Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συσκέψεις χωρίς τον... ξενοδόχο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις υπουργός Εσωτερικών Νορβηγίας και Ελβετίας

AP Photo/Virginia Mayo

Συσκέψεις χωρίς τον... ξενοδόχο

  • A-
  • A+

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συγκεντρώθηκαν σήμερα (Πέμπτη) για ακόμη μία φορά στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το σχέδιο συμφωνίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ολλανδό Κλάας Ντίκοφ, επί τάπητος τέθηκαν η αποκατάσταση της Ζώνης Σένγκεν, οι συνέπειες από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, καθώς και το θέμα της δημιουργίας ευρωπαϊκής συνοροφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Απριλίου.

Σχετικά με την πρόταση «ένας προς ένας», δηλαδή να γίνεται μία επανεγκατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα είναι ένας προσωρινός και όχι μόνιμος μηχανισμός, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης στην Ευρώπη και ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Επιφυλάξεις για τη βίζα

Επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την άρση των όρων και των προϋποθέσεων όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου για τους υπηκόους της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν από το καλοκαίρι.

Το ζήτημα αυτό είναι στοιχείο-κλειδί του σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, και ειδικά το Βερολίνο ευελπιστεί ότι θα σταματήσει τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

AP Photo/Virginia Mayo

Στόχος οι 6.000 μετεγκαταστάσεις 

Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Ωστόσο -όπως υπενθύμισε ο ίδιος- μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα. Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε πως εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως αυτή τη στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Συμπλήρωσε πως έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα hotspots και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Σχετικά με τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώνει η Τουρκία για να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. «Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί», υποστήριξε.

Από την πλευρά τους, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex. «Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», σημείωσε επίσης. 

Τι ζητάει η Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της Ε.Ε. και διέφυγαν σε μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα.

Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης συνόδου κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

«Απευθυνόμαστε στην Ε.Ε., στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της: την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα».

Η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών-μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Τουρκικός... χαβάς

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, διευκρίνισε σήμερα το πλαίσιο επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων στη γείτονα.

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί στο έδαφός πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε επικαλούμενος τη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Επικριτική -όπως πάντα- η Αυστριακή

«Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από το Συμβούλιο.

«Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στη θάλασσα», πρόσθεσε η ίδια.

Στο περιθώριο της συνόδου, η Αυστριακή υπουργός επέμεινε στη διατήρηση των εθνικών συνοριακών ελέγχων, «έως ότου διασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς δεν πιστεύει πως θα είναι εφικτή μία άρση των ελέγχων μέχρι τον Μάιο.

Ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει την επιστροφή στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς ελέγχους έως το τέλος του χρόνου, τον χαρακτήρισε «καλή πρόθεση», ωστόσο τόνισε ότι «σίγουρα δεν πρόκειται να στηριχθούμε σε αυτό, αλλά θα παραμείνουμε στα δικά μας μέτρα σε εθνικό επίπεδο».

ΕΥΡΩΠΗ
«Θολά» σημεία και εκκρεμότητες
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα αγγίζει απαλά το μεταναστευτικό και δεν δίνει απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες. Επαναλαμβάνει ότι...
«Θολά» σημεία και εκκρεμότητες
ΕΥΡΩΠΗ
Ο νέος «τιμοκατάλογος» της Άγκυρας
Το προσχέδιο της πρότασης που κατέθεσε η Τουρκία στην ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters. Όπως είχαν αποκαλύψει, νωρίτερα, οι Financial Times και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου, η...
Ο νέος «τιμοκατάλογος» της Άγκυρας
ΕΥΡΩΠΗ
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!
Τα έχει κανονίσει όλα ο Γιούνκερ ακολουθώντας τις εντολές της Μέρκελ. Το σχέδιο καταρτίστηκε από το Βερολίνο, μετά την επίσκεψη της καγκελάριου στην Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Ερντογάν. Όπως...
Πληρώνουμε «χαράτσι» 30 εκατ. ευρώ για την Τουρκία!
ΕΥΡΩΠΗ
Mόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες
Εσωτερική έκθεση της Frontex, που επικαλούνται γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή προσφύγων και μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα όταν η Τουρκία...
Mόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες ακρότητες Ερντογάν που θυμήθηκε... τους ναζί
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά από αυτά που έκαναν οι ναζί, με τις εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα με την Ελλάδα», επανήλθε στις προκλητικές φραστικές του επιθέσεις κατά της Αθήνας, ο Τούρκος πρόεδρος.
Νέες ακρότητες Ερντογάν που θυμήθηκε... τους ναζί
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση από Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες περί πολιτικού εκβιασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση την Άγκυρας να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ώστε αυτοί να περάσουν...
Τουρκία: Ουδεμία συγκεκριμένη πρόταση από Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας