Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και με τη βούλα η κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων

Η κυβέρνηση της Δανίας υποστηρίζει ότι είναι «γελοίο» να παρομοιάζει κανείς το νέο νόμο με την μεταχείριση των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα

Peter Hove Olesen/ POLFOTO via AP

Και με τη βούλα η κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων

  • A-
  • A+

Εγκρίθηκε από την Βουλή της Δανίας ο νόμος για την παρακράτηση μετρητών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων προσφύγων και μεταναστών, που καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα.

Οι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον για να φιλοξενηθούν στη Δανία και  από όσα μεταφέρουν μαζί τους, θα μπορούν να κρατούν περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 1.340 ευρώ περίπου.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μειοψηφίας του φιλελεύθερου Λαρς Ράσμουσεν υπερψήφισαν 81 βουλευτές και 27 καταψήφισαν από τους 109 παρόντες. «Ναι» είπαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό, ξενόφοβο Κόμμα του Λαού της Δανίας-  τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής.

Η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για το «πιο παρεξηγημένο σχέδιο νόμου στην ιστορία της Δανίας», υποστηρίζει ότι η διαδικασία στόχο έχει να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα ασύλου και είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει για τους Δανούς πολίτες που θέλουν να διεκδικήσουν κοινωνικά επιδόματα.

Η σκληροπυρηνική Ινγκερ Στόιμπεργκ

Peter Hove Olesen/ POLFOTO via AP

Στο γραφείο της, γράφει η Deutsche Welle, έφθασε ένα γράμμα από τον Δανό συγγραφέα Christian Mørk, που περιείχε μια βέρα και ένα σημείωμα από τον αποστολέα: «Ο προ-προπάππος μου ήρθε στη Δανία από την Ρωσία την δεκαετία του 1860», γράφει. «Και εξ'όσων γνωρίζω κανείς δεν ζήτησε από την προ-προγιαγιά μου να παραδώσει τα τιμαλφή της όταν έφθασε στα σύνορα. Αλλά αναλογιζόμενος αυτούς που τώρα θα υποστούν αυτή την ταπείνωση, σας στέλνω την βέρα της» 

Ως απάντηση η υπουργός έγραψε στο Facebook: 

«Γνωρίζω ότι ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται διότι η Δανία στο μέλλον θα κατάσχουν τιμαλφή από τους πρόσφυγες προκειμένου να πληρώσουν για την διαμονή τους στα κέντρα ασύλου. Η κριτική είναι αδικαιολόγητη αφού ο νόμος ήδη προβλέπει οι Δανοί πολίτες να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία πάνω από 1.340 ευρώ πριν τους εγκριθεί η χορήγηση επιδομάτων. Είναι αρχή στην Δανία αυτοί που μπορούν να ζήσουν με δικά τους μέσα, να το κάνουν. Αυτό ισχύει για όσους ήδη μένουν εδώ και αυτό θα ισχύσει για όσους μόλις έφθασαν».

Παρά τις «εξηγήσεις» ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θεωρεί ότι ο νέος νόμος τρέφει «τον φόβο και την ξενοφοβία».

Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες Ζόραν Στεπάνοβιτς:

«Η Δανία παραδοσιακά ήταν έμπνευση για τους άλλους... Ωστόσο αντί να δείχνει αλληλεγγύη και να παρέχει καταφύγιο, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Η UNHCR εκφράζει την λύπη της για την υιοθέτηση περιορισμών στην πολιτική ασύλου αντί να επικεντρώνεται η προσπάθεια στην προώθηση μιας δίκαιης κατανομής των αιτούντων ασύλου στις χώρες της Ε.Ε.... Μας απασχολεί ιδιαίτερα η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και τα απαγορευτικά μέτρα για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, καθώς ενώ οι πρόσφυγες που έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας θα μπορούν να μείνουν στην χώρα για ένα χρόνο, θα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτημα για την μετεγκατάσταση των οικογενειών τους μετά από τρία χρόνια».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι είναι «γελοίο» να παρομοιάζει κανείς το νέο νόμο με την μεταχείριση των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, αφού το ίδιο ισχύει και για τους «Δανούς πολίτες που  ζητούν χρήματα από την κυβέρνηση».

«Ηθικά είναι ένας τραγικός τρόπος να αντιμετωπίζουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα μαζικά εγκλήματα, τον πόλεμο, τους βιασμούς» δήλωσε η Pernille Skipper του αριστερού κόμματος Enhedslisten. «Δραπετεύουν από τον πόλεμο και εμείς πώς τους αντιμετωπίζουμε; Παίρνοντας τους τα κοσμήματα!»

Οπως είπε ο Klaus Petersen, καθηγητής, ειδικός στα θέματα του κράτους πρόνοιας, πράγματι οι Δανοί πολίτες πρέπει να εξαντλήσουν πρώτα τις αποταμιεύσεις τους πριν ζητήσουν επιδόματα από το κράτος, αλλά δεν υποχρεώνονται να ξεπουλάνε άλλα πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία ούτε υφίστανται έρευνα από την αστυνομία. «Αυτό συμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις, εάν για παράδειγμα ο Δήμος υποπτεύεται ότι οι αιτούντες θέλουν να εξαπατήσουν το κράτος,αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εντολή δικαστηρίου. Για τους πρόσφυγες δεν θα ισχύσει το ίδιο».  

Η Δανία υποδέχθηκε το 2015 περίπου 21.000 πρόσφυγες, περίπου δηλαδή το 2% των προσφύγων που έφθασε στην Ευρώπη, έναντι 1,1 εκατομμυρίου που έχει δεχθεί η Γερμανία και 163.000 η Σουηδία.

 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Λίντχολμ, η δανέζικη... Σπιναλόγκα για ξένους
Ονομάζεται Λίντχολμ, βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης κι από το 1926 μέχρι πρότινος χρησιμοποιείτο ουσιαστικά ως η Σπιναλόγκα της Δανίας για άρρωστα ζώα. Τώρα η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης...
Λίντχολμ, η δανέζικη... Σπιναλόγκα για ξένους
ΕΥΡΩΠΗ
«Παιδομάζωμα» και βίαιη αφομοίωση το νέο δόγμα
Την πλήρη συντηρητική μεταστροφή της δανέζικης κοινωνίας απηχούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κατά των μεταναστών (ακόμη και όσων είναι Δανοί πολίτες) που επιχειρούν να επιβάλουν μία βίαιη αφομοίωση των...
«Παιδομάζωμα» και βίαιη αφομοίωση το νέο δόγμα
ΕΥΡΩΠΗ
Χωρίς ενταξιακή πορεία η Αλβανία δεν δέχεται πρόσφυγες
Μέχρι προχτές συζήταγε τα πάντα, αλλά μετά την ενταξιακή... «πόρτα» που έφαγε προχτές η Αλβανία από Γάλλους, Ολλανδούς και Δανούς, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα θυμήθηκε την ευαισθησία του και έσπευσε να απορρίψει...
Χωρίς ενταξιακή πορεία η Αλβανία δεν δέχεται πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλές και απελάσεις: το τελευταίο σχέδιο για το προσφυγικό
Την ώρα που στο Αιγαίο άλλοι 26 άνθρωποι έχαναν την ζωή τους εν πλω για την Ευρώπη και η Κομισιόν εξαπέλυε φθηνές, κούφιες απειλές περί απομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, η Ολλανδία σχεδίαζε πρόταση άμεσης...
Απειλές και απελάσεις: το τελευταίο σχέδιο για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Η Δανία ξεκίνησε το πλιάτσικο...
Ο φάκελος που έφτασε πρόσφατα στο γραφείο της Ινγκερ Στόιμπεργκ, της σκληροπυρηνικής υπουργού Ενσωμάτωσης της Δανίας, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, δεν είχε απειλητικό περιεχόμενο. Απεναντίας. Στο...
Η Δανία ξεκίνησε το πλιάτσικο...
ΕΥΡΩΠΗ
«Κλέβουν» τους πρόσφυγες με... σοσιαλιστικές πλάτες
Προ των πυλών είναι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Δανίας με το οποίο θα προβλέπεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων προσφύγων για να... χρηματοδοτείται το κόστος της φιλοξενίας τους στη χώρα.
«Κλέβουν» τους πρόσφυγες με... σοσιαλιστικές πλάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας