• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  89%

Σύνοδο κορυφής με μεγάλες προκλήσεις

AP Photo/Virginia Mayo

Διχασμένη η Ευρώπη απέναντι στο προσφυγικό

 • A-
 • A+

Τα διασκορπισμένα κομμάτια της «Ενωμένης» Ευρώπης προσπαθούν να μαζέψουν οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο των Βρυξελλών. Ανώτατο όριο εισόδου προσφύγων στην επικράτειά της θέτει η Αυστρία, με τον επίτροπο Αβραμόπουλο να απαντά πως το όποιο πλαφόν αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Στρατό στα σύνορά της αναπτύσσει η Βουλγαρία.

Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην Ε.Ε. και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε τη «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «Εver closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για Ευρωπαίους πολίτες). Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σόμποτα, ο οποίος τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ. Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ενώ κατέκρινε την τάση κρατών-μελών της Ε.Ε. να αντιμετωπίζουν την κρίση με αποκλειστική βάση τη δική τους οπτική. Μιλώντας για την Τουρκία, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία Ευρώπη πιο αδύνατη πολιτικά και οικονομικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για την Ελλάδα, αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, ωστόσο είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της με την ΠΓΔΜ. Μίλησε, τέλος, για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην Ευρώπη μία ενδεχόμενη διάλυση της ζώνης του Σένγκεν.

Αρχικές δηλώσεις για ενότητα και συνολική λύση 

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τα τείχη δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης. Όπως επισήμανε, «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι» και «αλληλέγγυοι» σε όλα τα πεδία και σε ολόκληρη της Ευρώπη, αναφερόμενος εμμέσως στις διαφοροποιήσεις κρατών- μελών που επιθυμούν να κλείσουν τα σύνορά τους. Η λύση δεν είναι να προωθούμε τον ρατσισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της. Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους «α λα καρτ»

Γραφείο Πρωθυπουργού

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη σύνοδο, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα «παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας», μιλώντας ταυτόχρονα για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Μίλησε για μία συνολική λύση στο ζήτημα («που θα στηρίζουν και οι 28 χώρες-μέλη»), υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να βρεθούν νόμιμοι τρόποι για την έλευση των προσφύγων, καθώς και πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι διακινητές.

«Η ομάδα του Βίζεγκραντ»

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι 28 στο προσφυγικό αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού. Μια ομάδα χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αποτελούμενη από την Αυστρία και τις αποκαλούμενες χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία), έχουν κηρύξει αντάρτικο κατά του παραδοσιακού αφεντικού τους, της Γερμανίας, τις θέσεις της οποίας αμφισβητούν, προκαλώντας την οργή του Βερολίνου.

Ανώτατο όριο εισόδου

Την ίδια ώρα, η Αυστρία θέτει «μέχρι νεωτέρας» ανώτατο όριο εισόδου στην επικράτειά της σε 3.200 πρόσφυγες την ημέρα και στον αριθμό των αιτούντων άσυλο σε 80 την ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, καλώντας και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επίσης δήλωσε ότι η χώρα θα κάνει ελέγχους σε 13 σημεία στα σύνορά της με τη Σλοβενία, Ουγγαρία, Ιταλία.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με σχετική του επιστολή, διευκρίνισε ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία ένα ημερήσιο πλαφόν στην είσοδο των προσφύγων. 

Σημάδια διχογνωμίας

«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν τη μόδα. Συμβαίνουν γιατί μας λείπει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με εμφανή τα σημάδια διχογνωμίας στους κόλπους της Γηραιάς ηπείρου.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αυστρίας να επεκτείνουν του συνοριακούς ελέγχους, είπε πως «δεν του αρέσει αυτή η απόφαση» και πως η Επιτροπή εξετάζει το αν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. «Θα έχουμε μια φιλική συζήτηση με τον Αυστριακό καγκελάριο», κατέληξε.

«Μείζονα ανθρωπιστική κρίση»

«Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε μια "μείζονα ανθρωπιστική κρίση" στην Ελλάδα και δεν θα σταματούσε την εισροή μεταναστών» σημειώνει στον αντίποδα ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες είναι να μπει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», τονίζει ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα είχε το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ με τα Βαλκάνια, ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Αν έκλεινε τώρα ένα σύνορο, αυτό θα προκαλούσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόνο 430 πρόσφυγες έχουν έως τώρα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Στρατός στα σύνορα της Βουλγαρίας

Και ενώ η Ευρώπη ψάχνεται, «πράσινο φως» για την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στα σύνορα της χώρας, οι οποίες θα συνδράμουν την αστυνομία, στην αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου προσφύγων-μεταναστών έδωσε, σήμερα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Αυξημένες οι προσφυγικές ροές

Και ενώ η Ευρώπη... διαβουλεύεται, πολύ μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων καταγράφονται από το πρωί της Πέμπτης, με περισσότερους από 3000 ανθρώπους μέχρι τη 1. 30 το μεσημέρι να έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ και όλη μέρα χθες, μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Η Ελλάδα παρούσα

Ενιαία ευρωπαϊκή λύση για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική αντιπροσωπεία στη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν απόλυτη ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί σχετικά με την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων (hotspots, κέντρα μετεγκατάστασης κ.λπ.), γεγονός που, όπως σημειώνουν, έσπευσε να χαιρετίσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πάντως, μετριάζονται οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην πρωτεύουσα του Βελγίου, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα, το απόγευμα της Τετάρτης. 

«Χωρίς την Τουρκία στο τραπέζι και χωρίς να πράττει αυτά που έχει συμφωνήσει και έχει ζητήσει τεράστια πολιτικά ανταλλάγματα και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό, δύσκολα θα βρεθεί μια λύση στο προσφυγικό» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM». 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπορίσοφ επικρίνει την Ελλάδα στη συνάντηση με τον «φίλο» του Ερντογάν
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε αντίθεση με τα ήρεμα και ασφαλή τουρκοβουλγαρικά, συναντώνται στην Άγκυρα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπόικο Μπορίσοφ. 
Ο Μπορίσοφ επικρίνει την Ελλάδα στη συνάντηση με τον «φίλο» του Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Κοινή πρόταση Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας για το προσφυγικό
Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την ΕΕ ζητούν Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία με κοινό έγγραφο που απέστειλαν στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κοινή πρόταση Ελλάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το προσφυγικό
Άκαμπτες εμφανίζονταν οι χώρες του Βίζεγκραντ έχοντας ως σύμμαχο την Αυστρία, που κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. ώς το τέλος του χρόνου. Μηδενική πρόοδος στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών...
Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στους μετανάστες ζητά και η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία απορρίπτει την υπογραφή διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεισδοχή μεταναστών που εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της βαλκανικής χώρας.
Κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στους μετανάστες ζητά και η Βουλγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα η Βουλγαρία
Χωρίς περιστολές ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποστήριξε στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο ότι «η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τα ελληνικά σύνορα» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έλαβε μέτρα τους...
Έτοιμη να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα η Βουλγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ακούει κανείς...
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αρνητική στάση και τις εθνικές επιδιώξεις ορισμένων κρατών-μελών, αλλά και της Τουρκίας, παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πιθανότητα βιώσιμης λύσης στο προσφυγικό ζήτημα να μην...
Δεν ακούει κανείς...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας