Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικοί τριγμοί στην Κύπρο από την επίσκεψη Τουσκ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυπριακής ηγεσίας, η επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδέχεται να γίνεται για να ασκηθούν πιέσεις προς την κυπριακή πλευρά υπέρ της Τουρκίας

AP Photo/Burhan Ozbilici

Πολιτικοί τριγμοί στην Κύπρο από την επίσκεψη Τουσκ

  • A-
  • A+

Λευκωσία, ανταπόκριση

Ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Τρίτη, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ και σχολιάζοντας την κάθοδο στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η Λευκωσία θα ξεκαθαρίσει ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει, ως αντάλλαγμα για συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας επί του προσφυγικού.

Όπως είπε και άσκηση πιέσεων να είναι η επίσκεψη Ντόναλντ Τουσκ, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνονται με ομοφωνία.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά.

«Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα», είπε ο κ. Κασουλίδης, «είναι γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Ομήρου: Οχι σε ανατολίτικα παζάρια

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως είναι λάθος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι, το οποίο επιβάλλει η Τουρκία.

Σχολιάζοντας την κάθοδο Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου εξέφρασε απορία για την επίσκεψη και ανέφερε πως προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Τουρκίας, για άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι με τις συμπεριφορές που υιοθετούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά συλλογικά όργανα τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το κύρος, η αξιοπιστία και η πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΣΥ: Απευθείας διάλογος με την Τουρκία

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα, ο ΔΗΣΥ σχολιάζει την επίσκεψη Τουσκ, σε σχέση και με αποφάσεις που αναμένονται από την Τουρκία.

«Θέλουμε να επισημάνουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ότι εκείνο που για χρόνια διαπιστώναμε ότι θα έπρεπε να συμβεί, δηλαδή απευθείας διάλογος με την κατοχική δύναμη, φαίνεται τώρα σε κάποιο βαθμό να γίνεται».

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι «αυτό οφείλεται από τη μια στο γεγονός ότι υπάρχει διεθνώς συνείδηση ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, το εννοεί και επιδιώκει μια λογική και έντιμη συμφωνία για λειτουργική λύση του Κυπριακού και αυτό ασκεί κάποια πίεση και στην Άγκυρα και, από την άλλη, στην ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις».

Επιπλέον, ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε το μέγεθος του προσφυγικού ζητήματος και την απειλή-πρόκληση που αποτελεί για την ενωμένη Ευρώπη. Ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία, διαπιστώνουμε τη διάθεση να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνησή μας. Με δεδομένη την επιθυμία της Κύπρου να συμβάλει στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε αυτό το φλέγον ζήτημα, θεωρούμε όμως ότι ήρθε η ώρα και για την Τουρκία να συνεργαστεί εποικοδομητικά και στο Κυπριακό».

ΑΚΕΛ: Όχι σε άνοιγμα κεφαλαίων

Εν όψει της επίσκεψης Τουσκ στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει σε πιθανό άνοιγμα κεφαλαίων ως αντάλλαγμα για τις όποιες υπηρεσίες της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά κράτη σε σχέση με το προσφυγικό.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Σκόνταψαν σε εμπόδιο, συνεχίζουν την κούρσα
Αν και η απογοήτευση από το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό ως προς το εδαφικό είναι δεδομένη, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις που έκαναν Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια και...
Σκόνταψαν σε εμπόδιο, συνεχίζουν την κούρσα
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι, υπάρχει προοπτική για λύση μέσα στο 2016»
Προοπτική για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 βλέπει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εκτιμά ότι η τουρκική αδιαλλαξία θα μπορούσε να καμφθεί λόγω των γεωστρατηγικών δεδομένων, αλλά...
«Ναι, υπάρχει προοπτική για λύση μέσα στο 2016»
ΕΥΡΩΠΗ
Ακιντζί: Τα προβληματικά κεφάλαια στο Κυπριακό
Τα κεφάλαια του Κυπριακού, στα οποία υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αποκάλυψε ο Μουσταφά Ακιντζί. Περιλαμβάνουν τη διακυβέρνηση, την οικονομία, το περιουσιακό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακιντζί: Τα προβληματικά κεφάλαια στο Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
«Πρώτα οι υποχρεώσεις σας»
«Σφήνα» στις διαβουλεύσεις για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες μπαίνουν το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ● Κοινή επιδίωξη του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η περαιτέρω...
«Πρώτα οι υποχρεώσεις σας»
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμο το 2016 για το Κυπριακό
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι στους μήνες διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό επιτελέστηκε σημαντικό έργο, αλλά δεν θεωρεί ότι αυτό είναι επαρκές για να λεχθεί με...
Κρίσιμο το 2016 για το Κυπριακό
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοιγμα κεφαλαίων στις συζητήσεις με την Τουρκία θέλει η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Θα αφορά τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ενέργεια και την παιδεία, τα οποία έχει παγώσει...
Άνοιγμα κεφαλαίων στις συζητήσεις με την Τουρκία θέλει η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας