Μπορεί οι διάφοροι -ανώτατοι και μη- κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αυστρίας να έχουν αναλωθεί σε δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε κανένα ανθρωπιστικό, ευρωπαϊκό πρότυπο, όσον αφορά το προσφυγικό, ωστόσο, η συγγραφική ιντελιγκέντσια της χώρας διαφωνεί.
Ενενήντα από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Αυστρίας κατέθεσαν ένα δριμύτατο «κατηγορώ» εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθυνόμενοι κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών, είναι και η σπουδαία, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, γεγονός που δεν προξενεί έκπληξη καθώς μία τέτοια κίνηση ταιριάζει απόλυτα και στις δράσεις αλλά και στα έργα της ως διανοούμενης και συγγραφέως.
Η μακροσκελής αυτή «Διακήρυξη Διαμαρτυρίας», που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και προσυπογραφή και από άλλους, στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Λιψία (17-20 Μαρτίου 2016). Χθες, κοινοποιήθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στη Βιέννη.
Σε αυτήν, οι Αυστριακοί συγγραφείς τονίζουν πως διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από τις ενοχοποιήσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης από την αυστριακή κυβέρνηση -και όχι μόνο- και στέκονται πλήρως αλληλέγγυοι απέναντι στον πληθυσμό των ελληνικών περιοχών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, δηλώνουν: «Καταδικάζουμε ως υπεροπτικές τις κενές λόγου φλυαρίες περί “ασκήσεων” που πρέπει να τελειώνει η Ελλάδα, φλυαρίες πλήρως ανάρμοστες, που το μόνο που αποδεικνύουν είναι ανικανότητα τρόπου σκέψης.
» Ζητάμε να επιδειχθεί πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη με τις θιγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εν όψει μιας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, για της οποίας την όξυνση φέρει την ευθύνη ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Διαμαρτυρόμαστε εναντίον της πολιτικής των συνοριακών φραχτών και της περιχαράκωσης, όπως αυτή αποφασίστηκε πρόσφατα στη βαλκανική σύνοδο κορυφής στη Βιέννη. Είμαστε εναντίον της καθιέρωσης αυθαίρετων αριθμητικών ανώτερων ορίων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, κάτι που οδηγεί αρχικά στην καθήλωση των προσφύγων στην Ελλάδα και άμεσα σε μία ανθρωπιστική καταστροφή».
«Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Θέλουμε μια αλληλέγγυα, ανθρωπιστική, πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θα κάνει τα πάντα για να δεχτεί ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και την καταστροφή.
»Μία Κοινότητα που θα στηρίξει άμεσα και μόνιμα τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν εγκαταλειφθεί μόνες τους, μέσα σε μία ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας