Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυνατό «όχι» στα κλειστά σύνορα από τους Ισπανούς

«Σταματήστε τη συμφωνία» φώναξαν οι διαδηλωτές

AP Photo/Francisco Seco

Δυνατό «όχι» στα κλειστά σύνορα από τους Ισπανούς

  • A-
  • A+

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, αλλά και την επίσημη στάση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία τελεί υπό προθεσμία, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι είναι επί της ουσίας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, οι Ισπανοί αντιδρούν στα κλειστά σύνορα με αλληλεγγύη. Στην πλειονότητά τους διαφωνούν με τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, για την επαναπροώθηση των προσφύγων.

Πόλεις και αυτόνομες διοικήσεις δηλώνουν πρόθυμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, η εκκλησία συγκεντρώνει και στέλνει βοήθεια όπου παρίσταται ανάγκη.

Κάνοντας μια μικρή «βόλτα» στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ανακαλύπτει κανείς ότι οι Ισπανοί μόνο γεωγραφικά βρίσκονται μακριά από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Διαδήλωση στη Μαδρίτη

Χθες, μέλη οργανώσεων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης με βασικό σύνθημα «Σταματήστε της συμφωνία».

Ήταν μια συμβολική κίνηση εν όψει της συνόδου κορυφής, η οποία αναζητά συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να μπορούν να απελαύνουν πρόσφυγες στα τουρκικά εδάφη.

AP Photo/Francisco Seco

Τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν: «Ντροπή σου Ευρώπη», «Όχι πόλεμοι, όχι σύνορα» και «Εμείς πουλήσαμε τα όπλα και τώρα τα θύματά τους φεύγουν για να σωθούν».

Μεσίστια η σημαία της Ε.Ε.

Στην περιφέρεια της Βαλένθια στην Ισπανία, οι πόλεις Καστεγιόν, Έλτσε και Σαν Βιθέντε ντελ Ρασπέιγ, αλλά και άλλες, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο να επαναπροωθηθούν στη Τουρκία Σύροι πρόσφυγες, με συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες η ευρωπαϊκή σημαία με τα αστέρια κυματίζει μεσίστια στα κτίρια των δημαρχείων, έπειτα από κινητοποίηση οργανώσεων αρωγής και πολιτών.

Ειδικά στην Καστεγιόν, από σήμερα στο κτίριο του δημαρχείου, υπάρχει μια αφίσα με το μότο «Πρόσφυγες Καλώς Ήρθατε», ως ένδειξη ότι γίνονται δεκτές αιτήσεις ασύλου.

Οι τρεις παραπάνω πόλεις προτίθενται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και κάνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να πετύχουν κρατική ή άλλη βοήθεια για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

Ως συνήθως, στην κεφαλή της προσπάθειας βρίσκονται πολίτες και οργανώσεις βοήθειας, που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο.

Η πίεση από τους δήμους και τους πολίτες ήταν τόσο ισχυρή, ώστε και το τοπικό Κοινοβούλιο της Βαλένθια, που κυριαρχείται από το Λαϊκό Κόμμα, αναγκάστηκε να ακολουθήσει και να ζητήσει συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, τον ΟΗΕ και τοπικές οργανώσεις βοήθειας.

«Προδοσία της χριστιανικής Ευρώπης»

Στον βορρά της Ισπανίας, επίσης, ο επίσκοπος του Σαν Σεμπαστιάν χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας «ντροπιαστική και ανέντιμη», ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «προδίδει τις χριστιανικές ρίζες της».

Αναφερόμενος στο δράμα που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα «χτυπώντας τις πόρτες της Ευρώπης», αναφέρει ότι απαιτεί «μια ειδική συμφωνία» για τους πρόσφυγες.

Και τονίζει ότι η απόφαση για τη συμφωνία ελήφθη «σε άλλα μήκη», εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατακρίνοντας το γεγονός ότι «υπάρχουν άλλα περιβάλλοντα λήψης αποφάσεων και αυτές λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, χωρίς να ερωτώνται οι αντιπρόσωποι των λαών», οι οποίοι στη συνέχεια «οφείλουν να συμμορφώνονται στην κομματική πειθαρχία».

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η επισκοπή του Σαν Σεμπαστιάν έχει συγκεντρώσει περί τα 600.000 ευρώ σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, τα οποία κατευθύνονται σε διάφορα σχετικά προγράμματα, ενώ έχει ξεκινήσει ακόμη μία εκστρατεία συγκέντρωσης βοήθειας, η οποία θα προορίζεται για τη δημιουργία ή στήριξη των υπαρχόντων νοσοκομείων που παρέχουν υπηρεσίες στα θύματα του πολέμου στο Χαλέπι και στη Δαμασκό.

«Θεσμική απιστία» καταγγέλλει η Καταλονία

Κατηγορώντας την ισπανική κεντρική κυβέρνηση για «θεσμική απιστία», η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας ζητά να έχει απευθείας πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του προσφυγικού.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της αυτόνομης διοίκησης, Ντολόρς Μπάσα, δήλωσε πως η Καταλονία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 5.000 πρόσφυγες σε δύο χρόνια, ωστόσο χρειάζεται πόρους για τη διαχείριση των αναγκών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «20 minutos», η Ε.Ε. δίνει ποσό ύψους 6.000 ευρώ ετησίως για κάθε πρόσφυγα που φιλοξενείται στις χώρες-μέλη, ωστόσο η Καταλανή υπουργός υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά δεν φτάνουν στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Για τους λόγους αυτούς, ζητά ευρωπαϊκούς πόρους και καταγγέλλει την ισπανική κεντρική κυβέρνηση για ανεπάρκεια αλλά και έλλειψη προγράμματος που καλύπτει σταθερά τις ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και αναγκάζονται να περιμένουν έως και τρεις μήνες έως ότου λάβουν μια απάντηση.

ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας συμφωνία νομικά ισχυρή και εφαρμόσιμη
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής. Τα «ανοιχτά» θέματα που χρήζουν αποσαφήνισης, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, που θέτει...
Αναζητώντας συμφωνία νομικά ισχυρή και εφαρμόσιμη
ΕΥΡΩΠΗ
Σουλτς: Δεν περιμένω τελική απόφαση στη σύνοδο
Την εκτίμηση ότι η αυριανή σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας δεν θα έχει την πολυπόθητη έκβαση εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Εάν δεν επιτευχθεί ευρωπαϊκή λύση που να αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγικής...
Σουλτς: Δεν περιμένω τελική απόφαση στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή σύνοδος κάτω από τη βαριά σκιά της Αγκυρας
Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατ’ αρχήν αυτή συμφωνία με την Τουρκία είναι συμβατή με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο, , η οποία αναμένεται να πάρει τελική μορφή της στη σύνοδο...
Ευρωπαϊκή σύνοδος κάτω από τη βαριά σκιά της Αγκυρας
ΕΥΡΩΠΗ
Ο νέος «τιμοκατάλογος» της Άγκυρας
Το προσχέδιο της πρότασης που κατέθεσε η Τουρκία στην ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters. Όπως είχαν αποκαλύψει, νωρίτερα, οι Financial Times και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου, η...
Ο νέος «τιμοκατάλογος» της Άγκυρας
ΕΥΡΩΠΗ
Γάμος συμφερόντων Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό
Στο επίκεντρο της κρίσιμης συνόδου της Ε.Ε. με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό θα βρεθεί φυσικά και η Ελλάδα. Με όπλο την εθνική γραμμή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας. Εξαρτώμενοι πλήρως...
Γάμος συμφερόντων Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
«Η Ε.Ε. κλείνει τον βαλκανικό διάδρομο»
Το οριστικό κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» και της προσφυγικής ροής από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Der Standard που επικαλείται...
«Η Ε.Ε. κλείνει τον βαλκανικό διάδρομο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας