Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΕΕ μεταξύ Λιβύης και... Άγκυρας

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο προσφυγικό

(AP Photo/Gregorio Borgia)

Η ΕΕ μεταξύ Λιβύης και... Άγκυρας

  • A-
  • A+

Πληθαίνουν οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Τη στιγμή που η συμφωνία με την Τουρκία δέχεται σημαντικούς τριγμούς, το μέτωπο της Λιβύης «φουντώνει» με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται και την ΕΕ να αναζητά λύσεις για την κεντρική Μεσόγειο.  Ερντογάν και Νταβούτογλου τραβάνε το σχοινί και προκαλούν τις Βρυξέλλες

Μεγαλώνει η ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να επεκτείνουν τον ρόλο μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο, καθώς η Ένωση προετοιμάζεται για ένα νέο μεγάλο κύμα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι ετοιμάζονται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική.

Η ΕΕ είναι υπό πίεση προσπαθώντας να βρει λύσεις μπροστά σε μια αυξανόμενη ανθρώπων αυτό το καλοκαίρι από την ακτή της Λιβύης προς τις γειτονικές χώρες. Οι προκλήσεις για την ΕΕ έχουν αυξηθεί εξαιτίας των στοιχείων που δείχνουν πως η αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για τις επαναπροωθήσεις σπρώχνει τους διακινητές προς την κεντρική Μεσόγειο και όχι το Αιγαίο.

Η επικεφαλής Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι υπουργοί εξετάζουν να ενισχύσουν τη ναυτική δύναμη, γνωστή με το όνομα «Επιχείρηση Σοφία», για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές ανθρώπων και να ενισχύσουν τη συνοριακή ασφάλεια.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που συνδέεται με την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τη Λιβύη, όπου τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Με βάση τα συμπεράσματα από τη συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ η επέκταση της «Επιχείρησης Σοφία» θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ανάπτυξη της ακτοφυλακής της Λιβύης και την ενδυνάμωση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Παρά το γεγονός πως τέτοιες κινήσεις σημαίνουν επέκταση της ναυτικής αποστολής δεν συμπεριλαμβάνουν περαιτέρω βήματα όπως επιχειρήσεις στα λιβυκά ύδατα, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περισσότερες πολιτικές αποφάσεις.

Αξιωματούχοι δήλωναν πως η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα μπορούσε να λάβει τέτοιες αποφάσεις, καθώς απαιτείται πρόσκληση από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι υπουργοί της ΕΕ, ακόμη, αποφάσισαν πως είναι έτοιμοι να στείλουν μια αποστολή «πολιτών» για να βοηθήσουν τη Λιβύη να δημιουργήσει αστυνομία και σύστημα δικαιοσύνης, βοηθώντας στην ενδυνάμωση της δυνατότητάς της να ελέγξει τα σύνορά της, να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ζαν Μαρκ Ερό, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Λιβύη είναι κεντρική για την αντιμετώπιση των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Το «ανατολίτικο παζάρι» συνεχίζεται

Την ίδια στιγμή η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας περνάει από... σαράντα κύματα με την Άγκυρα να τηρεί σκληρή στάση και να απειλεί με ακύρωσή της σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων θα υιοθετήσει την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής της συμφωνίας και θα δώσει στη δημοσιότητα μια ανάλυση «σημείο προς σημείο» με την πορεία υλοποίησής της.

Στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας επικεντρώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρασβούργο. «Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το κοινό τους συμφέρον να προχωρήσουν στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και να σεβαστούν τη συμφωνία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου. Οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχία αυτής της συμφωνίας», σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα 83 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας που χορήγησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, τα 20 εκατ. θα απορροφηθούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρότι τα 80 εκατ. που έχει ήδη λάβει ο οργανισμός δεν έχουν αξιοποιηθεί, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε: «Το πρώτο συμβόλαιο αφορούσε τη δημιουργία 20.000 θέσεων με επιδότηση ενοικίου. Έγινε αργό ξεκίνημα αλλά τώρα υπάρχει επιτάχυνση στην εφαρμογή του. Όσον αφορά το σημερινό δεύτερο συμβόλαιο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα το εφαρμόσει».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται στην Ελλάδα, δίνεται σε «αναγνωρισμένους» οργανισμούς που γνωρίζουν πως πρέπει να δαπανάται με τον καλύτερο τρόπο η ευρωπαϊκή βοήθεια, έτσι ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των μεταναστών.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρέπει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της Σένγκεν, ειδάλλως η χώρα του δεν θα εκπληρώσει της δεσμεύσεις της.

«Πρόκειται για αμοιβαία δέσμευση. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται, τότε δεν μπορεί βέβαια να αναμένει από την Τουρκία να κάνει βήματα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το αεροδρόμιο της Άγκυρας λίγο πριν μεταβεί στο Στρασβούργο.

Απάντηση στον Τούρκο πρωθυπουργό έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας πως «κ Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια προκειμένου να πετύχει την κατάργηση της βίζας για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κριτήρια δεν θα χαλαρώσουν».

Αναθεώρηση από το... παράθυρο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, ακόμη, από τις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συγκροτήσουν τη βάση του νέου Συντάγματος της Τουρκίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ετήσια «έκθεση προόδου» του για την Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, στην οποία επέκρινε την Άγκυρα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου που επικρατεί στην χώρα.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) προσπαθεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το οποίο είχε καταρτιστεί από τη στρατιωτική χούντα, το καθεστώς που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980. 

Ωστόσο επικριτές του AK εκφράζουν φόβους ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα ενδέχεται να οδηγήσει σε συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας στα χέρια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πυροβολεί αδιακρίτως ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, από την πλευρά του συνεχίζει να ρίχνει «λάδι» στη φωτιά δηλώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ότι η Άγκυρα χρειάζεται τις Βρυξέλλες».

Άσκησε, ακόμη, κριτική στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλούσα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, την οποία χαρακτήρισε «προκλητική».

«Σε μια περίοδο που οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε θετική φάση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών, το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων ή ακόμη την κατάργηση της βίζας, το να παρουσιάζεται μια έκθεση σαν αυτή είναι προκλητικό», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτή η χώρα  έχει αναλάβει τρία εκατομμύρια ανθρώπους για να μην ενοχληθούν οι Ευρωπαίοι (...) Τι λέει η έκθεση για αυτό το θέμα; Τίποτα», συνέχισε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθούν το Σάββατο έναν καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζίαντεπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 18 Μαρτίου προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

 

ΕΥΡΩΠΗ
«Ποια γενοκτονία; Το Ολοκαύτωμα!»
Μέσα από ένα σερί δηλώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι μεταχειρίζεται «μηχανισμούς προπαγάνδας, τους Αρμένιους ή τρομοκρατικές ομάδες» για να καταστρέψει τη διεθνή θέση...
«Ποια γενοκτονία; Το Ολοκαύτωμα!»
ΕΥΡΩΠΗ
«Θέλουν να μας αδρανοποιήσουν στην ανατολική Μεσόγειο»
Το διπλωματικό παιχνίδι διεκδίκησης ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και εάν αυτές δεν ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ, συνεχίζει ακάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Θέλουν να μας αδρανοποιήσουν στην ανατολική Μεσόγειο»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο αποκλεισμός τον έκανε... Τούρκο
Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της Αγκυρας από τη «λευκή λίστα» του κορονοϊού - τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες ανοίγει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο αποκλεισμός τον έκανε... Τούρκο
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν συναντά τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες
Για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της πολιτικής που ασκεί τον τελευταίο καιρό, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά...
Ο Ερντογάν συναντά τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση από Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες περί πολιτικού εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση την Άγκυρας να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ώστε αυτοί να περάσουν...
Τουρκία: Ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση από Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Βρυξέλλες «συσκέπτονται» για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δεν θέλει την Ε.Ε
Τις επόμενες κινήσεις τους στη σκακιέρα της Λιβύης ετοιμάζουν οι μεγάλοι παίκτες, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη «σύμπραξη» που καταγράφηκε στο Βερολίνο.
Οι Βρυξέλλες «συσκέπτονται» για τη Λιβύη, ο Ερντογάν δεν θέλει την Ε.Ε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας