Στη Γαλλία η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από σκληρά πλήγματα της τρομοκρατίας, από κοινωνικές δυσαρέσκειες και πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Δύο εκλογές, τον Μάρτιο στα καντόνια και τον Δεκέμβριο στις περιφέρειες, πήραν τον χαρακτήρα σφυγμομέτρησης σε εθνικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την ιστορική άνοδο της Ακροδεξιάς και την εγκατάσταση της τρικομματικής εκπροσώπησης στη Γαλλία.
Το 2016 δεν θα γίνουν εκλογές, αλλά η επικαιρότητα θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία των προεδρικών εκλογών του 2017 και στις προκριματικές εκλογές των κομμάτων για την επιλογή προεδρικών υποψηφίων.
Μέσα σε δύσκολη συγκυρία ξεκινάει η νέα χρονιά για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος δεν βλέπει αποτελέσματα στην πολιτική του, όπως ήλπιζε.
Στην Αριστερά η απειθαρχία «ανταρτών» Σοσιαλιστών, Πράσινων και Κομμουνιστών, που αρνούνται πλέον να ψηφίσουν επίμαχα οικονομικά μέτρα, αποδυναμώνει την πλειοψηφία.
Τον περασμένο Ιανουάριο το μακελειό στην εφημερίδα «Charlie Hebdo» και οι τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών προκάλεσαν συσπείρωση του γαλλικού λαού γύρω στον Γάλλο πρόεδρο.
Η ογκώδης πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με σύνθημα «ενότητα υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας» συγκέντρωσε χιλιάδες άτομα και 60 ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Τον Νοέμβριο νέο κύμα τρομοκρατίας έπληξε τη χώρα με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να δημιουργήσει πλατιά συμμαχία για στρατιωτικές παρεμβάσεις κατά του «Ισλαμικού κράτους».
Στις εκλογές που έγιναν στα καντόνια και στις περιφέρειες, στο πολιτικό τοπίο επιβλήθηκε «τριπολική» εκπροσώπηση, (Αριστερά, Κεντροδεξιά, Ακροδεξιά).
Παρά τα σκάνδαλα που πλήττουν το Εθνικό Μέτωπο και τον θόρυβο που προκάλεσε η πατροκτόνος διαμάχη της Μαρίν Λεπέν με τον πατέρα της, το ακροδεξιό κόμμα επέτυχε εντυπωσιακή εκλογική άνοδο.
Το εκλογικό σύστημα και η δημιουργία «δημοκρατικού μετώπου» εκτοπίζουν ωστόσο το Ε.Μ. στον β’ γύρο στις τοπικές εκλογές, που θεωρούνται «γενική πρόβα» των προεδρικών εκλογών και στις οποίες -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- η Μαρίν Λεπέν θα περάσει στον β' γύρο, αλλά θα ηττηθεί από τον δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο, Ολάντ, Σαρκοζί ή Ζιπέ.
Οι εκλογικές επιτυχίες της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να δημιουργούν τώρα ανακατατάξεις στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά στις περιφερειακές εκλογές για να δημιουργήσουν «ανάχωμα στην Ακροδεξιά».
Οι υποψήφιοι του δεξιού κόμματος, οι «Ρεπουμπλικάνοι» Κριστιάν Εστροζί και Ξαβιέ Μπερτράν, που νίκησαν χάρη στις ψήφους των συμπαθούντων της Αριστεράς στον Βορρά και τον Νότο, πήραν τις αποστάσεις τους από τον Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τη δεξιά πολιτική που προωθεί για να προσελκύσει ψηφοφόρους του Ε.Μ.
Τόνισαν ότι θα ασκήσουν «οικουμενική» πολιτική και θα εντάξουν σε τοπικά περιφερειακά όργανα τους αριστερούς υποψήφιους, που αποσύρθηκαν στον β' γύρο, τηρώντας την αρχή του «δημοκρατικού μετώπου».
Το νέο συναινετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις περιφερειακές εκλογές οδήγησε σε εκδηλώσεις σύγκλισης της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς, προκειμένου να αντιμετωπισθεί από κοινού ο κίνδυνος νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι επιθυμούν την «ενότητα» των πολιτικών. Ποσοστό 68% ζητά προσέγγιση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά.
Μάστιγα η ανεργία
Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν πρότεινε τη σύναψη μεταξύ Αριστεράς και Κεντροδεξιάς μιας «συνθήκης για την απασχόληση».
Στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έσπευσε να αποδεχτεί την πρόταση αυτή. Οι εργασίες για την εκπόνηση της συνθήκης θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
Ο Μανουέλ Βαλς μίλησε για το «κοινό σπίτι» των προοδευτικών δυνάμεων, καλώντας σε συνεργασία προσωπικότητες του Κέντρου και της μετριοπαθούς Δεξιάς.
Πολυάριθμες προσωπικότητες των Σοσιαλιστών ζητούν την «ανανέωση» και τον «εκσυγχρονισμό» του κόμματος.
Ο πρώτος γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προωθεί την ενότητα και τη συσπείρωση των δημοκρατικών ιδεολογικών τάσεων γύρω στον Φρανσουά Ολάντ πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει στα μέσα Φεβρουαρίου ένα νέο κίνημα που θα έχει τίτλο «Συμμαχία του Λαού».
Ο πρόεδρος Ολάντ σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στο Βορρά-Πα-ντε-Καλέ τίμησε μαζί με τον δεξιό πρόεδρο της περιφέρειας Ξαβιέ Μπερτράν το «μνημείο συμφιλίωσης» Γάλλων και Γερμανών στρατιωτών.
Στην ομιλία του έτεινε το χέρι στην αντιπολίτευση και έκανε έκκληση για «ομόνοια» προκειμένου να ξεπεραστούν οι «διχασμοί».
Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με χειρονομίες των Σοσιαλιστών για «άνοιγμα» και επίτευξη συναίνεσης σε κοινωνικά θέματα. Πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν θα υλοποιηθούν οι καλές προθέσεις.
Ορισμένοι σχολιαστές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ «προωθεί την επανεκλογή του και προετοιμάζει με τον Μανουέλ Βαλς ένα “μακιαβελικό” σχέδιο, προκειμένου να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και να τορπιλίσει τον Σαρκοζί».
Ο ηγέτης των «Ρεπουμπλικάνων» οδεύει σε ναρκοθετημένο από κομματικές αντιπαραθέσεις έδαφος και θα αναγκαστεί να δώσει πολύ σκληρή μάχη με τους ανταγωνιστές του για να αποσπάσει το φθινόπωρο του 2016 το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας