών για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι...
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο γερμανικός Τύπος για το Eurogroup
Oι δανειστές συμφώνησαν στην εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, στην παραμονή του ΔΝΤ και σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018 με βάση την ανάλυση που θα κάνει το Ταμείο. Έτσι συνοψίζει ο...
Ο γερμανικός Τύπος για το Eurogroup
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεράκια να σκοτώσουν την Ελλάδα»
Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ζητάει να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα και εκφράζει την αντίθεσή του στη λήψη πρόσθετων μέτρων από την...
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεράκια να σκοτώσουν την Ελλάδα»
ΕΥΡΩΠΗ
Προτείνει την έκδοση παράλληλου νομίσματος
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει την έκδοση IOUs για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις άμεσες ανάγκες της και κυρίως τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν καιρό
Προτείνει την έκδοση παράλληλου νομίσματος
ΕΥΡΩΠΗ
Το Μαξίμου διαψεύδει το «σενάριο τρόμου» της SD
Τα βήματα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, περιγράφει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο βήμα θα γίνει στο Eurogroup. Το...
Το Μαξίμου διαψεύδει το «σενάριο τρόμου» της SD

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας