• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.3°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 4.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.4°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  78%

Παρατηρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία. Δίνει το «οκ» για απελευθέρωση βίζας

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

«Βγάζει κάρτα», απελευθερώνει τη βίζα

 • A-
 • A+

Η Άγκυρα εξακολουθεί να μην πετυχαίνει τους στόχους αναφορικά με τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι βάζει σε... περιπέτειες το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και κατ' επέκταση τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Οι Financial Times αναφέρουν πως στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, Τετάρτη, αυτό καταγράφεται ως η μεγαλύτερη αδυναμία της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως έχει εκπληρώσει τα 64 από τα 72 σημεία που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απελευθέρωσης της βίζας.

Βασικό αγκάθι είναι η αδυναμία (σ.σ. ή απροθυμία) της Άγκυρας να αναθερήσει την τουρκική νομοθεσία αναφορικά με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα για να προστατευθούν βασικά δικαιώματα.

«Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς καθυστερήσεις» καταγράφεται στην έκθεση. 

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η Άγκυρα καλείται να «ευθυγραμμίσει την τουρκική νομοθεσία για την τρομοκρατία» με βάση τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της ΕΕ, ιδιαίτερα στην «αναλογικότητα της δράσης». Επίσης συμβουλεύει την Άγκυρα να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα επιθεωρεί «πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οργανισμούς επιβολή της τάξης».

Τα παζάρια για την άμεση απελευθέρωση της βίζας από την Τουρκία στη Σένγκεν (μέχρι τον επόμενο μήνα αναφέρεται στη συμφωνία) έχουν εξελιχθεί στο πιο «καυτό» θέμα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία ως επιτυχημένη , το ενδεχόμενο να μετακινούνται οι Τούρκοι εντός Σένγκεν χωρίς βίζα έχει φέρει ενόχληση και αντιδράσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε νέα επιχειρήματα σε λαϊκίστικα αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Η Άγκυρα δέχεται αυστηρή κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και αρκετές κυβερνήσεις για τις «επιδόσεις» της στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτεα μετά τη σύλληψη ορισμένων γνωστών δημοσιογράφων επειδή ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Ωστόσο, η έκθεση της Κομισιόν δίνει καλούς βαθμούς στην Άγκυρα, καθώς έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα 72 προαπαιτούμενα.

«Η Κομισιόν αναγνωρίσει την καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις τουρκικές αρχές και την ενθαρρύνει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρώσουν όλα τα σημεία και να απελευθερωθεί η βίζα από τον Ιούνιο» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Financial Times, οι διατυπώσεις στην έκθεση μπορεί να αλλάξουν προτού δημοσιευθεί, ενώ, επιπρόσθετα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν πως η Άγκυρα πήρε νέα μέτρα χθες το βράδυ για ένα από τα προαπαιτούμενα (σ.σ. την απελευθέρωση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους).

Παρά την κριτική από τον ΟΗΕ και κάποιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτωνη έκθεση εγκωμιάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό και για την δραστική μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Η έκθεση, τέλος, επισημαίνει ότι από τα οκτώ εναπομείναντα προαπαιτούμενα τα δύο είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο. Αυτά είναι:

Η αναβάθμιση των βιομετρικών διαβατηρίων για να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που είναι συμβατά με τα στάνταρ της ΕΕ και

Οι συμφωνίες που πρέπει να υπογράψει η Τουρκία με άλλες χώρες για να στείλει πίσω παράτυπους μετανάστες. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι είναι άσκοπο η Τουρκία να τα ολοκληρώσει και προτείνουν μια ειδική απελευθέρωση (σ.σ. της βίζας).

Θα προτείνει απελευθέρωση βίζας

Η ιστοσελίδα politico, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, επισημαίνει ότι η Κομισιόν θα προτείνει αύριο την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από την ευρωβουλή όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Κομισιόν έχει δύο βασικά επιχειρήματα για να δώσει το «πράσινο φως». Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με την απουσία άλλης βιώσιμης εναλλακτικής για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την αποφυγή μετατροπής της Ελλάδας σε γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων και το δεύτερο με το γεγονός ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να αγνοεί την Τουρκία, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Η Τουρκία από τη μεριά της, επισημαίνει το Politico, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά άβολων παραχωρήσεων σε θέματα Δημοκρατίας.

Ολοκληρώνοντας, η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει μεγαλοστομία τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με το ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ό, τι η Τουρκία την Ευρώπη, μια και με το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού λιγότεροι πρόσφυγες έχουν πια το κίνητρο να περάσουν στην Ελλάδα, γεγονός που θα προσέθετε μεγαλύτερο βάρος στην Άγκυρα, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας. 

Από την άλλη μεριά η ιστοσελίδα υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Τουρκία αντανακλά την απόγνωσή τους και την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ομάδα BIRN: Frontex-Europol έκαναν «εκπτώσεις» για τα προσωπικά δεδομένα προσφύγων
Με τη στήριξη της Κομισιόν συγκέντρωναν και αντάλλασσαν πληροφορίες που αφορούσαν ακόμη και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, στο όνομα της καταπολέμησης τους εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Ομάδα BIRN: Frontex-Europol έκαναν «εκπτώσεις» για τα προσωπικά δεδομένα προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
Η Κομισιόν εγκαλεί τον επικεφαλής της συνοριακής δύναμης της Ε.Ε. για την αποτυχία της Frontex να προσλάβει έστω έναν από τους 40 αξιωματούχους που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και...
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικοί «λεονταρισμοί» για το μεταναστευτικό
Με την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που είχε συνάψει με την Ε.Ε. απειλεί η γείτων χώρα, ως «αντίποινα» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τουρκικοί «λεονταρισμοί» για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις Ε.Ε. στην Τουρκία για την προσφυγική συμφωνία με την Ελλάδα
Μήνυμα προς στην Άγκυρα έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αφορμή για τη σημερινή ενέργεια της Κομισιόν στάθηκε η δήλωση του Τούρκου...
Πιέσεις Ε.Ε. στην Τουρκία για την προσφυγική συμφωνία με την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
Στην άρνηση των προσφύγων που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία, να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό εκτός της Γερμανίας, καυτηρίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή, το...
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
ΕΥΡΩΠΗ
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»
Η Τουρκία θα φέρει την ευθύνη αν καταρρεύσει η μεταναστευτική συμφωνία με την Ε.Ε., δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και απαντάει στο τελεσίγραφο που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσολου ότι έχει «ανοσία» στις τουρκικές...
«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας