• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%

Η Εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας στον δρόμο του αυταρχισμού

Ηρθε «το τέλος της δημοκρατίας»;

 • A-
 • A+

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους τρεις βδομάδες τώρα, πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυστηρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατακραυγή από διεθνείς οργανώσεις και κινήματα πολιτών που μιλούν για το «τέλος της δημοκρατίας» στην Πολωνία.

Πώς κατάφερε το κυβερνών υπερσυντηρητικό και εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης να στρέψει σχεδόν τους πάντες εναντίον του και να βυθίσει τη χώρα σε πολιτική και θεσμική κρίση, λιγότερο από δύο μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του; Με μια άκρως αμφιλεγόμενη νομοθεσία-εξπρές για τη λειτουργία και τη σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ουσιαστικά περιορίζει τον έλεγχο που θα μπορεί να ασκεί το σώμα των ανώτατων δικαστών στην ίδια την κυβέρνηση, αποφαινόμενο για τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων που εκείνη προωθεί.

Η μεταρρύθμιση τίθεται άμεσα σε ισχύ, αφού υπερψηφίστηκε με τη γνωστή και μη εξαιρετέα διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή και φέρει πλέον την υπογραφή και του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, που προέρχεται επίσης από το κυβερνών κόμμα. Εφεξής λοιπόν για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, αντί απλής που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ για τις «σοβαρές» υποθέσεις θα πρέπει να παρίστανται 13 από τους 15 δικαστές, αντί για 9 όπως συνέβαινε ώς τώρα.

Εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις που θα γίνουν πια κανόνας για τη λήψη αποφάσεων, η διαμάχη αφορά και τη σύνθεση του σώματος.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο όχι μόνο διόρισε πέντε νέους ανώτατους δικαστές δικής της επιλογής, που εγκρίθηκαν τυπικά από τη Βουλή, αλλά μπλόκαρε τον διορισμό των τριών από τους πέντε δικαστές που είχε εκλέξει το προηγούμενο Κοινοβούλιο υπό την κυβερνητική πλειοψηφία τής -αντιπολιτευόμενης πλέον- Πλατφόρμας Πολιτών.

Εγείροντας διαδικαστικά προσχήματα, ο πρόεδρος Ντούντα αρνήθηκε να τους ορκίσει, σε αντίθεση με τους πέντε εκλεκτούς δικαστές της κυβέρνησης, στους οποίους όμως το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνείται να αναθέσει την εξέταση υποθέσεων. Μύλος, μ’ άλλα λόγια, και θεσμικό αδιέξοδο που απειλεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και οδηγεί τη χώρα σε ατραπούς αυταρχισμού, όπως καταγγέλλουν σύσσωμη η αντιπολίτευση και η κοινωνία των πολιτών.

«Είναι το τέλος της δημοκρατίας στην Πολωνία. Διέλυσαν τη χώρα», ξέσπασε στην Guardian o Ματέους Κιζόφσκι, από τους πρωτεργάτες των μαχητικών αντικυβερνητικών συλλαλητηρίων. «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Το επόμενο βήμα θα είναι ο έλεγχος των ΜΜΕ και ο διορισμός του γενικού εισαγγελέα απευθείας από το υπουργείο Δικαιοσύνης», τόνισε θορυβημένη η ηγέτιδα του συνασπισμού της Ενωμένης Αριστεράς, Μπάρμπαρα Νοβάκα, υποστηρίζοντας πως το κυβερνών κόμμα βαδίζει στα χνάρια του ομοϊδεάτη του, εθνικιστική πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, σε επίπεδο όχι μόνο αυταρχισμού αλλά και προώθησης σκληρής ατζέντας για σειρά ευαίσθητων θεμάτων.

Εκτός από την εξαγγελθείσα «αναδιοργάνωση» των δημόσιων ΜΜΕ, κρατικών υπηρεσιών και στρατού, η κυβέρνηση Σίντλο έχει φέρει στη Βουλή νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που επικρίνεται σφοδρά για περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Στην κρίση παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος Λεχ Βαλέσα, ο οποίος ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και τις δημοκρατικές αξίες.

Ομως ο ισχυρότερος πολιτικός στην Πολωνία, που πιστεύεται ότι κινεί παρασκηνιακά τα νήματα της εξουσίας, δεν είναι ούτε η πρωθυπουργός Σίντλο ούτε ο πρόεδρος Ντούντα, αλλά ο άνθρωπος που τους επέλεξε και δρομολόγησε την εκλογή τους: ο υπερσυντηρητικός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρόεδρος του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, που είχε φροντίσει προεκλογικά να προϊδεάσει για τις σαρωτικές αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αποκαλώντας τα μέλη του «συμμορία διαπλεκομένων», η οποία βάζει εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε και χθες «ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Πολωνία, τις οποίες θα συζητήσει στις 13 Ιανουαρίου.

Ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, με επιστολή του στους Πολωνούς υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, έχει ζητήσει να παγώσει η εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης «μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις για την ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Για να λάβει αποστομωτική απάντηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης περί «εθνικής περηφάνιας» και «κυρίαρχης κυβέρνησης», που δεν επιτρέπει σε «εξωτερικούς θεσμούς να της επιβάλλουν το οτιδήποτε»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ντούντα έστειλε... PiSω δύο από τους τρεις νόμους
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση υπό το βάρος και των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα έβαλε χθες βέτο σε δύο από τους τρεις νόμους της αντιδημοκρατικής δικαστικής...
Ο Ντούντα έστειλε... PiSω δύο από τους τρεις νόμους
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Ντούμπτσεκ στον «Τραμπ της Τσεχίας»
Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την Ανοιξη της Πράγας και την κατάπνιξή της από τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας και εκατοντάδες Τσέχοι αποδοκίμασαν τον εθνολαϊκιστή πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις που...
Από τον Ντούμπτσεκ στον «Τραμπ της Τσεχίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
​Νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων στην Πολωνία και περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Βαρσοβίας - Βρυξελλών πυροδότησε η υπερψήφιση και του τρίτου νόμου της σαρωτικής δικαστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί με διαδικασίες...
Οι εξουσίες εις σάρκαν μία
ΕΥΡΩΠΗ
Είπε ο ευρω-γάιδαρος τον Πολωνό πετεινό κεφάλα
Την απειλή της επιτήρησης και της δυνητικής απώλειας του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισείει τώρα η Κομισιόν ενάντια στην Πολωνία, με τις Βρυξέλλες να διατυμπανίζουν πλέον τη δυσφορία τους για...
Είπε ο ευρω-γάιδαρος τον Πολωνό πετεινό κεφάλα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Πολωνοί στον δρόμο ενάντια στο Polexit
Μαζική, δυναμική απάντηση από το δημοκρατικό τμήμα της κοινωνίας της Πολωνίας στις μεθοδεύσεις της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης που οδηγεί τις σχέσεις με την Ε.Ε. στα άκρα ή ακόμα και σε πλήρη ρήξη.
Οι Πολωνοί στον δρόμο ενάντια στο Polexit
ΕΥΡΩΠΗ
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα
«Ο λαϊκισμός είναι τόσο παλιός όσο κι η ίδια η δημοκρατία» έγραφε χθες η «Guardian». «Ωστόσο, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως γόνιμα: λαϊκιστές ηγέτες κυβερνούν πλέον χώρες με συνολικό...
Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικά κόμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας