Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσωρινό «μπλόκο» από τη Γαλλία στην TTIP

(Christian Charisius/dpa via AP)

Προσωρινό «μπλόκο» από τη Γαλλία στην TTIP

  • A-
  • A+

Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με την δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η Γαλλία τάχθηκε σήμερα κατά του σχεδίου της συμφωνίας αυτής προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές». 

«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει όχι στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς» διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Ματίας Φεκλ, είχε χαρακτηρίσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ως την «πιο πιθανή επιλογή».

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ:  «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Από την πλευρά του ο Βιβιάν Περτισό, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε, πάντως, ότι οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Περτισό.«Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ».

Ενστάσεις και από την Αυστρία

Μετά τη Γαλλία και η Αυστρία εκφράζει αντιρρήσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Βέρνερ Φάιμαν να δηλώνει ότι « Δεν επιτρέπεται να υπάρξει υπονόμευση των ευρωπαικών “στάνταρντ”».

Ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος σε σύνοδο στη Στοκχόλμη, το Σάββατο, στην οποία θα εξεταστούν οι κίνδυνοι με τους οποίους συνδέεται η TTIP.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στο Αυστριακό Εργατικό Επιμελητήριο (Εργατικό Κέντρο), ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε πως την ώρα που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, δεν επιτρέπεται να μειώνονται κεκτημένα στους τομείς του περιβάλλοντος, των τροφίμων, της εργασίας, της προστασίας του καταναλωτή, των κοινωνικών υποδομών, τα οποία οικοδομήθηκαν από ολόκληρες προηγούμενες γενιές και «τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε και ως εκ τούτου ελέγχουμε ενδελεχώς τα σχετικά κείμενα».

Η Αυστρία, όπως είπε, έχει αυτή τη στιγμή μία σαφή θέση και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των πολιτών της δεν θέλει συμφωνίες με τις οποίες χειροτερεύουν τα «στάνταρντ», κάτι που καθιστά σαφές πως κυβέρνηση και φορείς πρέπει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του πληθυσμού.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρξει πολύ κρίσιμη εξέταση ως προς την καθιέρωση διαιτητικών δικαστηρίων και ο ίδιος διερωτάται, «γιατί κράτη των οποίων τα δικαστήρια είναι αντικειμενικά και ανεξάρτητα, χρειάζονται ένα τέτοιον επιπλέον θεσμό, με του οποίου τη βοήθεια υποσκάπτονται καλά στάνταρντ, που εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε και που θα έπρεπε να βελτιώνονται και όχι να χειροτερεύουν».

Οι αποκαλύψεις της Greenpeace

Η Greenpeace προχώρησε χθες σε σοκαριστικές διαρροές απόρρητων εγγράφων για την συμφωνία ΤΤΙΡ, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.

Τις 248 σελίδες των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό γραφείο της οργάνωσης, το οποίο αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου της ΤΤΙΡ, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο. 

Η αποκάλυψη έρχεται έπειτα τις τεράστιες επιφυλάξεις και τις διαμαρτυρίες, που  πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει «γην και ύδωρ» στις μεγάλες πολυεθνικές εις βάρος καταναλωτών και εργαζομένων, παρακάμπτοντας τα τοπικά, εθνικά, αλλά και κοινοτικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα και θεσμούς.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, θα αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, την προστασία του κλίματος και την υγεία, αλλά εξαιρετική ωφέλιμη για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Ειδικότερα, κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.

Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», απόδειξη της πρόθεσής τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα.

Πίσω από κλειστές πόρτες

Τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν γιατί οι διαπραγματεύσεις αυτές παρέμειναν για τόσο καιρό μυστικές. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ επικρίνουν εξ αρχής την αδιαφάνεια των συνομιλιών.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αλλά πολύ γενικόλογες. Επιπλέον οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.

Όσο δυσανάγνωστα κι αν είναι, ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου.

«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση», είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση», τόνισε και «το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει, συγγνώμη, κάναμε λάθος», είπε από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς. 

Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή» της Ευρώπης, που απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά δυνητικά βλαβερών προϊόντων, όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες, με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.

Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης. 

«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η ρύθμιση για την προστασία της υγείας

Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών». 

Όπως τονίζει, ελπίζει ότι με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».

Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει ότι μεταξύ των πλευρών εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

Πάντως τα κείμενα είναι αυθεντικά. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις. 

«Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (...) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Οριστική η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Ρωσία για να διασωθεί η συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς και αποσύρονται τον επόμενο μήνα. Όπως...
Οριστική η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
ΕΥΡΩΠΗ
Η αποτυχία είναι ορφανή
Η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες κι όμως ούτε η Ανγκελα Μέρκελ ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε κανείς άλλος θέλει να υιοθετήσει τα κείμενα της συνάντησης...
Η αποτυχία είναι ορφανή
ΕΥΡΩΠΗ
Εμπορική συμφωνία -χαστούκι στον Τραμπ
Ηχηρό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι η εκστρατεία του για επαναφορά του προστατευτισμού -μια ευγενικότερη λέξη για τον οικονομικό εθνικισμό-...
Εμπορική συμφωνία -χαστούκι στον Τραμπ
ΕΥΡΩΠΗ
Ρήγμα και... «G6» για την κλιματική αλλαγή
Διάσταση απόψεων μεταξύ των ηγετών των εφτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καταγράφηκε στη σύνοδο των G7, στη Σικελία. Όπως αναμενόταν, ο...
Ρήγμα και... «G6» για την κλιματική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
Συνήθως μιλάμε για τις πρώτες 100 μέρες μιας κυβέρνησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζοντας τον κανόνα έκανε τους πάντες άνω-κάτω τις πρώτες 100... ώρες....
Ο Τραμπ έδωσε αβάντα στην Κίνα!
ΕΥΡΩΠΗ
Βερολίνο: Μήνυμα ελήφθη
Οι δηλώσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, έδειξαν το δρόμο που θα ακολουθήσει η ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη. Το...
Βερολίνο: Μήνυμα ελήφθη